Repair Café
Samen repareren in plaats van weggooien; dat is het idee achter een Repair Café. Het zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten, waar buurtbewoners en vrijwilligers samen met deskundigen sleutelen aan kapotte spullen. Het is een uitstekend voorbeeld van een duurzaam burgerinitiatief.
Hoe werkt een Repair Café?
Wat doe je met je kapotte spullen? Het antwoord van veel mensen zal zijn: weggooien. Producten naar een professionele reparateur brengen kost geld, ook al zou een simpele ingreep genoeg zijn om nieuwe leven te blazen in de fiets, platenspeler of fauteuil. Daarom bestaat het Repair Café: een duurzaam en sociaal initiatief om spullen samen een tweede leven te geven en de afvalberg te verkleinen.
Stel: als buurthuis organiseer je een Repair Café. Buurtbewoners nemen hun kapotte spullen van thuis mee en gaan vervolgens samen aan de slag met vrijwillige reparatiedeskundigen, zoals elektriciens, naaisters en fietsenmakers. Als ze willen, helpen bezoekers ook bij de reparatie van producten van andere bezoekers, of zorgen zij voor koffie en thee. Het buurthuis of de deskundigen zorgen voor gereedschap, zodat iedereen ter plekke mee kan doen.
Waarom?
Repair Café is oorspronkelijk een initiatief uit 2007 van Martine Postma. Zij biedt tegenwoordig via Stichting Repair Café ondersteuning aan iedereen die zelf een Repair Café wil beginnen. Het idee is ontstaan uit de observatie dat Nederlanders ontzettend veel weggooien, terwijl repareren bij veel mensen niet meer in het systeem zit. Door samen aan de slag te gaan met vrij toegankelijke bijeenkomsten, wordt die praktische reparatiekennis toch doorgegeven. Zo verdwijnen kapot gewaande spullen minder snel op de afvalberg.
Tegelijkertijd is het een manier om buurtbewoners te verbinden. Door samen te werken aan het reparen van elkaars spullen, worden nieuwe verbindingen gelegd. Buurtbewoners zonder technische kennis leren repareren. Praktische kennis die anders misschien niet benut zou worden vindt op deze manier een weg naar de buurt. Door regelmatig een activiteit te organiseren, weten op den duur steeds meer buurtbewoners hun weg naar de bijeenkomst te vinden.
Een Repair Café-startpakket en het voeren van de naam Repair Café kost vijftig euro. De stichting biedt daarnaast professionele ondersteuning voor iedereen die een eigen Repair Café wil beginnen. Lees meer op de officiële website van Stichting Repair Café.
Bron: website Stichting Repair Café
Gerelateerde kennisartikelen
Hoe het buurthuis kan bijdragen aan de sociale netwerken van kwetsbare buurtbewoners
Met de publicatie en gesprekstool ‘Welkom in ons buurthuis’ van Platform31 worden beheerders en vrijwilligers van wijkcentra en buurthuizen geïnspireerd om lokaal het gesprek te voeren over ...
Lees meer>
Beheer je Buurthuis – drie jaar pionieren
Actieve bewoners hebben in crisistijd, al dan niet noodgedwongen, de regie overgenomen in hun buurthuis. We volgden hen en brachten hun verhalen bijeen, deden onderzoek en lieten experts aan het ...
Lees meer>
Buurtrechten en maatschappelijk vastgoed: verkenning
Bij het inzetten van leegstaand vastgoed voor maatschappelijke initiatieven, zoals een creatieve verzamelplek voor buurtbewoners en zzp-ers, lopen vastgoedbezitters (gemeenten en ...
Lees meer>
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

- Alkmaar
"Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...
Lees meer >
BewonersBedrijf Delfzijl Noord
- Delzijl
“We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...
Lees meer >
BewonersBedrijf Delfzijl Noord
- Delzijl
“We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...
Lees meer >