Paracommercie

 • Paracommercie is het ontplooien van commerciële activiteiten buiten de vastgelegde doelstelling van een sociaal-culturele instelling om. De regels voor paracommerciële instellingen zijn vastgelegd in de Drank- en Horecawet.

  Stel: je verkoopt tijdens een evenement alcoholische dranken aan je bezoekers. Daar verdient het buurthuis geld op. Maar het buurthuis heeft geen winstoogmerk, want het is een sociaal-culturele instelling. Om oneerlijke concurrentie tegenover horecagelegenheden te voorkomen, zijn er in de wet bepaalde regels aan zulke paracommercie verbonden.

  Wat precies wel en niet mag bepaalt uiteindelijk de gemeente. Neem daarom contact op met de gemeente en vraag naar een beleidsnotitie of verordening Paracommercialisme. Je vindt daarin vaak de volgende regels.

  Wat mag wel?

  Paracommerciële activiteiten zijn in bepaalde situaties toegestaan. Denk aan horecaverkoop voor leden en vrijwilligers tijdens jaarfeesten, vergaderingen en nieuwjaarsborrels. Open horecaverkoop voor publiek is toegestaan tijdens evenementen, recepties en speciale vieringen. Om eten en drinken te verkopen, moet een buurthuis een speciale drank- en horecavergunning aanvragen bij de gemeente. Dat doe je via een formulier, dat vaak op internet te downloaden is. Via de website van de gemeente bijvoorbeeld, zoals het geval in de gemeente Dalfsen.

  Wat mag niet?

  Horeca-activiteiten in een buurthuis zijn gebonden aan strenge regels en eisen van onder andere een drank- en horecavergunning, en milieuwetgeving. Denk aan het verkopen van (zwak-)alcoholische dranken binnen vooraf afgesproken tijden, of certificaten voor sociale hygiëne en veiligheid.

  Het is vaak verboden om reclame te maken voor het horecagedeelte van een evenement, dranken moeten voor minstens 60% van de normale prijs worden verkocht en er geldt vaak een maximum aan evenementen per jaar voor paracommerciële activiteiten. Een goed voorbeeld van zulke regelgeving, vind je op de website van de gemeente Schinnen.

  Nogmaals: deze regels verschillen per gemeente! We raden je aan op de website van je gemeente te zoeken, of contact op te nemen met je gemeente voor de exacte regels.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >