Inbraakpreventie

 • Wie waardevolle bezittingen in huis heeft, is gauw doelwit van dieven. Ook buurthuizen. Dus is het zaak je te beveiligen tegen inbraak. Hoe doe je dat? Wie schakel je in voor anti-inbraak-maatregelen? En kun je als buurthuis zelf iets betekenen voor de veiligheid in de buurt?

  Nederland kent talloze bedrijven die zich bezighouden met het beveiligen van bedrijfspanden. Voor je op zoek gaat naar een geschikte preventiepartner is het belangrijk om twee termen te kennen: BORG en VRKI. Het BORG-certificaat of BORG-opleverbewijs wordt uitgegeven door het CCV en de CIBV, en stelt een aantal eisen waaraan beveiligingsbedrijven moeten voldoen. Bedrijven met een BORG-certificaat bewijzen zo kwaliteit te leveren volgens de door het CCV opgestelde regels. Erkende bedrijven vind je op de website preventiecertificaat.nl.

  De VRKI en het risico op inbraak

  BORG-bedrijven werken met de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI). De VRKI is een instrument om het inbraakrisico van woningen en bedrijfspanden te bepalen. Het kijkt ten eerste naar de aantrekkelijkheid van wat er in je pand aanwezig is. Heb je relatief veel dure en makkelijk mee te nemen inventaris of inboedel, dan stelt de VRKI voorwaarden aan de mate van beveiliging van je buurthuis. Die voorwaarden gaan over het pand zelf (is het makkelijk binnen te dringen?), de ligging van het pand (staat je buurthuis op een afgelegen plek?), het hang- en sluitwerk (wat voor sloten zitten er op deuren en ramen?) en andere beveiligingsmaatregelen, zoals het alarm en beveiligingscamera’s.

  Met de VRKI proberen verzekeraars proportionele maatregelen voor te schrijven. Is jouw buurthuis goed verlicht, midden in een drukke stadswijk gebouwd en staan er weinig kostbare spullen? Dan zal er geen noodzaak zijn voor een duur en geavanceerd beveiligingssysteem. Een donkere, rustige buurt, met in het buurthuis een grote verzameling nieuwe computers, is daarentegen een aantrekkelijker doelwit voor dieven – en daarmee verplicht tot het nemen van extra maatregelen (en eventueel het betalen van een hogere verzekeringspremie). Verzekeraars zijn individueel bevoegd om eigen preventie-eisen te formuleren. Zij kunnen derhalve afwijken van toepassing van de VRKI. Het Verbond van Verzekeraars stimuleert de toepassing van de VRKI wel.

  Veiligheid in de buurt

  Als buurthuis kun je een steentje bijdragen aan de veiligheid in de buurt. Bewoners doen samen met de wijkagent aan nieuwe vormen van buurtpreventie, bijvoorbeeld via de chat-app WhatsApp voor mobiele telefoons. Wie problemen (zoals inbraak) signaleert deelt deze niet alleen via 1-1-2, maar ook met actieve buurtbewoners in een WhatsApp-groep. Samen met scholen en verenigingen kunnen ook buurthuizen hierbij een rol spelen, vanwege hun centrale plek in de buurt en de daarbij horende sociale controle. Goed voorbeeld is Speeltuinvereniging De Driehoek, die buurtbewoners oproept om overlast bij hen te melden, waarna De Driehoek op zoek gaat naar een oplossing.

  Ook belangrijk:

  Bronnen: CIBV, CCV, Dorpshuizen.nl Vraagbaak, Gemeente Neder-Betuwe

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >