Eigendom

 • Wie is de eigenaar van het pand? Elke potentiële overname van elk buurthuis begint bij die vraag. Het antwoord is belangrijk, omdat het grote invloed heeft op de haalbaarheid van het zelf kopen of juist de keuze voor het huren van een pand. Er zijn meerdere manieren om informatie in te winnen over eigendom van vastgoed.

  Zelf het buurthuis kopen; het is een ambitieuze onderneming. Om in te schatten hoe haalbaar het plan is, begin je met antwoord geven op de eigendomvraag. Wie is eigenaar en is die persoon, instelling of institutie überhaupt bereid of in staat een pand in de verkoop te doen? Het antwoord vind je via de volgende routes.

  Kadaster: wie is de eigenaar?

  Het ‘Kadastraal bericht eigendom’ is een van de diensten die het Kadaster biedt. De instelling bestaat al sinds 1832 en beheert alle registratie over (onder andere) Nederlands vastgoed. Dat wil zeggen: voor particulieren is er een openbaar register met informatie over de waarde van een pand, het bouwjaar, de erfgrenzen, beperkingen en natuurlijk wie op dit moment eigenaar is.

  Het Kadaster is daarom de eerste plek waar je zoekt voor uitgebreide informatie over het pand dat je wilt overnemen. Het Kadastraal bericht eigendom geeft een totaalplaatje met informatie over:

  • wie de eigenaar is, of de persoon die het recht heeft om er gebruik van te maken. Denk aan de Erfpachter of de Opstalhouder;
  • wie gebruik mag maken van het geheel of een deel ervan;
  • welke beperkingen voor het gebruik gelden (bijvoorbeeld of het pand een monument is);
  • wat de oppervlakte is.

  Een Kadastraal bericht eigendom aanvragen kost €3,50 en bestel je via de website van Kadaster. Klik hier voor een voorbeeld Kadastraal bericht eigendom.

  Eigendom in het geval van een beheerstichting, bedrijf of gemeente

  Blijkt de eigenaar of rechthebbende van het pand dat je op ogen hebt een beheerstichting of bedrijf, dan maak je gebruik van het KvK-register. De Kamer van Koophandel biedt tegen een kleine vergoeding informatie plus contactgegevens over en van het bedrijf of de stichting waar je contact mee op wil nemen.

  Is de gemeente eigenaar van een pand, dan neem je contact op met de afdeling vastgoed. Met de gemeente als eigenaar zijn er vaak meerdere opties: erfpacht, koop, koop van alleen het pand (en dus niet de grond), of koop met terugkoopregeling. Erfpacht en, in mindere mate, de terugkoopregeling zijn manieren voor de gemeente om enige controle te houden over de functie en bestemming van het vastgoed. Zo waakt de gemeente er bijvoorbeeld voor dat het pand dat het wil verkopen in de toekomst ook een maatschappelijk doel blijft dienen. En het dus niet wordt ingezet voor commercie.

  Bronnen: Kadaster, Kamer van Koophandel, Gemeente Utrecht

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >