Jongeren en ouderen doen het samen!

 • Op 9 juni werd het ‘We doen het samen Festival’ gehouden. Op dit festival van KNHM en het VSBfonds ontmoetten we leuke mensen en leerden we mooie initiatieven kennen. Zo troffen we Frederike Bunjes. Zij won de community bingo, in de workshop over ABCD (Asset Based Community Development) die het LSA organiseerde. We feliciteerde haar met de winst en spraken over de tentoonstelling WIND! in dorpshuis Tricht.

  Beeld van de website van Kern met pit.

  Frederike, gefeliciteerd! Wat moest je doen om de bingo te winnen?

  “Ik moest vragen stellen aan onbekenden en zo achter de kwaliteiten, talenten en hobby’s van mensen komen. Heel leuk en nuttig ook. Ik kwam heel snel veel te weten. Wist jij dat hier op dit festival iemand rondloopt die bioscooporgels beschermt? Ik nu wel!”

  Ga je de community bingo zelf een keer organiseren in je buurt om erachter te komen welke kwaliteiten en talenten (assets) er allemaal zijn?

  “Ja, ik denk wel dat ik dit een keer ga organiseren op een vrijwilligersbijeenkomst. Ik zit in het bestuur van ons dorpshuis Tricht.  Het Dorpshuis van voor en door het dorp, geheel gerund door vrijwilligers.”

  En met dat dorpshuis val je ook al in de prijzen. Jullie zijn winnaar van provincie Gelderland van de Kern met Pit prijs toch? 

  “Ja, om precies te zijn heeft  een project van ons deze prijs gewonnen. We hebben de tentoonstelling en muziektheatervoorstelling WIND! gemaakt samen met de Stichting Productiehuis Firma van Gelder. Dit ging over een grote windhoos die er 50 jaar geleden in ons dorp is geweest en heel veel verdriet en schade heeft veroorzaakt. Het was een indrukwekkend project. We hebben alle mensen die er nog van weten geïnterviewd en hun verhalen zijn omgevormd tot theater en een tentoonstelling. Het was kippenvel-mooi. We hebben samen verleden en toekomst weten te verbinden. En door de verhalen naar het nu te trekken hebben we ook verbinding gemaakt tussen de jongeren en de ouderen.”

  Wie zijn er vandaag allemaal meegekomen naar het festival?

  “Werkelijk iedereen die iets gedaan heeft binnen dit project, van de acteurs tot de toiletjuffrouw: ze zijn allemaal uitgenodigd en een groot deel is ook echt meegekomen. We hebben een bus gehuurd met zijn allen!”

   

  Lees meer over Dorpshuis Tricht

  Lees meer over WIND! en over Kern met pit

 • Meer van onze leden

  Brede School Delfzijl-Noord

  Brede School Delfzijl-Noord

  • Delfzijl

  De gemeente sloot zeven buurthuizen in deze krimpregio, om ze samen te voegen en onder te brengen in één immense ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >