“Je bent krachtiger als je meerdere harten hebt”

 • Onafhankelijk, zelfstandig, maar wel samen. Het Rotterdamse Wijkcentrum Hart voor Carnisse wist met hulp van IKEA en het Oranje Fonds een verbouwing voor elkaar te krijgen, terwijl het vanuit de gemeente stil bleef. Tegelijkertijd roept het andere buurtinitiatieven op vooral de samenwerking met elkaar op te zoeken. Want samen sta je sterk, vinden de initiatiefnemers.

  Mirjam Murre en Marlies Gerritsma zijn al tweeënhalf jaar bezig in Wijkcentrum Hart voor Carnisse. Naast een fulltime baan doen beiden er alles aan om het buurthuis tot een succes te maken. Dat succes kwam er: het Hart voor-concept bereikte onlangs de finale van Stadsinitiatief, een wedstrijd waar Rotterdammers stemmen op nieuwe en innovatieve buurtinitiatieven. Murre en Gerritsma eindigden met hun project op een derde plaats.

  Marlies Gerritsma en Mirjam Murre
  Marlies Gerritsma en Mirjam Murre

  IKEA

  Of het met Stadinitiatief te maken had of niet, Hart voor Carnisse wist de aandacht op zich te vestigen. Zodanig, dat Murre en Gerritsma een telefoontje kregen van IKEA Barendrecht. De lokale vestiging van het wereldwijde woonwinkelconcern wilde langskomen, om in het kader van hun ‘social project’ bij te dragen aan een initiatief dat daadwerkelijk iets voor de wijk doet. IKEA bleek onder de indruk; negatief welteverstaan.

  “IKEA kwam langs en zag met wat voor gebouw we ons werk deden”, vertelt Murre. Een duister gebouw met verouderde inrichting dat als middelpunt van de wijk fungeerde, daar kwam het ongeveer op neer. IKEA ging tot actie over en besloot gratis een nieuwe inrichting van de leskeuken en koffiekamer van het wijkhuis aan te bieden en te plaatsen. Het resultaat wordt op een zonnige vrijdagmiddag trots getoond aan frequente bezoekers en geïnteresseerden.

  Waarom Hart voor Carnisse? IKEA-medewerker Marlies Davids vertelt dat ze schrok: “Ik kwam voor een ander project net terug uit Afrika, maar heb nooit geweten dat het op sommige plekken in Nederland eigenlijk even erg is. Hier is ook honger en armoede.” Omdat IKEA zich ook lokaal wil inzetten kwam het zo uit in Rotterdam. Het is de tweede keer dat het bedrijf een buurtinitiatief op deze manier sponsort.

  3

  Als een bedrijf

  Andere sponsor was het Oranje Fonds. Murre en Gerritsma deden een aanvraag, kregen hun fondsengeld en besteedden het aan een verbouwing. Om het pand nieuw cachet te geven werd een nieuwe keuken gebouwd en de gymzaal vernieuwd. Het duo moest op zoek naar geldschieters voor een investering, omdat ze vanuit de gemeente bijvoorbeeld niets hoeven te verwachten. De ondersteuning van de overheid is ‘drama’, roepen Murre en Gerritsma in koor. Murre: “Je hebt hier een gebiedscommissie die overal de neus laat zien, maar hier zijn ze weer niet. Dan gaat er dus vanavond een tweet uit: waar waren jullie?”

  “Dat kunnen we doen omdat we ze niet nodig hebben”,  vult Gerritsma aan. Hart voor Carnisse heeft, sinds de doorstart vanuit het failliete buurthuis De Arend en de zeemeeuw, zelfstandig een kostendekkend bestaan weten op te bouwen. Gerritsma legt uit het wijkhuis te zien als een bedrijf, met alle voor- en nadelen van dien: “We moeten zelf inkomsten genereren, het uitgaande geld moet worden bijgehouden in de boekhouding en we sturen vrijwilligers aan.”

  2

  Groter denken

  Om zover te komen in de Stadsinitiatief-wedstrijd moest het tweetal ‘groter denken’ dan alleen Carnisse. Murre en Gerritsma kwamen met Hart voor jouw wijk, een idee om opgedane kennis te delen met andere buurtcentra in Rotterdam, om begeleiding aan te bieden en om ondersteuning bij elkaar te vinden. Gerritsma vat de motivatie achter het idee samen: “Je bent krachtiger als je meerdere harten hebt. Als vrijwilliger zijn er vaak momenten dat je het helemaal niet meer ziet zitten. Dat moet je elkaar kunnen motiveren, kennis opdoen bij elkaar of cursussen met z’n allen organiseren.”

  “Je moet elkaar kunnen motiveren”

  Ook is het dus een manier om de ervaringen die Murre en Gerritsma samen hebben opgedaan te delen met gelijkgestemden in Rotterdam. Zo hoeven andere actieve bewoners niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden en zijn ze “niet teveel tijd kwijt aan het uitzoeken van vergunningen, voorschriften, noem maar op.”

  De verbouwing in dat ene Hart voor Carnisse is dus maar het begin van een initiatief dat in heel Rotterdam een verschil wil maken; een goed begin. De reacties tijdens de opening zijn positief: vol verbazing vergapen bezoekers zich aan het glimmende nieuwe fornuis, het IKEA-meubilair en de gymzaal. Ook het Oranje Fonds was onder de indruk: “Die zijn vorige week langskomen en hadden zoiets van ‘wauw’”, vertelt Murre. “Ze weten nu waar het terechtkomt”, vervolgt Gerritsma. Op een plek waar de buurt het nodig heeft, daar lijkt iedereen het over eens.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >