Is mijn buurthuis toegankelijk voor iedereen?

 • Het buurthuis is er voor iedereen. Maar kan iedereen wel binnenkomen? Om te voorkomen dat fysieke obstakels het buurthuisbezoek in de weg staan, is het zaak om kritisch naar je pand te kijken. Dat kan een kostbare operatie zijn.

  Is je pand bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar? De drie b’s vormen de Integrale Toegankelijkheid Standaard (ITS), een toets om te bepalen hoe toegankelijk je wijkaccommodatie is. Zo’n test wordt uitgevoerd door een professioneel adviesbureau, wat uiteraard geld kost; geld dat je als buurthuis in zelfbeheer liever aan andere doeleinden besteed. De herinrichting van je gebouw op basis van zo’n advies, bijvoorbeeld.

  Maximale toegankelijkheid

  Het VSBfonds is een pilot gestart voor het helpen van buurt- en dorpshuizen die voornemens zijn hun pand te verbouwen ten behoeve van de toegankelijkheid. Doe je als buurthuis een aanvraag voor financiële ondersteuning voor zo’n verbouwing, dan schakelt het fonds kosteloos een adviesbureau in om je aanvraag te beoordelen en waar nodig te verbeteren. Dat doet het op basis van het plan dat je instuurt, en eventueel op locatie.

  RolstoeltoegangVSBfonds neemt dit initiatief, naar eigen zeggen, omdat het graag ziet dat projecten die zij financieel ondersteunen voldoen aan de ITS. “Aanvragen die daar na realisatie aan voldoen, krijgen voorrang”, geeft het fonds aan. Voorwaarde voor het gratis consult is dat in de aanvraag plannen voor een verbouwing of renovatie zijn opgenomen, en bij (her)inrichtingen alleen als het bouwkundige zaken zoals een balie betreft.

  Het VSBfonds geeft financiële ondersteuning aan bewoners die van plan zijn een buurthuis of samenkomstplek te realiseren of verbouwen, maar nog op zoek zijn naar kapitaal om hun plan te realiseren. De pilot Integrale Toegankelijkheid is onderdeel van deze ondersteuning. Ga voor meer informatie over eisen aan de aanvraag en de ITS-toegankelijkheidstoets naar de website van VSBfonds. Daar vind je, ter inspiratie, ook voorbeelden van projecten wiens aanvraag in het verleden goed zijn gekeurd door het fonds.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >