Hoe Thuisafgehaald mensen samenbrengt in het buurthuis

 • Met je keuken wat betekenen voor de buurt. ‘Virtueel kookplein’ Thuisafgehaald.nl brengt bewoners samen in hun liefde voor eten. Daar liggen mooie kansen voor het buurthuis.

  Voor wie het niet kent: Thuisafgehaald.nl is een website waar mensen hun gekookte maaltijden kunnen verkopen aan buurtbewoners. Thuiskoks bieden hun creaties aan, hongerige buren zien op een interactieve kaart welke maaltijden er worden aangeboden. Alles tegen een kleine prijs. Daarnaast ondersteunt Thuisafgehaald zogenaamde Food Events en heeft het Bijzonder Thuisafgehaald, voor mensen die extra ondersteuning rond de avondmaaltijd kunnen gebruiken omdat ze tijdelijk of langer in een lastige situatie zitten. Binnen Bijzonder Thuisafgehaald wordt bijvoorbeeld een thuiskok gezocht die op een vaste dag eten kookt en langsbrengt.

  Bijzonder thuisafgehaald

  Food Events: samen eten met de buren

  Schuiven het buurthuis en Thuisafgehaald samen aan tafel, dan kunnen er mooie dingen gebeuren. Via Food Events bijvoorbeeld. Food Events zijn fysieke bijeenkomsten, zoals een diner voor twintig personen met een toegangsprijs van drie euro. Voor buurthuizen is zo’n event een goede mogelijkheid om iets te betekenen voor ouderen en hulpbehoevenden, die niet alleen eten maar ook ontmoeting zoeken. Mensen komen met elkaar in contact terwijl er voor hen wordt gekookt; als buurthuis zorg je eventueel voor extra vermaak door een muzikant uit de buurt uit te nodigen om te komen spelen.

  Thuisafgehaald helpt een handje bij de promotie van Food Events door buurtbewoners die lid zijn van Thuisafgehaald te attenderen op het evenement dat je organiseert. Meteen een stukje gratis reclame voor je buurthuis. Ook is het bijvoorbeeld een optie om kookworkshops te organiseren onder de Thuisafgehaald-noemer.

  een goede manier om iets te betekenen voor de buurt

  Thuisafgehaald stelt wel een aantal voorwaarden aan deze fysieke bijeenkomsten. Zo is het niet de bedoeling dat je als buurthuis (veel) geld verdient aan een Food Event. Niet-commerciële prijzen voor maaltijden die met liefde voor de buurt zijn gemaakt, is het devies, terwijl kookworkshops over het algemeen vijf tot tien euro entree kosten. Op de Thuisafgehaald-website vind je meer informatie over Food Events en hoe je een eigen evenement aanmaakt, meldt en deelt.

  Het buurthuis als thuiskok

  Ook kunnen buurthuizen zich gewoon als thuiskok aanmelden bij Thuisafgehaald. Wijkaccommodaties hebben vaak een mooie keuken in huis, waar misschien niet eens op dagelijkse basis eten wordt gekookt. Zonde natuurlijk. Zet een goede kok neer en je kunt buurtbewoners (wederom tegen niet-commerciële prijzen, wel tegen kostprijs) blij maken met maaltijden die zij zelf op komen halen. Het is een manier om bezoek en bereik aan en van het buurthuis te versterken.

  Thuisafgehaald biedt daarbij als dienst een widget die je op de website van het wijkcentrum kunt insluiten. Zo’n applicatie toont bijvoorbeeld jouw maaltijdenaanbod per dag, zodat mensen weten wat voor eten je in de aanbieding hebt tegen welke prijs, en ‘bedankjes’, het (positieve) recensiesysteem van Thuisafgehaald.

  WIDGET

  Over Thuisafgehaald

  Thuisafgehaald is inmiddels drie jaar bezig; Bijzonder Thuisafgehaald nu een jaar. De stichting werkt in projectvorm samen met zogenaamde focusgemeenten (Nijmegen, Den Haag, Amsterdam-West, etc.) om daar bijvoorbeeld contact te leggen met welzijnsorganisaties, thuiszorg en wijkverpleging. Zo komt Thuisafgehaald in contact met de personen die behoefte hebben aan ondersteuning en ontmoeting, en levert het een amateurkok die op vaste dagen of juist incidenteel voor eten zorgt. Iedereen in Nederland kan verder gebruikmaken van Thuisafgehaald. Kijk maar eens voor je eigen stad of dorp hoeveel mensen al actief zijn…

  Lees ook:

  Thuisafgehaald.nl
  Meer over Bijzonder Thuisafgehaald
  Meer over Food Events

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >