Waar staan we over vijf jaar?

 • In dit derde en laatste deel van de serie ga ik in op de vraag welk bestuur je in welke fase nodig hebt. Normaal gesproken kent een bestuur een rooster van aftreden: doorgaans zijn bestuursleden om de vier jaar herverkiesbaar voor een tweede en vaak laatste termijn.

  Een bestuur dat al lang ‘zit’ kan prettig zijn; zij kennen de historie, weten tot in detail hoe zaken geregeld zijn en waarom dat zo is afgesproken. Hierin schuilt echter gelijk een gevaar. Er kunnen gewoonten en rituelen ontstaan, de scherpte raakt eruit. Ruimte voor nieuwe inzichten is beperkt omdat ‘we het nu eenmaal zo doen’.

  Kritisch kijken

  Om dit te voorkomen is het aan te bevelen om als bestuur kritisch naar het eigen functioneren te blijven kijken. Ga eens een dag de hei op om alleen stil te staan bij hoe het loopt. Vergeet daarbij ook niet de successen te delen! Laat een derde eens met een frisse blik meekijken over hoe je het doet en waar verbetering mogelijk is. Ga ook eens op bezoek bij andere buurtinitiatieven om je gedachten te scherpen. Vaak werkt het beter om juist ervaringen op te halen bij compleet andere initiatieven. Teveel van hetzelfde zorgt voor het ‘recyclen’ van herkenbare knelpunten met als indruk ‘dan doen wij het zo slecht nog niet’.

  “Ga op bezoek bij andere initiatieven”

  Juist waar sprake is van een formele verantwoordelijkheid zoals bij een bestuur is de neiging groot om vooral afwegingen op basis van ratio te maken. Staat het in de statuten? Hebben we er middelen voor? Terwijl het ‘managen’ van het gevoel even belangrijk is. Heb ik het als bestuurslid nog naar mijn zin? Zijn vergaderingen leuk en inspirerend? Houden we elkaar scherp? Hebben we het idee dat we nog groeien?

  Bouwers vs beheerders

  De samenstelling van een bestuur en de duur ervan kan het beste in het licht gezien worden van de fase waarin het initiatief zich bevind. Start je net en zit je nog in de pioniersfase, is het wenselijk veel ‘bouwers’ in het bestuur te hebben. Ben je al een paar jaar bezig dan kunnen ‘beheerders’ het aangewezen type zijn om goed op de winkel te passen. Soms kunnen de omstandigheden veranderen en vraagt dat om een ander bestuur.

  Een mooi praktijkvoorbeeld is een zelfbeheerinitiatief in Venray waar ‘om de volgende stap’ te zetten, het volledige bestuur plaats heeft gemaakt voor ‘vers bloed’. In een ander voorbeeld wordt een nieuw buurthuis gerealiseerd als onderdeel van een multifunctioneel centrum. De veranderde opgave en verhoudingen maken dat het ‘oude’ bestuur haar functie heeft opgezegd omdat het niet voelde over de juiste competenties hiervoor te beschikken.

  Bij pionier 't Schöpke maakte het bestuur plaats voor vers bloed, om een nieuwe stap te zetten.
  Bij pionier ’t Schöpke maakte het bestuur plaats voor vers bloed, om een nieuwe stap te zetten.

  Periodiek stilstaan bij waar je naartoe wilt en of je goed op weg bent is dus cruciaal. Kritisch naar elkaars en het gezamenlijke functioneren kijken en op tijd verversen zorgt ervoor dat we ‘fris’ blijven. Een cultuur waarbij ‘alles op tafel’ mag komen is een belangrijke basis voor verdere groei.

  Lees hier deel 1: Het ‘hoe’ en ‘waarom’ van een bestuur
  Lees hier deel 2: De juiste samenstelling van het bestuur

  Glenn van der VleutenGlenn van der Vleuten is social innovator bij 360˚rond en is als expert verbonden aan project Beheer je buurthuis. In een reeks van drie blogartikelen vertelt hij over de keuzes die komen kijken bij het vormen van een bestuur. Lees meer over de indeling van een bestuur in ons dossierartikel Functies en profielen.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >