Hoe de bibliotheek voortleeft in het buurthuis

 • ‘In de afgelopen tien jaar zijn al 300 bibliotheekvestigingen gesloten’, schrijft De Volkskrant in januari 2014, in de aanloop naar een interview met een bezorgde Job Cohen. De openbare bibliotheek zoals we die kennen verdwijnt, maar vindt zijn weg terug in het straatbeeld via het buurthuis. Op verschillende manieren, groot en klein.

  De buurthuis en bibliotheek delen hun functie van ontmoetingsplaats. Via verschillende bekende en innovatieve concepten zien we de traditionele bibliotheekfunctie dan ook terugkeren in en om het buurthuis en wijkcentrum. Wij zetten vijf vormen op een rij.

  Buurthuis als burgerbibliotheek

  De BIEB Dommelbeemd is steunpunt, lunchroom én bieb, verzameld in een – naar eigen zeggen – ‘laagdrempelig wijkcentrum gericht op burgerparticipatie’. Na het sluiten van de bibliotheek in de Eindhovense wijk Vaartbroek zag initiatiefnemer Tom Hoksbergen-Janssen kansen voor een plek waar mensen boeken gratis konden uitwisselen, inleveren en meenemen. BIEB (kort voor Bewoners Inloop En Buurtcentrum) werd op 3 oktober 2014 geopend en heeft inmiddels een collectie van fictie-, hobby- en studieboeken opgebouwd.

  Dommelbeemd

  Servicepunt in het buurthuis

  Het Wijkhuis Drielanden in Harderwijk is per april 2013 samen gaan werken met de Bibliotheek Noordwest Veluwe. Het wijkhuis dient nu als servicepunt: leden kunnen er boeken inleveren, reserveren en ophalen. Voor de bibliotheek is deze extra vestiging in de welbezochte ontmoetingsplek een manier oom ‘meer zichtbaar’ te worden in Harderwijk. Het oprichten van het Sevicepunt Drielanden werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds van de Rabobank.

  De Minibieb

  ‘Er zijn geen vaste regels voor wat een Minibieb precies is’, valt te lezen op Minibieb.nl. Maar waar het vaak op neerkomt: je hangt een kastje of plank op een openbare plek, waar mensen vrij boeken in mogen leggen en mee mogen nemen. Maar het is net zo goed een ‘grote ruimte met tien boekenkasten in een buurthuis’. Onlangs was de 250ste Minibieb een feit. In de webwinkel is het mogelijk om een van de geprefabriceerde Minibieb-huisjes aan te schaffen. De zogenaamde ‘witte boekenkasten’ in Nijmegen vormen een soortgelijk concept.

  header-minibieb

  Lenen of kopen uit de boekenkast

  Het Utrechtste buurthuis De Nieuwe Jutter heeft een boekenkast met daarin een uitgebreide collectie van detectives, thrillers, Engelse pockets, kinderboeken en meer. Lenen is gratis, maar bezoekers kunnen de boeken ook gewoon kopen voor 1 of 2 euro per stuk. Zoals de andere bibliotheekinitiatieven op deze lijst bestaat de collectie van De Nieuwe Jutter uit boeken die zijn ingeleverd door buurtbewoners. Het is tekenend: de nieuwe bibliotheek is van en voor de buurt. Ook pionier ’t Schöpke heeft een dergelijke boekenkast in huis.

  De leeszaal

  In november 2012 startten bewoners en ondernemers samen een ‘leeszaal nieuwe stijl’ in Rotterdam-West. Met een collectie van 7000 boeken verwacht je een flinke administratie, maar de Leeszaal Rotterdam West doet het zonder. Iedereen die binnenkomt neemt mee wat hij wil. En: ‘Als je het boek uit hebt, kun je het terugbrengen. Of niet.’ Daarnaast neemt de leeszaal andere functies van de bibliotheek over. Er zijn dichtersavonden, literaire maaltijden, boekpresentaties, debatten, ZZP-werkplekken, een kinderprogramma en nog veel meer.

  Andere vernieuwende bibliotheekinitiatieven:

  • Bibliotheek van Nieuwsgierigheid: pop-up bibliotheek in Deventer waar mensen hun favoriete boeken, muziek en films delen met elkaar.
  • Bredebieb: ‘veel meer dan een huis met boeken’. De Bredebieb draait om mensen en kennis verbinden.
  • ProBiblio: geeft ‘ondersteuning op maat’ bij het adviseren over bibliotheekformules.
 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >