‘Her-Ontdekt wil mensen bewust laten worden’

 • In de Rotterdamse wijk Schiebroek timmeren vrijwilligers hard aan de weg. Her-Ontdekt – één van de vijf pioniers van project Beheer je buurthuis – is een meubelbank, winkel, samenkomstplek en werkplaats, waar buurtbewoners zelf oud materiaal nieuw leven in blazen. Vrijwilliger Anita Barendregt legt uit wat het innovatieve project inhoudt en wat ze uit Beheer je buurthuis hoopt te halen.

  Wanneer we Anita Barendregt spreken staat Her-Ontdekt in de steigers. Het project is gevestigd in een voormalige tapijtwinkel, waar de vloer nog bedekt was met tapijttegels en de muren met stof. “Die zijn we er nu aan het uithalen”, vertelt Barendregt. Het winkelgedeelte van Her-Ontdekt moet aantrekkelijker worden om meer publiek te trekken.

  Wat je met dingen wel niet kan

  Winkelgedeelte? Nee, Her-Ontdekt is absoluut geen buurthuis in de traditionele zin van het woord. Bij binnenkomst word je omringd door koopwaar; spullen die buurtbewoners hebben ingeleverd en in de werkplaats, achterin het pand, een nieuw leven hebben gekregen. Het is volgens Barendregt een manier om mensen van jong, oud, rijk en arm samen te brengen. De traditionele functie van een buurthuis in een nieuw jasje, dus. Tijd voor uitleg van de pionier zelf.

  Hoe kwamen jullie op het idee om Her-Ontdekt te beginnen?

  “Het project is oorspronkelijk door de gemeente Schiebroek opgezet. Wij wilden buurtbewoners bewust laten worden dat je met spullen die je normaal weg zou gooien – oude meubels, lege eierdozen, lege wasmiddelflessen – veel leuke dingen kan doen en dat je voor weinig geld iets heel nieuws kan maken. Dat is wat wij de buurtbewoners willen laten zien.”

  "Mensen laten zien dat je met oude spullen iets heel nieuws kan maken"
  “Mensen laten zien dat je met oude spullen iets heel nieuws kan maken”

  Wat kunnen buurtbewoners straks allemaal vinden bij Her-Ontdekt?

  “Een werkplaats waar mensen zelf aan de slag kunnen gaan met kapotte meubelen en waar ze een meubel kunnen pimpen. We hebben een stukje meubelbank; we krijgen heel veel meubels door buurtbewoners aangeleverd, die mensen die op de armoedegrens leven gratis via maatschappelijk werk of de voedselbank kunnen ophalen. Verder gaan we vanaf september aan de slag met maatschappelijk werk. In een workshop willen we mensen laten zien wat je allemaal met dingen kan. Die workshops worden door onszelf, maar ook door buurtbewoners gegeven. En we hebben natuurlijk het winkelgedeelte, waar zelfgemaakte dingen van onze vrijwilligers en buurtbewoners verkocht worden.”

  Wie zijn jullie precies?

  “Her-Ontdekt bestaat momenteel uit vier vaste vrijwilligers en vier parttime vrijwilligers. We zijn heel verschillend: drie ervan waren huisvrouw, ikzelf heb gewerkt maar ben mijn baan kwijtgeraakt. Ik wilde niet thuis tussen vier muren blijven zitten. Ik wilde mensen kennis laten maken met de dingen waar ik goed in was. Het is schitterend om iemand die nog nooit een hamer in zijn handen heeft gehad opeens een kapot bed te zien maken.”

  Mengeling

  Her-Ontdekt is gevestigd in de Rotterdamse wijk Schiebroek, die Barendregt beschrijft als mengeling van oud en jong, van allerlei soorten nationaliteiten. In die mengeling is ook een gedeelte dat op of onder de armoedegrens leeft. Barendregt ziet voor Her-Ontdekt een centrale rol weggelegd in de buurt.

  Wie probeer je te bereiken met Her-Ontdekt?

  “Allerlei soorten mensen. Mensen die eenzaam thuiszitten en de deur niet uitkomen wil je toch de grens over trekken om gezellig hier iets te komen doen, al ga je op donderdagmorgen naar het breicafé. Bij dat breicafé komen steeds meer mensen, oudere mensen die toch eenzaam thuiszitten. Op die donderdag hebben ze aanspraak; dat zien ze als een uitje.

  We willen álle mensen bereiken

  Daarnaast wil je de mensen bereiken die werkloos zijn, die thuis zitten, niets aan het doen zijn en geen geld hebben. Die wil je laten zien dat er ook een soort vrijwilligerswerk bestaat. Dat je niet thuis hóeft te zitten, dat je met weinig geld ook iets kunt doen. Daarnaast ook de mensen met wat meer vermogen. Hen willen we overtuigen: jullie gooien snel iets weg, maar kijk eens wat we hier doen. Andere mensen kun je daar weer heel gelukkig mee maken.

  Je wilt niet een bepaald soort mensen, je wilt álle mensen binnentrekken: rijk, arm, jong, oud. We willen elkaar tonen wat er speelt in de buurt. Sommige mensen zijn zich daar totaal niet van bewust. Dan vertel ik over een mevrouw die hier langskomt met twee kinderen die niet eens een bank heeft om op te zitten. Degene die vervolgens zo’n bank schenkt is dan heel erg blij dat die bank daar terechtkomt. Dat is een bewustwording waar ze doorheen gaan; hiervoor stonden ze daar niet bij stil.”

  De werkplaats voor buurtbewoners
  De werkplaats voor buurtbewoners

  Wat hoop je uit Beheer je buurthuis te halen?

  “We zijn in het verleden door de gemeente in het leven geroepen. Per 31 mei krijgen we geen subsidie meer, maar er is wel steeds meer aanloop, er zijn steeds meer mensen die er gebruik van maken. Praktisch gezien: wij halen hier geen salaris uit, wij zijn vrijwilligers. Maar we willen op eigen kracht verder en dan kom je op een punt dat er toch geld binnen moet komen, want anders moeten de deuren dicht.

  Huur is niet het punt, die hoeven we niet te betalen, maar er zijn altijd kosten. En wat gaan we precies voor organisatie worden, een stichting? Op dat punt hebben we hulp nodig. Twee van ons hebben daar een beetje kennis over, maar niet genoeg om daadwerkelijk een organisatie op poten te zetten. Wij willen verder voor de buurt, maar alleen kunnen we dat niet.”

  Van de vijf pioniers bij Beheer je buurthuis is Her-Ontdekt veruit de minst traditionele. Barendregt beaamt dat: “Ik vind ons niet echt een standaard buurthuis. Hier worden niet de standaardactiviteiten ondernomen. Hier gebeuren bijzondere dingen en iedereen die hier komt wordt ook uitgedaagd om echt iets te doen!” Maar nu is het eerst tijd voor de vrijwilligers van Her-Ontdekt om iets te doen. Met een procesbegeleider gaat Her-Ontdekt antwoord zoeken op de vragen waar zij voor staan, om hun droom van bewustwording realiteit te maken.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >