“Er ligt een fundament waarop In De Boomtak kan bouwen”

 • In De Boomtak wil niet alleen overleven. De Tilburgse pionier kijkt kritisch naar de eigen organisatie, het eigen pand en de eigen activiteiten om in de toekomst de buurt nog meer van dienst te kunnen zijn. Tijd voor een nieuw begin in het nieuwe jaar.

  In oktober organiseerde het In De Boomtak-bestuur een heisessie. De blik werd niet alleen gericht op de horizon, maar ook op behaalde resultaten. Wat heeft het huidige bestuur bereikt? Hoe anders is In De Boomtak nu, bijna twee jaar later?

  Sterke organisatie

  Heel anders, concludeert Jan Pas. “We hebben de organisatie helemaal opnieuw moeten opbouwen”, vertelt het bestuurslid. “Er waren clubjes bij die de dienst uitmaakten en niet pasten bij in De Boomtak. We hebben van vrijwilligers afscheid genomen. Het was heel vrij. Er waren geen regels, nu zijn die er wel.” Kortom, de organisatie is een stuk sterker geworden in het buurthuis. En: “De ruimteverhuur was een ratjetoe van verhuurprijzen, en de prijzen waren al twintig jaar niet meer veranderd. Die hebben wij aangepast, we hebben betere afspraken gemaakt.”

  De weerstand waarop de nieuwe wind stootte viel mee. Het bestuur had een verhaal klaar, wist aan de verschillende groepen die gebruikmaakten van In De Boomtak uit te leggen op basis van welke gegevens een prijsverhoging nodig en logisch was. Het huurbedrag werd in stappen opgebouwd, waardoor iedereen op een gegeven moment dezelfde prijs ging betalen.

  Clemens Aedenaerd vertelt bezoekers over In De Boomtak
  Clemens Aedenaerd vertelt bezoekers over In De Boomtak

  “Ik denk dat, zoals hoe wij erop terugkijken, er een goed fundament ligt waarop In De Boomtak kan voortbouwen”, concludeert Pas tevreden. En, vooruitkijkend: “De vraag zal altijd blijven: hoe genereer je hard geld? Je hebt ideeën, die kosten geld. Je kan je broek ophouden, maar je wilt ook iets extra’s kunnen doen.”

  Innovatie in en om het gebouw

  In De Boomtak is financieel gezonder dan ooit, maar reserves opbouwen lukt vooralsnog niet. Met een eigen pand dat onderhouden moet worden zijn die reserves essentieel. Samen met de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) schreef In De Boomtak een Meerjaren Onderhoudsplan, maar, zo zegt voorzitter Clemens Audenaerd, er is nu geen geld om invulling aan het plan te geven. “Daarom hebben we de relatie met onze betaalde kracht beëindigd.” Per 1 januari verdwijnt de enige betaalde positie bij In De Boomtak, waardoor financiële ruimte ontstaat om in de toekomst te investeren.

  De nabije toekomst brengt zo niet alleen het nodige onderhoud, maar ook een aantal veranderingen in en om het gebouw. Zo gaat In De Boomtak zijn keuken toegankelijk maken voor mensen met een beperking en heeft het subsidie verkregen voor het bouwen van gehandicaptentoiletten.

  “Er waren geen regels, nu zijn die er wel”

  Veel trotser nog zijn Pas en Audenaerd over de zogenaamde Social Fence. Omdat het huidige hekwerk ‘allang niet meer voldoet’ zochten de pioniers naar een nieuwe oplossing. Die vonden ze in een hek met zitplaatsen aan beide kanten, waardoor de jongeren van het kinderdagverblijf in contact kunnen komen met de ouderen van het bejaardentehuis. Audenaerd noemt het ‘belangrijk vanuit onze visie om dat contact tot stand te brengen’. De gemeente ging mee in die visie en besloot subsidie beschikbaar te stellen voor de bouw.

  Social Fence (Foto door Hebert Wiggerman)
  Social Fence (Foto door Hebert Wiggerman)

  Experiment

  De belangrijkste verandering voor 2017 zit hem in de organisatie zelf. Twee bestuursleden, waaronder Jan Pas, vertrekken. Zij hebben een fulltime baan, die moeilijk te combineren valt met het besturen van In De Boomtak. Voor de vertrekkende leden wordt geen vervanging gezocht, dus blijft een bestuur van vier man over. Dat bestuur schakelt met de jaarwisseling van een bestuur op afstand naar een bestuur op de werkvloer – wat noodzakelijk is bij het wegvallen van de enige betaalde kracht in het pand.

  “We willen dichter bij de organisatie staan”, licht Audenaerd toe. “We hebben daar ook alle vier de tijd voor. En vanuit onze professionele achtergrond hebben we alle vier op verschillende beleidsterreinen ervaring.” Dat het een uitdaging is, begrijpt de voorzitter als geen ander. Daarom gaat In De Boomtak het experiment aan voor een jaar, en wordt een tussenevaluatie gehouden om te zien of de nieuwe vorm houdbaar is.

  Aanpoten wordt het in ieder geval. De zaalverhuur is ‘flink gestegen’, aldus Pas. In De Boomtak heeft een hoge bezettingsgraad, vooral in de avonduren. “Maar we willen de zaak overdag uitbouwen met activiteiten en verhuur”, voegt Aedenaerd toe. Belangrijk daarbij is een nieuwe website, die het buurthuis al hielp aan hurende partijen van ver buiten de stad Tilburg. Ook de website kon gerealiseerd worden dankzij een subsidie.

  In De Boomtak kocht met hulp van de wijk zijn eigen pand. Dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee qua onderhoud.
  In De Boomtak kocht met hulp van de wijk zijn eigen pand. Dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee qua onderhoud.

  Ambitieus

  Het is wel duidelijk. Met het einde van 2016 komt het einde van een tijdperk van versteviging. Het bestuur van de afgelopen twee jaar klopt zich op de borst met het neerzetten van een fundament; nu is het tijd om op dat fundament te gaan bouwen. De blik op de toekomst is zo ambitieus als we gewend zijn van In De Boomtak. Oud en jong moeten hun plek vinden in een wijkcentrum dat op elk moment van de dag bruist; in een gebouw dat toekomstbestendig en uniek is. En door te innoveren weten Audenaerd, Pas en hun collega-bestuursleden altijd weer geld te vinden voor die ambities. Alle ingrediënten lijken klaar te liggen voor een gelukkig nieuw jaar in Tilburg.

  Lees ook:

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >