Er komt een wijkcentrum in Delfzijl Noord

 • Tot 12 uur ’s nachts moesten ze wachten. De Gemeenteraad besliste op donderdagavond 13 november over de invulling van de grote Brede School in Delfzijl Noord: kregen het Bewonersbedrijf en Wijkbelangen Delfzijl Noord de mogelijkheid om daar een broodnodig wijkcentrum te beginnen of ging een van de andere projecten voor? Het antwoord was positief.

  Hangt er een feeststemming in Delfzijl Noord? “Ja, wel een beetje”, antwoordt Silly Udema. De Gemeenteraad bleek ‘heel positief’ over het plan van de actieve bewoners om in de Brede School Delfzijl Noord een wijkcentrum te beginnen. Volgens Udema is zo’n wijkcentrum noodzaak. Alle zeven buurthuizen werden gesloten in het noorden van Delfzijl en vervangen door een immens grote brede school. Maar daat ‘loopt het voor geen meter en het kost enorm veel geld. En het is er ook niet gezellig’, vertelde Udema begin oktober.

  Onderhandelen

  Toen durfde Udema, een van de initiatiefnemers, nog geen uitspraken te doen over de volgende stap van het initiatief. Ze moesten namelijk wachten op die ene beslissing: mogen we door of niet? Het antwoord is ja, dus nu begint het echt. We stellen de vraag opnieuw. Wat is de volgende stap voor het wijkcentrum? “Er wordt nu begonnen met het schrijven van een ondernemingsplan. En we moeten nu echt gaan onderhandelen over alles.”

  Delfzijl Noord krijgt eindelijk weer een echt wijkcentrum
  Delfzijl Noord krijgt eindelijk weer een echt wijkcentrum

  Want hoe zit het met huur? Hoeveel mag er verbouwd worden (“De entree daar is helemaal niks, daar moet nog veel gebeuren”)? Behalve een ‘ja’ van de gemeente is er nog niets afgesproken, dus schuiven de initiatiefnemers van het wijkcentrum binnenkort aan bij de gemeente om te onderhandelen. De plannen zijn er, maar hoeveel ruimte er is om die plannen daadwerkelijk uit te voeren gaat nu blijken.

  Huis van de wijk

  Het wijkcentrum in de Brede School Delfzijl-Noord moet een ‘huis van de wijk’ worden, licht Udema toe. Daarom heeft de werkgroep, bestaande uit mensen van Bewonersbedrijf Delzijl Noord en Wijkbelangen Delfzijl Noord (WDN) een brief de deur uit gedaan naar verenigingen en bewonersgroepen. Zij worden opgeroepen tot ‘meedenken en meedoen’ bij het vormen van een visie en het invullen van activiteiten binnen het wijkcentrum. Het is een manier om de brede school echt terug te geven aan de wijk.

  “Meedenken en meedoen”

  In het enorme gebouw krijgt het wijkcentrum een gedeelte van de begane grond tot zijn beschikking. Udema zegt niet te groot te willen beginnen; er is genoeg ruimte beschikbaar voor de plannen die de werkgroep voor ogen heeft. Wat de plannen van de gemeente precies zijn? Daarvoor heeft de gemeente komende maandag een bijeenkomst opgezet, om hun visie uit te leggen aan wijkbewoners.

  Maar na de onderhandelingen hoeft het woord ‘gemeente’ hopelijk even niet meer te vallen. Met een pand, een plan en een hoop enthousiasme, krijgt Delfzijl Noord eindelijk weer een plek die echt van de wijk is.

  Lees ook de profielschets over het wijkcentrum in Delfzijl Noord ‘Een wijk zonder eigen gebouw, dat kan helemaal niet’

  Brede School Delfzijl Noord is een van de pioniers van Beheer je buurthuis. Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) ondersteunt het initiatief door een procesbegeleider aan te stellen die ondersteuning biedt op weg naar een zelfstandig bestaan voor het wijkcentrum.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >