Zelfbeheer, een Utrechtse blik op de dilemma’s de pioniersfase

 • 27 september organiseert LSA samen met Fort Vreeswijk in Nieuwegein een bijeenkomst met lezingen en workshops over bewonersinitiatieven die de pioniersfase voorbij zijn. Waarbij in wordt gegaan op de algemene vraag hoe pak je het na de pioniersfase aan? Veel initiatieven zitten namelijk met dilemma’s en vragen over onderwerpen als financiële duurzaamheid, vrijwilligersbeleid, binden van nieuwe mensen en andere initiatieven en nieuwe samenwerkingspartners. Deze vragen staan ook centraal bij een aantal initiatieven van zelfbeheer in Utrecht. Deze initiatieven die zich hebben verenigd in de vereniging dwarsverband. Vanuit deze vereniging wisselen ze informatie met elkaar uit en doen ze nieuwe kennis op. Daarnaast behartigen zij de gezamenlijke belangen van initiatieven bij de gemeente. Ook zij hadden een bijeenkomst waar veel van deze dilemma’s aan bod kwamen.

  Dilemma’s 1 & 2: Hoe kan je met een open blik naar omgeving en wijk en nieuwe samenwerkingspartners kijken en zorg je voor nieuwe vrijwilligers?

  Deze vraag speelt bij veel buurthuizen, ook in Utrecht. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat je eerst goed naar je eigen initiatief kijkt omdat te kijken naar de behoefte van de buurt zodat deze aansluit bij jouw initiatief. Vragen die kunnen helpen om deze vraag verder te beantwoorden zijn wat is je bestaansrecht als buurthuis/zelfbeheer initiatief? Hoeveel wil je bereiken en kan je bereiken?

  Een andere vraag die hier aan gekoppeld is hoe je tot nieuwe samenwerkingspartners komt in de wijk. Kyra Kysel van STUT heeft een mooi uitgangspunt: We halen drempels weg en bouwen ladders’.  Deze visie sluit mooi aan bij activiteiten van het buurthuis De Dame, zij hebben namelijk een straat dialoog. hier gaan stagiairs actief de straat op en gaan het gesprek aan met buurtbewoners. Hierdoor blijft het buurthuis contact houden met buurtbewoners en houden ze verbinding met de wijk. Een ander voorbeeld is de Buurtconciërge dit initiatief in Utrecht Oost. Deze buurtconciërge heeft contact met verschillende partijen uit de wijk en legt verbindingen.

  Dilemma 3: Hoe zorg ik voor een goed een gezonde financiële duurzaamheid ook op de langere termijn?

   

  Een ander onderwerp wat aanbod kwam tijdens de avond was het creëren van duurzame financiering, ook voor de langere termijn. Belangrijk vraagstukken die hier aan bod kwam waren het creëren van extra inkomsten  en vooral permanente inkomsten voor zelfbeheer initiatieven. Er kwamen in de workshop interessante mogelijkheden van financieringsvormen aan buiten subsidie en fondsen om. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het introduceren van vrienden van- abonnementen, je zaalverhuur inkomsten vergroten, het organiseren van evenementen. Daarnaast hebben zelfbeheer initiatieven ook geld nodig voor bijvoorbeeld een verbouwing. Een interessant voorbeeld wat ter sprake kwam was de sociale hypotheek als mogelijke bron voor investeringen. Daarnaast kan je natuurlijk allerlei dingen organiseren voor extra inkomsten zoals een veiling en sponsorloop.

  Dilemma 4: Hoe behoud en bouw je een constructieve relatie met meerdere partijen met verschillende belangen?

   

  Een van de leden van Dwarsverband, het buurthuis Stalla Maris heeft moeite om positie te bepalen in het krachtenveld met meerdere partijen die ook nog eens allerlei verschillende belangen hebben. Als Buurthuis staan zij niet alleen in dit dilemma. Belangrijk is om allereerst de belangrijke partijen en hun belangen in beeld te krijgen waardoor je weet met welke partijen je allemaal te maken hebt. Met deze kennis kan je vanuit een oplossingsgerichte houding contact zoeken met deze partijen. Tips die hierbij naar voren kwamen waren dat je zorgvuldig open en respectvol het gesprek moet voeren. Het helpt ook om samen het gesprek te voeren waarbij alle partijen bij elkaar zitten, zo kom je sneller tot een oplossingen. Dit proces zou mogelijk ondersteund kunnen worden door een onafhankelijke coördinator die taal van alle partijen spreekt en bij elkaar brengt.

  Kom ook naar Nieuwegein op 27 september

  Al deze dilemma’s zullen  aan bod komen in het algemene deel van de bijeenkomst. In de vier workshops zullen ze verder uit worden gewerkt en zullen nog meer concrete oplossingen worden aangedragen. Enthousiast geworden? Meld je dan hier aan voor de bijeenkomst van 27 september.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >