Buurthuizen nieuwe stijl op kennistour door Nederland

 • Op 22 juni 2015 gaan de initiatiefnemers van vijf zelfstandige buurthuizen uit heel Nederland met een touringcar op pad. Bewonersgroepen uit Breda, Rotterdam, Tilburg, Delfzijl en Venray leren van elkaar tijdens de Beheer je buurthuis Bustour. Deze pionierende vrijwilligers zorgen ervoor dat buurthuizen open blijven, ook zonder overheidssteun.

  Steeds meer buurthuizen worden afgestoten door gemeenten. Ze vinden het te duur om ze open te houden. Actieve bewonersgroepen springen in dit gat. Ze nemen de buurthuizen over! Deze vrijwilligersgroepen  krijgen opeens te maken met uiteenlopende complexe onderwerpen: vrijwilligers werven, een rechtsvorm kiezen, met de gemeente onderhandelen, geld verdienen om te overleven, een bestuur samenstellen, een goede mix maken tussen professionals en onbetaalde krachten. De landelijke vereniging van actieve bewoners (LSA) ondersteunt deze groepen door middel van het project Beheer je buurthuis.

  Aanstaande maandag organiseren we een tour langs 5 pionierende buurthuizen: de Beheer je buurthuis Bustour. Met een touringcarvol pioniers bezoeken we de vijf deelnemende buurthuizen. Zij staan ieder voor een eigen uitdaging en hebben elkaar veel te leren.

  LSA Bewoners

  Programma

  Op maandag 22 juni begint de tour in Breda, waar buurthuis ONS vertelt over de bijzondere afspraak die zij hebben met het UWV: vrijwilligers hebben er geen sollicitatieplicht en krijgen toch een vrijwilligersvergoeding, zodat we al werkend klaargestoomd worden voor herintreding op de arbeidsmarkt. Vervolgens gaat de tour naar Rotterdam, waar buurthuis Her-Ontdekt duurzaamheid en hergebruik inzet om de buurt bij elkaar te brengen.

  De bus vervolgt zijn route in Tilburg. Wijkcentrum In De Boomtak heeft een eigen pand en wil zijn bedrijfsvoering professionaliseren met beperkte professionele inzet. In Venray geeft ’t Schöpke vervolgens antwoord op de vragen: hoe stel je een bestuur samen en hoe werk je in korte tijd naar een duurzame exploitatie?

  Op weg terug naar Breda komt Bewonersbedrijf Delfzijl Noord aan het woord. Zij vertellen over de overgang van gemeentelijk vastgoed naar een zelfstandig bewonersbestuur. Tussendoor komen drie experts aan het woord over vrijwilligersbeleid, duurzaam ondernemerschap, subsidies en de coöperatie als nieuwe organisatievorm. Er wordt afgesloten met een door bewoners bereid diner in het buurtrestaurant van buurthuis ONS in Breda.

  Projectleider Thijs van Mierlo van het LSA: “Stuk voor stuk zijn deze wijkhuizen koploper in het nemen van verantwoordelijkheid en bedenken van  innovatieve aanpakken. Door deze onderlinge ontmoetingen te organiseren krijgen zij de inspiratie aangeboden, die zij dagelijks aan vele anderen geven.”

  Meer lezen over het project Beheer je Buurthuis en de pioniers.

  Beheer je buurthuis bustour

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >