Buurthuizen en bewoners samen aan de slag tijdens NLdoet

 • Op 20 en 21 maart stropen actieve bewoners door het hele land de mouwen op tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ze pakken de verfkwast, hamer en schuurmachine en helpen de buurt een handje. Talloze buurthuizen zijn dit jaar van de partij. Doe jij ook mee?

  NLdoet staat in het teken van vrijwilligerswerk. In 2014 gingen 325.000 mensen op pad om ruim 8.600 klussen te klaren in stad, dorp, wijk en buurt. Op het moment van schrijven, anderhalve maand voor NLdoet 2015, staat de klussenteller op ruim 6.500. Een financiële bijdrage aanvragen voor een klus is inmiddels niet meer mogelijk; je inschrijven voor het project kan nog altijd.

  Hoe werkt het? Sportverenigingen, bouwspeelplaatsen, zorgcentra, scouting, openbare tuinen en natuurlijk buurthuizen kunnen zich aanmelden met een ‘klus’; een specifiek karwei of een speciale actie waarvoor een vooraf bepaald aantal vrijwilligers nodig is. Via NLdoet.nl zoeken bewoners vervolgens in hun woonomgeving naar zulke klussen en geven zij aan of ze kunnen helpen. Het Oranje Fonds-project stimuleert op die manier vrijwilligerswerk onder de Nederlandse bevolking en geeft tegelijkertijd zichtbaarheid aan bewonersinitiatieven in de buurt.

  Klussen in en om het buurthuis

  Om wat voor klussen gaat het precies? Wij zetten een aantal buurthuizen die meedoen aan NLdoet op een rij.

  Pionier WOC ’t Schöpke in Venray wil een middag organiseren voor en door bewoners van de wijk op het gebied van diverse culturele activiteiten te weten keuken, muziek en/of dans. Doel? Het sociaal isolement van de wijkbewoners doorbreken. Dat er mensen van alle culturen uit de wijk binnenkomen en als “maatje”/vrijwilliger bij activiteiten van en voor sociaal geïsoleerde mensen met een fysiek en mentale beperking betrokken raken.

  ’t Schöpke organiseert culturele activiteiten om bewoners uit hun sociaal isolement te halen

  Buurthuis Keyenburg uit Roosendaal is nodig toe aan een opknapbeurt. Het roept buurtbewoners op te helpen bij het ‘oppimpen’ van zowel de binnen- als buitenkant van de accommodatie. Het buurthuis is een oud gebouw met achterstallig onderhoud, dus hoopt de organisatie dat mensen langskomen om muren te verven, deuren te schilderen, de kelder en zolder op te ruimen, en meer.

  In de Haagse Transvaalwijk hoopt Buurthuis Boerenplein op een ‘fris geverfde sportzaal’. De zaal wordt veelvuldig gebruikt door diverse groepen en een aantal jaar gelden is de vloer al gerenoveerd. Het schilderwerk van de wanden en kozijnen is echter door gebrek aan tijd en financiën niet gerealiseerd. ‘Graag zouden wij met behulp van een aantal vrijwilligers de hele zaal van een nieuw lik verf willen voorzien.’

  In de Haagse Transvaalwijk hoopt Buurthuis Boerenplein op een ‘fris geverfde sportzaal’

  Wijkcentrum In De Boomtak, ook een van de pioniers van Beheer je buurthuis, ontving een jaar geleden 9000 euro als duurzaamheidsprijs van de gemeente Tilburg en investeert die nu in het energieneutraal maken van het pand. Van het geld kocht In De Boomtak 36 zonnepanelen. Op vrijdag 20 maart worden de panelen geïnstalleerd; niet door een professional, maar door de buurt. Onder aansturing van een erkende installateur gaan buurtbewoners aan de slag met het monteren.

  In Rotterdam pakt buurthuis De kraal het anders aan. Vrijwilligers halen geen hamers en boormachines tevoorschijn, maar gaan op pad om vereenzaamde senioren te verwennen met een opmaakochtend. Om de ouderen uit hun sleur te halen en met elkaar in contact te brengen, krijgen ze gezamenlijk een gezichts- en voetmassage, worden nagels gelakt en make-up gedaan, en krijgen ze een high-tea ter afsluiting.

  Bewonersbedrijf Delfzijl-NoordDelfzijl kan wel wat groen gebruiken. Daarom gaat Bewonersbedrijf Delfzijl-Noord, initiatiefnemer achter Beheer je buurthuis-pionier Brede School Delfzijl-Noord, samen met vrijwilligers aan de slag om de ‘belevenistuin’ op te knappen en uit te breiden. De belevenistuin is een van de onderdelen van het project Groen voor Rood, met als doel de rode bakstenenhuizen die ooit in het noordelijke Delfzijl stonden te vervangen door allerlei stukjes stadse natuur.

  Door het hele land grijpen buurthuizen NLdoet aan om, met hulp van de buurt, flink te klussen in hun pand. In wijkcentrum De Baselaer (Tilburg) gaat bewonersorganisatie De Ring zijn eigen ruimte een nieuwe lik verf geven, in Buurthuis Rengerpark (Leeuwarden) wordt de verlichting in het voorraadhok gemaakt, het Rotterdamse Buurthuis De Pupillen gaat gezamenlijk de sportzaal opknappen en Buurtvereniging ’t Kraaiennest (Den Helder) haalt eens goed de bezem door het buurthuis.

  Ben je benieuwd wat jij kunt doen? Zoek dan naar klussen in jouw buurt. Ook is het nog mogelijk om zelf klussen in te schrijven voor NLdoet; dat doe je via Mijn Oranje Fonds.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >