‘Bereik de moeder van het gezin, dan ben je goed op weg’

 • Op nieuwe manieren de wijk bereiken, zo gaat ONS te werk. Het vooruitstrevende buurthuis in Breda is een coöperatie, biedt een regelarme zone voor vrijwilligers en dringt op eigen wijze door tot oud en jong in ‘achterstandswijk’ Geeren-Zuid. ONS Coöperatief is één van de vijf pioniers van project Beheer je buurthuis; Jose de Brouwer vertelt over de toekomst van de bijzondere wijkaccommodatie.

  Het is druk bij ONS. In het weekend worden alle ruimtes verhuurd, wat betekent dat er schoongemaakt moet worden op maandagochtend. En ruimteverhuur is nog maar één van de vele bezigheden van ONS Coöperatief, zoals het vooruitstrevende buurthuis in Breda volledig heet. ONS organiseert wijkateliers, een wijkrestaurant, de vrouwenstudio, taalles in Nederlands en Arabisch, het Grote Boer/Grote Zus-project om in contact te komen met straatjongeren en het initiatief Get Started om jongeren via bemiddeling aan een stageplek en een toekomst te helpen. Tussen alle chaos (de internetverbinding is ook nog eens uitgevallen) weet bestuurslid Jose de Brouwer tijd vrij te maken voor een kort interview.

  Wat voor wijk is Geeren-Zuid?
  “Het is een wijk met heel veel buitenlandse bewoners waarvan, denk ik, tachtig procent Marokkaans is en tien procent Turks, uit Sierra Leone, Filipijns, noem maar op. En tien procent origineel Nederlands. Het was een hele grote achterstandswijk met heel veel problemen. Er was vooral heel veel overlast van jongeren, veel kleine criminaliteit, inbraken, overlast.”

  En ONS zit daar middenin.
  Waar wij mee begonnen zijn is het oprichten van de vrouwenstudio’s. Omdat wij het idee hadden dat als je de moeders van een gezin bereikt, je daar ook de kern mee pakt. De moeder is de spil van het gezin, dus als je de vrouwen uit huis krijgt zodat die kunnen praten met elkaar, hun problemen met elkaar kunnen delen en daardoor ook gezamenlijk tot oplossingen proberen te komen, dan ben je al een heel eind op de goede weg.”

  "Als je de vrouwen uit huis krijgt, dan ben je al een heel eind op weg."
  “Als je de vrouwen uit huis krijgt, dan ben je al een heel eind op weg.”

  “De vrouwenstudio is heel laagdrempelig: het is een plek waar vrouwen heen kunnen, koffie en thee drinken en waar verder niks van ze wordt verlangd. Wat we alleen heel belangrijk vinden is dat er geprobeerd wordt Nederlands te spreken. Van advies en recepten uitwisselen is dat doorontwikkeld naar een wijkrestaurant, waar vrouwen vrijwillig één keer in de twee weken een maaltijd maken voor de buurt.”

  Regelarme zone

  De vrijwilligers die bijdragen aan ONS profiteren van een bijzondere situatie. Samen met het UWV heeft ONS een ‘regelarme zone’ bedongen. Dat betekent dat “als je als vrijwilliger minimaal 16 uur in de week hier werkt, dat je dan bent vrijgesteld van de sollicitatieplicht”, licht De Brouwer toe. “Dat is heel prettig, want dan hangt niet dat zwaard van Damocles boven je hoofd met het gevoel ‘misschien moet ik volgende week wel ergens anders beginnen’. Vrijwilligers kunnen zich daarom nestelen hier; zo krijg je gemotiveerde mensen op de werkvloer.”

  “We hebben een goede start gehad”

  ONS Coöperatief is, zoals de naam al aangeeft, een coöperatie. Deze ‘bewonerscoöperatie’, zoals zij het zelf noemen, is het resultaat van een initiatief van woningcorporatie AlleeWonen en de gemeente. Nu hebben die twee partijen hun handen van het project af getrokken en staat het bestuur van ONS voor een grote uitdaging. De Brouwer vertelt: “Het is de bedoeling dat we steeds meer zelfstandig gaan werken. Dat is onze allergrootste uitdaging. We zijn nu zo’n acht maanden open na de verbouwing van het pand. We hebben een ontzettend goede start gehad; de grootste uitdaging is om dat nu te verbeteren.”

  Wat wil je zien verbeteren?
  “Zorgen dat er nog meer projecten binnen ONS Coöperatief kunnen vallen, zodat de wijk daar nog meer profijt van kan hebben. De wijk is enorm in ontwikkeling, er wordt ongelofelijk veel gedaan. Het zou heel mooi zijn als dat straks onder één noemer kan vallen. Er zijn allemaal projectjes op zich; ik zou graag zien dat die allemaal gaan samenwerken. Dat is de stip op de horizon: dat niet iedereen opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Dat we gewoon één grote organisatie zijn die staat voor het belang van deze wijk.”

  De Brouwer, tweede van rechts: "Er moet duidelijke leiding zijn, een duidelijke taakverdeling."
  De Brouwer, tweede van rechts: “We hebben eigenlijk geen duidelijke structuur.”

  Hoe denk je dat project Beheer je buurthuis daarbij kan helpen?
  “We hebben eigenlijk geen duidelijke structuur. We vangen elkaar op, het is chaotisch. Er moet duidelijke leiding zijn, een duidelijke taakverdeling, zodat we meer ruimte en energie overhouden voor het ontwikkelen en uitwerken van nieuwe dingen. Geen van ons heeft leidinggevende capaciteiten, dus het zou heel fijn zijn als je iemand hebt die structuur kan aanbrengen. Zodat wij niet meer als kip zonder kop rondrennen.”

  Opstartproblemen zijn achter de rug, geldzaken en een bestuur zijn geregeld. Door onder andere ruimteverhuur draait ONS Coöperatief omzet waarmee het de huur van het pand en andere kosten kan dekken. ONS bestaat uit dertien leden en een bestuur van vier vrouwen, waarvan er drie vrijwillig en één in loondienst (de voorzitter) het buurthuis beheren. Leren structureren, dat is de volgende stap van ONS Coöperatief. Wij hopen het van dichtbij mee te maken met Beheer je buurthuis.

  Wil je meer weten over ONS Coöperatief? Kijk dan op de pionierpagina van het Bredase wijkcentrum.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >