Appeltjes van Oranje 2016 in het teken van zelfbeheerinitiatieven

 • Het Oranje Fonds kondigt aan dat hun terugkerende project Appeltjes van Oranje in 2016 volledig in het teken zal staan van sociale initiatieven die een ontmoetingsruimte beheren. Wijkcentra en buurthuizen in zelfbeheer krijgen komend jaar alle aandacht van het fonds, en maken kans op de prestigieuze prijs.

  Onder het motto Samen zelf doen! wil het Oranje Fonds aandacht voor mensen en bewonersgroepen die zich inzetten om ontmoetingsruimtes in stand te houden of informele zorginitiatieven opzetten. Het fonds ziet een trend van voorzieningen die overal verdwijnen, bijvoorbeeld als gevolg van krimp in verschillende regio’s. Gevolg is dat bewoners opstaan om het heft in eigen handen te nemen om ontmoetingsplekken in hun buurt open te houden of nieuwe initiatieven te starten.

  Het thema van de Appeltjes van Oranje 2016 sluit daarom perfect aan bij Beheer je buurthuis. Run jij ook met een bewonersinitiatief je eigen buurthuis, wijkcentrum of andere accommodatie waar mensen uit de buurt terecht kunnen? Houd dan goed de website en socialmediakanalen van het Oranje Fonds in de gaten. Aanmelden voor de verkiezing kan vanaf eind augustus.

  Meer over de Appeltjes

  Appeltje_van_OranjeOver Appeltjes van Oranje

  Sinds 2003 reikt het Oranje Fonds jaarlijks de Appeltjes van Oranje-prijs uit aan drie organisaties die zich ‘inzetten voor een leefbare samenleving en verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen de verschillende groepen’. Deze prijs bestaat uit een bronzen beeldje van een Appeltje van Oranje, vervaardigd door Prinses Beatrix en een geldbedrag van 15.000 euro. De Appeltjes van Oranje worden in mei uitgereikt. Volgens het Oranje Fonds zijn de Appeltjes van Oranje een ‘waardering voor het werk en de inzet van de winnende organisatie[s].’ Het is bedoeld om ‘anderen te inspireren soortgelijke initiatieven op te zetten.’

  Winactie buurtactiviteiten

  Naast de Appeltjes van Oranje, zoekt het Oranje Fonds ‘leuke activiteiten’ om ontmoetingen in de buurt te stimuleren. Het fonds verzamelt de beste ideeën in een zogenaamde buurtjaarkalender en keert prijzen uit van vijfhonderd en vijftig euro voor de beste tips. Een mooie kans voor je buurthuis om je activiteiten onder de aandacht te brengen. Om kans de maken stuur je voor 1 september drie van je buurtactiviteiten op, via de Oranje Fonds-website.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >