5 manieren om je buurthuis te presenteren bij de verkiezingen

 • Dus je buurthuis is aangewezen als stemlokaal voor de Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen op 18 maart 2015. Dat is een uitgelezen kans om je accommodatie te presenteren aan mensen die normaal misschien niet binnen zouden lopen, om erachter te komen wat er speelt in jouw buurt, en natuurlijk om aandacht te besteden aan de verkiezingen zelf. In het kader van de campagne Kiezen voor Ontmoeting geven we vijf tips voor activiteiten rondom de stembus.

  Houd vooraf informatiebijeenkomsten

  Wat doen de provincies en waterschappen eigenlijk, en waarom zou ik erop moeten stemmen? Veel Nederlanders weten het antwoord niet. Organiseer daarom vooraf aan de verkiezingen een bijeenkomst om mensen te informeren over het hoe en waarom van de Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen. ProDemos organiseert gratis (!) zulke informatieavonden, aangepast aan het niveau van de deelnemers. De organisatie combineert leren met vermaak, door bezoekers mee te laten doen aan een quiz, spel of een interactieve presentatie.

  Lees meer over de informatiebijeenkomsten van ProDemos

  Organiseer een debatavond

  Wat wil partij A? Hoe ziet het programma van partij B eruit? En in hoeverre sluiten de standpunten van politicus C aan bij wat de buurt wil? Biedt de buurt een dienst aan door een debatavond te organiseren met de belangrijkste partijen in de verkiezingen. Geef politici een podium en laat bezoekers bijvoorbeeld meediscussiëren. De verkiezingen worden op deze manier een stuk tastbaarder voor bewoners en lokale onderwerpen komen ter sprake, terwijl jij je als buurthuis tegelijkertijd op de kaart zet van de politiek.

  dsc02607-debatavond-5-11-2013

  Laat je buurthuis zien

  Op verkiezingsdag komen er mensen van alle kanten naar je buurthuis, wijkcentrum of dorpshuis; mensen die normaal misschien nooit binnen zouden stappen. 18 maart is daarom een perfecte mogelijkheid om eens te zeggen: kijk, dit is wat we doen! Zorg dat er koffie klaarstaat, leid bezoekers rond, vertel iets over je activiteitenprogramma, laat vrijwilligers activiteiten demonstreren en grijp de kans aan om nieuwe vrijwilligers te werven. Zo maak je de verkiezingsdag ook echt een leuke dag en geef je aandacht aan de positieve bijdrage die je accommodatie levert aan de directe omgeving.

  Tijd voor een behoeftepeiling

  Wijkcentrum In De Boomtak in Tilburg fungeerde als stemlokaal bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Het bestuur zag er een uitgelezen mogelijkheid in om te achterhalen waar de behoeftes in de buurt lagen. Aan tweeduizend stemmers gaf het een vragenlijst; ruim zevenhonderd leverden de buurtenquête ingevuld weer in. Op basis daarvan gaf In De Boomtak invulling aan zijn activiteiten en zette het een sociaal centrum op om bewoners en hulpbehoevenden met elkaar in contact te brengen. De verkiezingen vormen misschien wel het hoogtepunt qua drukte van het jaar voor je accommodatie; maak er goed gebruik van om te achterhalen wat er speelt onder bewoners.

  DSC_0004

  Samen live de verkiezingsuitslag volgen

  Het spannendste moment van elke verkiezing: wie is de winnaar? Op televisie wordt live uitgebreid aandacht besteed aan de uitslagen. En waar kun je nu beter die uitslagen volgen dan op de plek waar je je stem hebt uitgebracht? Zet één of meerdere schermen neer en je creëert een plek waar mensen samen zien of hun stem ook een stem op de meerderheid blijkt. Zo profileer je je andermaal als plek waar iets gebeurt en geef je een mooie afsluiting aan het traject naar de verkiezingen. Jouw buurthuis, wijkaccommodatie, gemeenschapshuis of dorpshuis is, kortom, veel meer dan alleen een stemlokaal.

  Het LSA en Beheer je buurthuis organiseren Kiezen voor Ontmoeting. We roepen buurthuizen, wijkcentra en dorpshuizen op om gebruik te maken van de verkiezingen om zichzelf te laten zien. Lees voor meer informatie de flyer, meld je aan voor een promotiepakket en laat ons vooral weten welke activiteiten jij organiseert rondom 18 maart!

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >