Drie handige online tools voor zelfbeheer

 • Roosters maken voor je buurthuis, nieuwsbrieven versturen naar je bezoekers, enquêtes houden over het de activiteiten in je wijkaccommodatie; zonder hulp zijn het lastige en tijdrovende processen. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze digitale assistenten op internet te vinden, waarmee zelfbeheer een stuk makkelijker wordt. Wij zetten er drie op een rij.

  Roosters maken: HetRooster.nl

  HDrqE20N‘Zo min mogelijk administratieve rompslomp tussen je mensen en de zaak’, dat is naar eigen zeggen het doel van HetRooster.nl. De website biedt een handige roostermaker voor organisaties die met vrijwilligers werken.

  Het ‘zelfroosteren’ werkt ongeveer zo: je meldt je aan op HetRooster.nl en krijgt een eigen plek op de website. Medewerkers en vrijwilligers geef je ieder een persoonlijke inlogcode. In een interactieve agenda krijgt iedereen een kleurrijk overzicht. Een rood blok betekent dat de dienst nog moet worden ingevuld, groen zegt dat iemand de dienst al voor zijn rekening neemt. Blauwe blokken zijn de diensten die jij moet draaien.

  Het Rooster

  Extra handig: HetRooster.nl is beschikbaar voor pc, Mac, Linux, Android (tablets en telefoons), iPhone en iPad. Zo hebben jij en je medewerkers vanaf elke plek op elk moment toegang tot het rooster. HetRooster.nl is een zogenaamde cloud-dienst, met als voordeel dat elke wijziging in het rooster direct voor iedereen zichtbaar is.

  Ga naar de website van HetRooster.nl

  Nieuwsbrieven versturen: MailChimp

  MailChimp logoDe nieuwsbrief is een sterk PR-middel om de achterban van je buurthuis op de hoogte te houden van activiteiten, nieuws en andere belangrijke informatie. Nu bijna iedereen thuis een computer met internet heeft staan, verstuur je zo’n nieuwsbrief digitaal. Niet met een standaard mailprogramma, maar met MailChimp.

  MailChimp is een gratis online dienst, waarmee je zonder enige moeite een mooi aangeklede nieuwsbrief in elkaar zet. MailChimp helpt je een bestand met ontvangers bijhouden; wanneer ontvangers zich willen uitschrijven voor de e-mails wordt dat ook automatisch in de lijst doorgevoerd. De website geeft daarnaast uitgebreide statistieken over hoeveel van de ontvangers bijvoorbeeld de mail hebben geopend en op een link hebben geklikt.

  Ga naar de website van MailChimp

  Enquêtes houden: SurveyMonkey

  SurveyMonkeyBen je benieuwd naar de mening weten van je bezoekers over een evenement? Wil je weten wat voor activiteiten buurtbewoners graag georganiseerd zouden zien worden? Probeer dan eens gratis SurveyMonkey. De online dienst biedt een simpele manier om enquêtes te maken, die je vervolgens per mail verstuurt naar je achterban. Erg handig zijn de enquêtesjablonen van SurveyMonkey, zoals een sjabloon voor buurtevenementen of voor buurtfeedback.

  Conclusies trekken uit de verzamelde antwoorden doe je met behulp van de analysemogelijkheden in SurveyMonkey. Heb je geen geduld? SurveyMonkey toont live de resultaten van respondenten die jouw enquête afnemen. SurveyMonkey is, in tegenstelling tot MailChimp, beschikbaar in het Nederlands. De dienst wordt gebruikt door grote bedrijven, maar is evengoed geschikt voor kleinere, lokale initiatieven.

  Ga naar de website van SurveyMonkey

  Groot voordeel van HetRooster.nl, MailChimp en SurveyMonkey is dat je geen programma’s op je computer hoeft te installeren om er gebruik van te maken. En omdat de drie diensten volledig vanuit je webbrowser werken, maakt het ook niet uit of je een Windows-pc of Mac gebruikt. Heb jij nog tips voor online tools die goed van pas komen binnen de muren van een buurthuis? Laat ze achter in een reactie!

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >