Winst voor je wijk

 • Een wijkcentrum openhouden, een sporthal bouwen of meer dan 100 woningen aanbieden aan de wijk. Dat doet een BewonersBedrijf. Met een stevig verdienmodel maken zij winst om te investeren in de wijk. Je moet ondernemen, zakelijke kansen zien en je bewust zijn van de risico’s. Je werkt samen met verschillende bewoners en soms ook met ambtenaren en professionals. Een BewonersBedrijf draaien is bikkelen. Waarom zou je dat doen?

  Wereldproblematiek in de wijk

  Op het We Doen Het Zelf Wel Festival afgelopen zaterdag gaven we de workshop ‘Winst voor je wijk’! Ernst Bergboer, initiatiefnemer van Bewonersinitiatief Enschede Noord (Beien) én lid van het LSA vertelde: De problemen in de wereld zijn groot. We maken de aarde kapot en de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Deze problemen en de gevolgen ervan zijn zo groots en veelomvattend, dat we bij Beien besloten de wereldproblematiek op kleine schaal aan te pakken, in eigen wijk. Hoe mooi zou het zijn als de wijkbewoners hun auto wegdoen en een elektrische auto bij ons delen. We verbouwen onze eigen ingrediënten voor de horecagelegenheid en leren de bewoners over voedselverspilling.

  Schoon en veilig

  Vervallen gebouwen en leegstaande stukken grond geven een onveilig gevoel en slechte uitstraling. In handen van bewoners komen deze plekken weer tot leven. Maar het in handen krijgen is niet makkelijk. “Wij hebben dit voormalig schoolgebouw gekaapt,’ vertelt Ernst Bergboer trots. “De gemeente gaf ons de sleutel en die hebben we gehouden. Met de hele wijk hebben we het pand en de ruimte eromheen flink onder handen genomen. Er is weer leven, het is groen en verlicht. Dat zorgt ervoor dat wijkbewoners zich veiliger voelen.”

  Ook op andere plekken in het land nemen bewoners leegstaand vastgoed over. In Alkmaar bijvoorbeeld om de voormalige Gasfabriek te redden van de sloop. Op andere plekken is het pand vooral een middel om de activiteiten uit te voeren en omzet te genereren. Volgens Marieke Boeije is een pand een belangrijke asset voor een BewonersBedrijf. “Een pand vormt in veel gevallen een goede basis voor een verdienmodel gebaseerd op verhuur. Daarnaast is het een plek waar bewoners elkaar ontmoeten en krijgt het bedrijf een gezicht in de wijk.”

  Omdat het kan

  De belangrijkste reden om een BewonersBedrijf te starten, is dat het kan. Marieke Boeije: “Er zijn veel sceptici maar gelukkig ook veel bewoners die laten zien dat het mogelijk is. Zo zien we in Arnhem een BewonersBedrijf dat winst maakt met de verhuur van ruimte en dit investeert in projecten, voorzieningen en openbare ruimte in de wijk. In Noord-Limburg hebben bewoners een sporthal gebouwd, volledig met vrijwilligers en voor een groot deel gefinancierd met aandelen van de dorpsgenoten. Deze hal en het gemeenschapshuis wordt verhuurd en ook zij maakten in 2016 winst om in het dorp te steken.”

  “Dit collectief ondernemerschap werkt! Wij geloofden er van dag 1 in en zijn trots op deze resultaten.”

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >