Verder richting de WijkBV

 • Het LSA is blij, want in 2019 hebben we een grote spannende stap gezet. Samen met Stichting DOEN werken we aan de WijkBV. Wij gaan ambitieuze en ondernemende bewonersgroepen ondersteunen die aan een economische machtpositie in de wijk werken waar eigenaarschap en zeggenschap centraal staat. Om geldstromen in de wijken te houden en eerlijke co-creatie met de overheid mogelijk te maken. 

  Lees meer over recente ontwikkelingen rondom de WijkBV

  Eigenaarschap

  Kristel Jeuring, projectleider LSA: “Als we spreken over de WijkBV, zien we een wijk voor ons als ecosysteem, waar wordt  gewerkt aan de kwaliteit van de buurt. Waar bewoners zoveel mogelijk met elkaar bepalen wat zij belangrijk vinden en hoe de dienstverlening hierop wordt ingericht. Waar BewonersBedrijven, wijkondernemingen en/of gebiedscoöperaties echt een economische factor zijn. Waar nieuwe samenwerkingen ontstaan: waardoor er samensturing is. Waar eigenaarschap van diensten, gebouwen en publieke middelen in handen van bewonerscollectieven kunnen zijn. In de WijkBV is ondernemerschap voor bewonersinitiatieven vanzelfsprekend. Door dit alles blijven veel geldstromen echt in de wijk.”

  Pioniers gezocht

  We zoeken 5 pioniers die concreet stappen willen zetten in de richting van een WijkBV. Ondernemende Bewonerscollectieven die al hebben laten zien dat ze een positieve impact hebben op de buurt en eigen geld verdienen, maar ook ambitieuze plannen hebben voor de toekomst. Onderdeel van die ambitie is een concrete doelstelling voor de komende drie jaar om dichterbij die ambitie te komen. Bijvoorbeeld de aankoop van een groot pand, het winnen van een langdurig contract, iets anders of juist een combinatie. Zo lang het voor de organisatie maar echt een verschil gaat maken voor de impact, financiële duurzaamheid en economische machtspositie in de wijk. We maken met elke pionier een plan op maat waarbij wij kunnen helpen met inhuur van specifieke expertise, capaciteit en coaching.

  De eerste deadline om je aan te melden is verstreken, maar we zullen gaandeweg het programma nog nieuwe deelnemers werven. Dus hebben jullie de ambitie om een WijkBV te worden en herkennen jullie je in de bovenstaande principes? Neem dan contact met ons op ( kristel@lsabewoners.nl ). Meer info over de criteria om mee te doen aan de WijkBV.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >