"De wijk is en blijft van bewoners"

 • Hoe denken politici over de positie van actieve bewoners, hun rechten en hun wijken? Om daar achter te komen, organiseren we niet alleen een politiek debat, maar publiceren we de aankomende weken ook interviews met de deelnemende (kandidaat) Kamerleden. Chantal Klaver van Geen Peil ziet het liefst wijken waarin bewoners met de gemeente een verdienmodel zoeken om toekomstplannen te realiseren, waar afdelingen van gemeenten samenwerken en waar bewoners niet afhankelijk zijn van de door verkiezingen steeds veranderende landelijke politiek.

  Wat bent u van plan te doen om wijken veiliger te maken?

  “Als we een plan van aanpak willen hebben voor het opwaarderen van Vogelaarwijken, dan helpt het om een integrale visie met business case te hebben. Zo kan de wijk in 25-30 jaar in kleine stappen transformeren naar een zelfvoorzienend en duurzaam woongebied. Het is mijn ervaring dat economische perspectieven de eerste stap zijn. In combinatie met een aantal verbindende bottum-up initiatieven, zien we vaak dat het aantal meldingen van huiselijk geweld hiermee exponentieel afneemt, de taalvaardigheden van inwoners met een migratie-achtergrond stijgen en het gevoel van veiligheid van passanten en bewoners een stuk groter is. Door een betere economische positie zien we dat er investeringsgeld vrijkomt voor bijvoorbeeld innovatieve energiesystemen, stadslandbouw, en renovatietechnieken. Buurtcentra spelen hier vaak een sleutelrol in.

  De stad, en vooral de wijk is van de bewoners. Als we bewoners verplaatsen naar een andere wijk, dan verplaatsen we dezelfde problemen. Het werkt een stuk beter om lokale problemen met bewoners en lokale partijen aan te pakken. Allereerst dromen we samen met bewoners en lokale ondernemers van een mooie toekomst. En dromen is fijn, maar dromen realiseren is nog mooier. Daarom maken we plannen die realistisch kijken naar de mogelijkheden van een wijk. Als we samen dromen over de toekomst en kansen geven deze te verwezenlijken, dan kunnen we problemen aanpakken. De wijk en daarmee ook de stad blijft dus altijd van de bewoners. Gemeenten, woningbouworganisaties en andere instellingen moeten ondersteunen om dromen te realiseren. De kleur van het politieke stelsel verandert niet de dromen, maar de wijze waarop we bewoners ondersteunen.”

  Vindt u dat er meer rechten voor bewoners en bewonersgroepen vastgelegd moeten worden?

  Chantal Klaver“Allereerst wil ik graag aangeven dat ik persoonlijk voor minder regels ben. Ik zou wel graag zien dat het experiment met wijkbudgetten verder wordt uitgebouwd. Daarbij maak ik wel de aantekening dat een goede business case hieraan ten grondslag ligt. Afhankelijkheid van nationale politiek en budgetten is funest voor de toekomst van een wijk. Afdelingen van gemeenten moeten samenwerken, om structureel budget vrij te maken. Tegelijkertijd zijn we met alle belanghebbenden, ook wel stakeholders, om tafel gegaan om te zien wat de dromen zijn en hoe we die kunnen realiseren. Maar bepaalde regels en gebruiken maken het wel een uitdaging om dit voor elkaar te krijgen. Als voorbeeld leegstand, dat een groot probleem is in veel buurten.

  Flexibel omgaan met regels om tot oplossingen te komen, is een eerste stap. Maar alle stakeholders een verantwoordelijkheid geven om het op te lossen ook. In het geval van anonieme eigenaren, zoals pensioenfondsen, krijgt de beheerder bijvoorbeeld een bonus over de waarde van de vierkante meters. Hij is er dus niet bij gebaat om mee te werken aan herbestemming, omdat dit vrijwel altijd samengaat met afwaardering van de vierkante meterprijs. Persoonlijk schiet de beheerder er in eerste instantie niets mee op om mee te werken, al draagt het leegstaande pand direct bij aan de onveiligheid van een buurt. Hier kun je wel rechten en wetten op formuleren, maar het menselijk contact en achterhalen wat de behoefte van een persoon is, is mijns inziens toch het belangrijkst. Ik blijf dus bij mijn standpunt over minder regels.”

  Begrijpt u dat er actieve bewoners uit aandachtswijken gedesillusioneerd zijn omdat er naar hun gevoel beloftes gebroken zijn? In 2008 ging het Krachtwijkenbeleid van start met de belofte dit 10 jaar vol te houden, maar vanaf 2011 was er geen Rijksfinanciering meer beschikbaar.

  Als we het doen, zoals we het altijd deden, blijven we dezelfde problemen houden. De landelijke politiek kan niet anders dan beloften verbreken. Om grote dromen te realiseren, waarin bewoners of overheid een wijk volledig transformeren, zijn we al snel 25 jaar bezig. De landelijke verkiezingen die iedere vier jaar plaatsvinden, zorgen voor een verschuiving van de macht en daarmee een verschuiving van budgetten. Naar mijn mening moet een wijk hier helemaal niet afhankelijk van willen zijn.

  Ik zie liever wijken waarin mensen voor zichzelf en elkaar opkomen, die met hulp van de gemeente naar een autonoom verdienmodel zoeken, zodat ze toekomstplannen kunnen financieren. De dromen veranderen in die 25 jaar niet. Voortschrijdend inzicht geeft wel de ruimte om flexibel om te gaan met het pad dat ertoe leidt. Alle wijken verdienen het om een fantastische plek te zijn voor jong en oud om te wonen, te werken, te recreëren en om onszelf te ontwikkelen.

  Ons debat heet: Maak je punt! Dat is ook een oproep om het podium te nemen. Ik zou u nu graag het podium geven om iets te zeggen tegen actieve bewoners uit heel Nederland.

  Stem op jezelf, kies GeenPeil. Het is mijn rol om de stem van de bewoners te zijn. Ik zal er alles aan doen om deze stem in Den Haag te laten horen. Daarnaast wil ik verbinden om dromen te kunnen realiseren. Dus hoe wil jij jouw wijk verbeteren?

   

  Interessant om verder te lezen:

  Zo werkt het plan van GeenPeil

  Welke politici interviewden we nog meer?

  Ben je ook benieuwd wat andere politici over deze onderwerpen te zeggen hebben? Bekijk dan deze interviews:
  Carla Dik-Faber – ChristenUnie

  Nicole Temmink – SP

  Grace Tanamal – PvdA

  Matthijs Pontier– Piratenpartij

  Barbara Gardeniers – CDA

  Corrie van Brenk – 50Plus

  Linda Voortman – GroenLinks

  Arthur Legger – Forum voor Democratie

  Dilan Yesilgoz – Zegerius – VVD

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >