Wij hacken de agenda!

 • Zo’n 600 actieve bewoners waren op 28 november in het Topsportcentrum in Almere voor de Landelijke Bewonersdag. De titel was ‘Onze toekomst, Onze agenda’ en op de dag werd de BewonersAgenda gemaakt; een oproep aan de samenleving om de doe-democratie te laten werken. Het is een reactie op de Agenda Stad van de overheid. Minister Plasterk was op de grote bewonersbijeenkomst en zegde toe samen met het LSA de Right to challenge beter en begrijpelijker uit te werken en het breder te trekken.

  _MG_0801_1500px
  Joke Bakker, voorzitter van de vereniging van actieve bewoners LSA riep tijdens de dag op om in actie te komen tegen de eeuwige plannenmakers, de hokjesdenkers, de bureaucratie en de doemdenkers. “Laat vandaag van je horen en vertel hoe de samenwerking wel tot stand kan komen!”

  Regels aanpassen

  _MG_0749_1500pxNa haar woorden werd de aanwezige redactie overspoeld met kaartjes, tweets, mails en telefoontjes. Het is deze actieve bewoners duidelijk, de doe-democratie heeft andere regels nodig om te werken. “Je kunt niet verwachten dat de doe-democratie gaat bloeien als je de regels niet aanpast. We willen best meer doen, maar dan moet er een andere manier van samenwerken komen met zowel overheden als met organisaties en instituties,” zo verwoordt een van de deelnemers het.

  Right to challenge

  _MG_0886_1500pxOp basis van de agendapunten werden BewonersDeals gesloten. Bewonersgroepen, gemeenten en bedrijfsleven sloegen de handen ineen en sloten deals. Ook minister Ronald Plasterk sloot een deal en wel met het LSA. In het voorjaar van 2016 gaan ze samen nadenken over goede en passende vorm voor Right to challenge.

  Aan het eind van de dag werd de BewonersAgenda aangeboden aan Tjeerd Herrema (wethouder Almere), Han Jetten (de Schoor en de MOgroep), Grace Tanamal (Kamerlid PvdA), Ronald Paping (Nederlandse Woonbond), Henk Smeeman (KNHM Flevoland), Rismé Oblijn (bewoner Almere) en Joke Bakker (LSA).

  De Landelijke Bewonersdag 2015 werd georganiseerd door het LSA in samenwerking met het ministerie van BZK, de Nederlandse Woonbond, KNHM, gemeente Almere en de Schoor.

 • Meer van onze leden

  Stichting R3NEW

  Stichting R3NEW

  "Wij dromen van een buurt of wijk waar kinderen spelen, en ouderen genieten. Een plek waar diversiteit mag ...

  Lees meer >
  Aan den Hofpad

  Aan den Hofpad

  - NAAST elkaar VOOR elkaar MET elkaar - Aan den Hofpad is  een organisatie die paramedische zorg biedt voor ...

  Lees meer >
  Stichting Duurzaam Steenwijkerland

  Stichting Duurzaam Steenwijkerland

  Stichting Duurzaam Steenwijkerland is een bewonersorganisatie waarin vrijwilligers in diverse projecten werken aan ...

  Lees meer >