Wet open overheid aangenomen

 • Met een meerderheid in de Tweede Kamer is op  19 april de Wet open overheid aangenomen. Deze initiatiefwet van GroenLinks en D66 maakt het overheden makkelijker om actief informatie te delen.  Goed nieuws. Het betekent dat bewoners eenvoudiger noodzakelijke informatie kunnen inwinnen om bijvoorbeeld mee te doen in een aanbesteding.

  Bewoners die hun wijk willen verbeteren, hebben daarvoor informatie van de (lokale) overheid nodig. Informatie open overheidover groenbudgetten, lokale geldstromen en richtlijnen voor een aanbesteding bijvoorbeeld. Met de Wet open overheid krijgen bewoners toegang tot deze informatie. Het aannemen van de wet is een mooie stap in de uitwerking van een open overheid. Daarvoor roepen actieve bewoners onder andere op in de BewonersAgenda.

  Buurtrechten

  De Wet open overheid biedt ook een essentiële basis voor buurtrechten. Met het Right to Challenge dagen bewoners hun gemeente uit taken aan hen over te dragen. Daarvoor is informatie nodig over de huidige contracten, eisen en budgetten. Deze actieve informatieplicht van overheden past volgens ons beter bij de huidige participatiesamenleving dan de Wet openbaarheid van bestuur, waarbij dat recht opgeëist moest worden. Het opeisen heeft vaak een nadelige invloed op de verhoudingen tussen overheid en buurtinitiatieven. Daarom ondertekende LSA de oproep aan de Kamerleden, voorafgaand aan het debat, om voor de wet te stemmen.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  In Leeuwarden ligt het eerste BewonersBedrijf van Nederland: BewonersBedrijf Heechterp Schieringen. Op 30 november ...

  Lees meer >