Werklabs gemeenteambtenaren | Samenwerken met bewonersinitiatieven

 • Op meer en meer plekken werken gemeenten samen met bewonersinitiatieven. Die actieve bewoners hebben vaak grootse plannen. Ze willen WMO-taken overnemen, een buurthuis beheren of een nieuw stadspark ontwikkelen. Door de energietransitie en de nieuwe Omgevingswet zullen bewoners dat nog vaker gaan doen. Veel gemeenten zoeken dan ook naar nieuwe manieren om ruimte te geven aan bewonersinitiatieven. Het werklab van LSA verbindt de wereld van bewonersinitiatief met die van de gemeente. Je leert tijdens het lab hoe je (nog beter) kunt samenwerken met bewonersinitiatieven.

   

  Effectieve lokale samenwerking

  Een medewerker van de gemeente is een belangrijke schakel tussen bewonersinitiatief en de overheid. Hoe creëer je vertrouwen en werk je samen met veel verschillende partijen die misschien allemaal andere belangen hebben? Wat is het verschil tussen participatie, initiatief en het Right to Challenge? Hoe werk je samen met je collega’s van andere beleidsterreinen als een idee van bewoners raakt aan meer dan één beleidsterrein? En wat heb je nodig vanuit de organisatie? In het werklab komen al deze vragen naar voren. We verkennen wat lokale samenwerking inhoudt, hoe je die vorm kunt geven en brengen in kaart wat dat vraagt van jou als ambtenaar.

  Neem contact op met Marieke voor een werklab op maat via marieke@lsabewoners.nl

  Samen met bewonersinitiatieven en collega’s

  Uniek aan het werklab van LSA is dat we op verschillende momenten in het traject bewonersinitiatieven uit je eigen gemeente betrekken. Tijdens het programma gaan we het gemeentehuis uit zodat we niet óver maar mét actieve bewoners praten. Je hoort op locatie uit eerste hand hoe zij de samenwerking met de gemeente ervaren. Je komt te weten hoe de ideale ambtenaar er volgens hen uit ziet en hoe actieve bewoners het liefst willen samenwerken met de gemeente. We bepalen in overleg welke bewonersinitiatieven we uitnodigen. Het werklab doe je met collega’s. Je leert dus gezamenlijk en profiteert van de kennis die in de groep aanwezig is. Ondertussen ontwikkel je een gedeelde kijk op samenwerking met bewonersinitiatieven. Daardoor hebben jullie na het werklab een gedeelde visie zodat jullie aan de slag kunnen.

  Het was zo’n leuke reeks bijeenkomsten. Dit gun je je collega’s ook. Vooral de combinatie met praktijkervaringen en uitwisseling van ervaringen met de burgers en initiatiefnemers levert een meerwaarde. Hun passie en energie ervaren is echt een meerwaarde.
  – beleidsmedewerker gemeente Zaltbommel

  Hoe ziet het werklab eruit?

  Opbouw sessies werklab voor gemeenteambtenaren

   

  Na deze training

  · Heb je meer inzicht in bewonersinitiatieven en hun wensen en behoeftes rond samenwerking
  · Weet je welke vaardigheden je nodig hebt om samen te werken met bewonersinitiatieven
  · Heb je handvatten om samen te werken met bewonersinitiatieven
  · Kun je meer halen uit lokale energie en ideeën

  Belangrijkste info op een rij

  Met wie kan ik contact opnemen om een werklab in mijn gemeente te Organiseren? Mail naar Marieke Koot via marieke@lsabewoners.nl.
  Wat? Een werklab waarbij je leert hoe je het meeste haalt uit de samenwerking met bewonersinitiatieven. Bewonersinitiatieven uit jouw gemeente zijn onderdeel van het werklab.
  Voor wie? Gemeenteambtenaren met de ambitie om het samenwerken met bewonersinitiatieven verder uit te bouwen of onder de knie te krijgen.
  Is er een maximum aantal deelnemers? Er is plek voor 10 tot 15 deelnemers in het werklab.
  Kosten? De kosten van een werklab op maat liggen tussen de 8.000 en 10.000 euro. Voor meer informatie hierover neem contact op met marieke@lsabewoners.nl.

   

  Brochure werklab gemeenteambtenaren
  Download de brochure

   

   

   

   

   

  Het werklab is door LSA ontwikkeld samen met A&O fonds Gemeenten en Doordacht Doen.