Werkbezoek BZK aan actieve bewoners in Spijk en Arnhem

 • Op 12 januari 2018 lieten het LSA en de LVKK een delegatie van het ministerie van BZK innovatieve initiatieven in het dorp Spijk en de Arnhemse wijk Malburgen zien. En we bespraken belangrijke thema’s. Wat heeft bewonersinitiatief nu nodig van het rijk?

  De belangrijkste aanleiding voor dit werkbezoek van een delegatie van het ministerie van BZK, was de kennismaking met Chris Kuijpers, de directeur-generaal Bouwen en Wonen. Al vele jaren werkt het LSA samen met het ministerie van BKZ. Persoonlijk contact is voor ons dan ook van groot belang. Daarnaast willen we altijd graag de praktijk laten zien. Kom op bezoek bij bewonersgroepen, dan hoor en zie je zo veel meer dan wanneer je stukken en rapporten leest.

  Ambitieus regeerakkoord

  Het LSA en de LVKK wilden graag spreken over het ambitieuze regeerakkoord dat er ligt. Hierin wordt gesteld dat bewoners meer mogelijkheden krijgen om de gemeenten uit te dagen (right to challenge) en dat er geëxperimenteerd gaat worden met het recht op overname (right to bid).

  Impact en winst

  Nadat we een mooie ontmoeting hadden in het dorp Spijk waar Stichting Actief Spijk liet zien wat er de afgelopen jaren door bewoners bereikt is, gingen we naar BewonersBedrijf Malburgen. Dit grootschalige bewonersinitiatief is een van de eerste BewonersBedrijven die het LSA heeft kunnen ondersteunen bij de oprichting. Dit bijzondere initiatief van en voor bewoners exploiteert het Bruishuis, een flat waar mensen wonen en werken, waar ze vrijwilligerswerk doen in ruil voor huurkorting en waar allerlei activiteiten voor de wijk worden georganiseerd: van buurtyoga tot een voedselbank. Samen maken ze niet alleen veel impact in de aandachtswijk: ze maken zelfs winst dat ze terug laten vloeien in de wijk.

  Bruishuis

  Ruimte en rechten voor bewoners

  Een perfecte plek dus om te spreken over ruimte en rechten voor bewonerscollectieven. “Als we willen dat er veel meer van dit soort BewonersBedrijven in Nederland komen, dan moet het right to challenge worden ingevoerd. Let wel, wij zijn geen subsidie-instelling. Wij verdienen ons eigen geld. Om meer initiatieven hun eigen geld te kunnen laten verdienen met de diensten die ze leveren, is het nodig dat het right to challenge wordt ingevoerd. Daarnaast zie je bij ons hoe belangrijk het is om vastgoed te hebben als maatschappelijk initiatief. Dus ga alsjeblieft zo snel mogelijk verder met de experimenten rondom het right to bid.” Zo sprak Walter Klein Nienhuis, zakelijk leider van het BewonersBedrijf in Malburgen.

  Bewoners kunnen en willen veel zelf doen, is wel duidelijk. Het is de taak van de overheid, lokaal en landelijk om dat mogelijk te maken

  De directeur-generaal was zeer geïnteresseerd in de positieve voorbeelden en verhalen van de bewonersinitiatieven. Hij zei dan ook dat hij ‘de gastvrijheid, de ontvangst en de geproefde inzet van zoveel bewoners hartverwarmend vond. Bewoners kunnen en willen veel zelf doen, is wel duidelijk. Het is de taak van de overheid, lokaal en landelijk om dat mogelijk te maken.’ Ook zei  Kuijpers dat het nogmaals duidelijk werd dat bewonersinitiatief, zoals het BewonersBedrijf Malburgen, groot rendement oplevert voor een hele wijk.

  Buurtrechten en kwetsbare wijken

  We spraken af om samen verder te spreken over een goede invulling van het right to challenge en het right to bid in het regeerakkoord. Ook over de consequenties van de woningwet op kwetsbare wijken zullen we nog in gesprek gaan. Het LSA en het LVKK zien een mooie samenwerking met deze directeur-generaal tegemoet.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Hart voor de K-buurt

  Hart voor de K-buurt

  In Amsterdam Zuidoost Samen is een brede coalitie van Amsterdammers uit de K-buurt (metrostation Kraaiennest) ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >