Drie webinars over maatschappelijke gebiedsontwikkeling
- 14/06/2021
- Nieuws
Maatschappelijke gebiedsontwikkeling, wat is dat nu precies? En waarom is het belangrijk voor actieve bewoners? In een nieuwe reeks webinars van LSA bewoners kom je dat te weten. Voor bewoners is het belangrijk dat ze invloed hebben op de ontwikkeling van hun ‘eigen’ openbare ruimte. Dat kan je doen door zelf initiatief te nemen, mee te beslissen en door het proces op orde te krijgen. Maar hoe vind je hierin de juiste weg?
In 3 afleveringen met experts Marije van den Berg & Frans Soeterbroek kom je te weten hoe je positie krijgt én houdt als bewonersinitiatief in de maatschappelijke gebiedsontwikkeling.
(1) Wat is maatschappelijke gebiedsontwikkeling?
Na het kijken van dit webinar weet je niet alleen wat maatschappelijke gebiedsontwikkeling is. Marije en Frans nemen je ook mee langs belangrijke ontwikkelingen in de afgelopen decennia tot aan nu, zodat je goed weet welke rol bewonersinitiatieven in maatschappelijke gebiedsontwikkeling kunnen hebben. Zo wordt waarschijnlijk duidelijk dat jouw initiatief op meerdere manieren al met maatschappelijke gebiedsontwikkeling bezig is.
(2) De maatschappelijke businesscase
In het tweede webinar staat de ‘maatschappelijke’ businesscase van bewonersinitiatieven centraal. Hoe bouw je een succesvolle maatschappelijke businesscase? Hoe krijg je meer grip op de gemeente en marktpartijen? Daarbij is aandacht voor de unieke positie die bewonersinitiatieven hebben doordat ze vaak verschillende problemen tegelijkertijd kunnen aanpakken (en ze kunnen dus vaak ook diverse doelen tegelijk behalen). Wat is hier nu de meerwaarde van en hoe kun je die meerwaarde vervolgens verbinden aan de verkokerde gemeente? En wat kan je rol als initiatief zijn om steeds maar weer de brede blik te houden, met oog voor de maatschappelijke businesscase dat veel verder gaat dan financieel rendement alleen?
(3) Hoe organiseer je jouw initiatief?
Op welke manier organiseer je jouw initiatief – met een moeilijk woord ook wel governance genoemd? En hoe leg je informeel – en formeel natuurlijk – de keuzes die je maakt vast? Hoe verzeker je dat je zeggenschap houdt over gebiedsontwikkeling in je buurt? Het creëren van ‘eigenaarschap’ van je initiatief is daarom een belangrijk onderdeel van dit webinar.
Extra lees- en kijktips:
- Uitzending VPRO Tegenlicht ‘Ons gemeengoed’
- Blogs van Frans Soeterbroek over het openbreken van de gemeentelijke systeemwereld van gebiedsontwikkeling.
- ‘Woekerruimte’ , een LSA-essay van Arie Lengekeek en Maurice Specht over hoe je lokaal vastgoedbeleid afstemt op de bewonersinitiatieven.
- Analyse lector gebiedsontwikkeling met Gert-Joost Peek over de rol van coöperatieve gebiedsontwikkeling in de Nederlandse praktijk.
Over deze webinars
Deze webinars zijn ontwikkeld binnen het programma ‘maatschappelijke gebiedsontwikkeling’ dat LSA bewoners in opdracht van het programma Democratie in Actie heeft uitgevoerd. De leervragen en ervaringen van veel bewonersinitiatieven stonden aan de basis van deze webinars. In de zomer van 2021 verschijnt een publicatie (waar deze webinars onderdeel van zijn) over de geleerde lessen via www.lokale-democratie.nl.
Blijf op de hoogte
Ontvang je graag nieuws voor en over bewonersinitiatieven? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde kennisartikelen
Maatschappelijk vastgoed: essay Woekerruimte
Er zijn van die onderwerpen waar je écht niet zomaar over uitgedacht bent. Maatschappelijk vastgoed hoort zeker in het rijtje van lastige onderwerpen thuis. Dat weten burgerinitiatieven maar al te ...
Lees meer>
SDG's voor bewonersinitiatieven
Veel bewonersinitiatieven dragen met hun activiteiten op een of andere manier bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Een heel aantal gebruiken ze ook al in impact metingen en ...
Lees meer>
Evaluatie R2C in Rotterdam – oefenen in bescheidenheid
Sinds 2015 kent gemeente Rotterdam haar inwoners het Right to Challenge toe. Daarmee krijgen inwoners de mogelijkheid om de gemeente uit te dagen een gemeentelijke taak over te nemen. Right to ...
Lees meer>
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

Bewonersvereniging Hart van Alkmaar
- West
- Alkmaar
De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...
Lees meer >
Buurtorganisatie Trompstraat 2a
- Zuid
- Eindhoven
De Eindhovense buurtorganisatie Trompstraat 2a vergadert elke maand met elkaar. Bijvoorbeeld over de kleinschalige ...
Lees meer >
- West
- Schiedam
Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...
Lees meer >