Drie webinars over maatschappelijke gebiedsontwikkeling

 • Maatschappelijke gebiedsontwikkeling, wat is dat nu precies? En waarom is het belangrijk voor actieve bewoners? In een nieuwe reeks webinars van LSA bewoners kom je dat te weten. Voor bewoners is het belangrijk dat ze invloed hebben op de ontwikkeling van hun ‘eigen’ openbare ruimte. Dat kan je doen door zelf initiatief te nemen, mee te beslissen en door het proces op orde te krijgen. Maar hoe vind je hierin de juiste weg?

  In 3 afleveringen met experts Marije van den Berg & Frans Soeterbroek  kom je te weten hoe je positie krijgt én houdt als bewonersinitiatief in de maatschappelijke gebiedsontwikkeling.

  (1) Wat is maatschappelijke gebiedsontwikkeling?

  Na het kijken van dit webinar weet je niet alleen wat maatschappelijke gebiedsontwikkeling is. Marije en Frans nemen je ook mee langs belangrijke ontwikkelingen in de afgelopen decennia tot aan nu, zodat je goed weet welke rol bewonersinitiatieven in maatschappelijke gebiedsontwikkeling kunnen hebben. Zo wordt waarschijnlijk duidelijk dat jouw initiatief op meerdere manieren al met maatschappelijke gebiedsontwikkeling bezig is.

  (2) De maatschappelijke businesscase

  In het tweede webinar staat de ‘maatschappelijke’ businesscase van bewonersinitiatieven centraal. Hoe bouw je een succesvolle maatschappelijke businesscase? Hoe krijg je meer grip op de gemeente en marktpartijen? Daarbij is aandacht voor de unieke positie die bewonersinitiatieven hebben doordat ze vaak verschillende problemen tegelijkertijd kunnen aanpakken (en ze kunnen dus vaak ook diverse doelen tegelijk behalen). Wat is hier nu de meerwaarde van en hoe kun je die meerwaarde vervolgens verbinden aan de verkokerde gemeente?  En wat kan je rol als initiatief zijn om steeds maar weer de brede blik te houden, met oog voor de maatschappelijke businesscase dat veel verder gaat dan financieel rendement alleen?

  (3) Hoe organiseer je jouw initiatief?

  Op welke manier organiseer je jouw initiatief – met een moeilijk woord ook wel governance genoemd? En hoe leg je informeel – en formeel natuurlijk – de keuzes die je maakt vast? Hoe verzeker je dat je zeggenschap houdt over gebiedsontwikkeling in je buurt? Het creëren van ‘eigenaarschap’ van je initiatief is daarom een belangrijk onderdeel van dit webinar.

  Extra lees- en kijktips:

  Over deze webinars

  Deze webinars zijn ontwikkeld binnen het programma ‘maatschappelijke gebiedsontwikkeling’ dat LSA bewoners in opdracht van het programma Democratie in Actie heeft uitgevoerd. De leervragen en ervaringen van veel bewonersinitiatieven stonden aan de basis van deze webinars. In de zomer van 2021 verschijnt een publicatie (waar deze webinars onderdeel van zijn) over de geleerde lessen via www.lokale-democratie.nl.

  Blijf op de hoogte

  Ontvang je graag nieuws voor en over bewonersinitiatieven? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

 • Meer van onze leden

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >
  Haven 5

  Haven 5

  Haven 5 is een gastvrije ontmoetings­plek voor mensen (met ideeën) in Huizen. In Huizen wemelt het van de mensen ...

  Lees meer >