“We moeten de bestaande rechten beter uitwerken”

 • Hoe denken politici over de positie van actieve bewoners, hun rechten en hun wijken? Om daar achter te komen, organiseren we niet alleen een politiek debat, maar publiceren we de aankomende weken ook interviews met de deelnemende (kandidaat) Kamerleden. Dilan Yesilgoz van de VVD pleit voor een vertrouwensband en korte lijnen tussen bewoners en politie. Ze roept actieve bewoners op zich te bemoeien met de politiek en samen te kijken naar oplossingen voor problemen.

  Wat bent u van plan te doen om wijken veiliger te maken?

  “Al drie jaar ben ik woordvoerder Veiligheid en Sport in de gemeenteraad in Amsterdam. We hebben veel aandacht voor het veiliger maken van wijken. Hier zie je een paradox: Nederland en de steden in Nederland worden steeds veiliger, maar mensen voelen zich onveiliger. Ook voor deze paradox hebben wij veel aandacht. Rondom veiligheid zijn er voor ons een paar dingen belangrijk. We treden hard op tegen straatroven, woninginbraak en dergelijke high impact criminaliteit. Deze vorm van criminaliteit heeft veel impact op het slachtoffer, het is een inbreuk op de privacy. In Amsterdam heeft de VVD 10 miljoen vrijgemaakt om hier tegen op te treden. De aanpak is vooral gericht op preventie en het van de straat houden van jongeren die problemen veroorzaken.

  Een andere manier om wijken veiliger te maken, klinkt heel simpel en is dat eigenlijk ook. Zorg in wijken voor goede verlichting en beveiliging. Daar denken we over na bij het aanleggen van nieuwe wijken, zonder smalle, donkere steegjes waar criminelen zich prettig voelen. Zorg ook dat mensen geïnformeerd zijn over welke sloten ze gebruiken en dat zij de buurtregisseur kennen. Daarbij hoort dat (wijk)agenten en handhavers zichtbaar moeten zijn, ook in rustige wijken. Zodat bewoners weten wie zij moeten bellen als er iets aan de hand is. Politie en bewoners moeten elkaar weten te vinden. Deze korte lijnen zijn ook een goede aanpak van radicalisering. Meer politie op straat is niet per definitie de oplossing. De vertrouwensband en korte lijnen tussen bewoners en politie is dat wel. En daarbij speelt de wijkagent een belangrijke rol.

  In Amsterdamse wijken plegen wij veel inzet op jongeren die de wijk onveilig maken. We grijpen daar vroeg op in. Het lijkt me verschrikkelijk als je de hond niet durft uit te laten en geen boodschappen durft te doen omdat groepen jongeren je een onveilig gevoel geven. Hier treden we hard en centraal tegenop, met politie en de zorg. De wijken moeten van ons zijn.

  En stel je voor dat je je niet veilig voelt in je eigen huis. Dat is vreselijk. We hebben het in Amsterdam een aantal keren gezien: buren die overlast veroorzaken, zich intimiderend gedragen en anderen wegpesten. Met als gevolg dat mensen zich gedwongen voelen te verhuizen. De nieuwe aanpak van burgemeester Van der Laan toen hij aantrad maakte daar een einde aan. Als iemand de buurt terroriseert, moet diegene zelf aangepakt worden en verhuizen.

  Bewoners kunnen ook zelf iets doen om de veiligheid in de wijk te verbeteren met buurtWhatsApp-groepen. Bewoners zijn alerter met elkaar en weten hoe ze kunnen ingrijpen. Dit heeft invloed op het gevoel van veiligheid maar ook op de harde cijfers rondom criminaliteit.”

  Vindt u dat er meer rechten voor bewoners en bewonersgroepen vastgelegd moeten worden?

  “Er zijn al veel rechten vastgelegd voor bewoners. Het gaat erom dat mensen weten dat er rechten zijn en er gebruik van maken. Ik ben niet per se tegen het vastleggen van meer rechten, maar vind dat we de bestaande rechten beter kunnen uitwerken. Samen, dus bemoei je ermee! Als je vindt dat iets goed gaat of niet goed gaat, laat van je horen. Ik wil bewoners bewust maken van de rechten, betrekken bij het uitwerken en erover communiceren. Als je vindt dat iets helemaal top is of beter kan, bemoei je ermee. Het politiek debat op vrijdag 17 februari is dus ideaal. Daar verwacht ik allemaal mensen die zich er mee willen bemoeien.

  Het echte werk begint natuurlijk pas na de verkiezingen op 15 maart. Ook dan zie ik graag dat bewoners ons opzoeken met vragen en ideeën. Ik roep actieve bewoners op om zich meer te bemoeien met wat wij doen en het ook te laten horen als het goed gaat.”

  Begrijpt u dat er actieve bewoners uit de aandachtswijken gedesillusioneerd zijn omdat er naar hun gevoel beloftes gebroken zijn? In 2008 ging het Krachtwijkenbeleid van start met de belofte dit 10 jaar vol te houden, maar vanaf 2011 was er geen Rijksfinanciering meer beschikbaar.

  “Ik kan me ontzettend goed voorstellen dat in wijken waar het onveilig is, waar verloedering is, waar het beter kan, mensen zeer teleurgesteld zijn. In Amsterdam investeren we daarom in deze wijken, zowel in mensen als in stenen. Een wijk die verpauperd is, waar ramen kapot zijn en het niet schoon is, nodigt uit tot meer criminaliteit. Daarom hebben wij drie miljoen uitgetrokken voor ‘Schoon, heel en veilig’ in Amsterdamse wijken. Ook voor jongeren die overlast veroorzaken, hebben we speciale programma’s waardoor we er vroeg bij zijn.

  Ik snap heel goed dat mensen denken ‘ik heb hier last van en ik ben teleurgesteld’. Ik vind dat het een taak van de overheid is om hier iets aan te doen, samen met de bewoners en vrijwilligers in aandachtswijken. Want ja, ik begrijp dat zij teleurgesteld zijn, maar het is veel effectiever om samen te kijken wat er samen aan kunnen doen. Daar heb je iets aan.”

  Ons debat heet: Maak je punt! Dat is ook een oproep om het podium te nemen. Ik zou u nu graag het podium geven om iets te zeggen tegen actieve bewoners uit heel Nederland.

  “De wijken, de straten, zijn van jullie, dus bemoei je ermee!”

  Interessant om verder te lezen:

  Verkiezingsprogramma VVD

   

  Welke politici interviewden we nog meer?

  Ben je ook benieuwd wat andere politici over deze onderwerpen te zeggen hebben? Bekijk dan deze interviews:
  Carla Dik-Faber – ChristenUnie

  Nicole Temmink – SP

  Grace Tanamal – PvdA

  Matthijs Pontier– Piratenpartij

  Barbara Gardeniers – CDA

  Corrie van Brenk – 50Plus

  Linda Voortman – GroenLinks

  Arthur Legger – Forum voor Democratie

  Chantal Klaver – GeenPeil

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  In Leeuwarden ligt het eerste BewonersBedrijf van Nederland: BewonersBedrijf Heechterp Schieringen. Op 30 november ...

  Lees meer >