Wat kan wel? Bewonersinitiatieven werken aan nieuw perspectief

 • Het afgelopen jaar is een bijzonder jaar geweest voor veel bewonersinitiatieven. Door corona kon en kan er veel niet doorgaan. Maar veel initiatieven zijn toch verbinding blijven zoeken. Om juist ook nu naar elkaar om te kijken, om verbindingen die zorgvuldig zijn opgebouwd niet verloren te laten gaan. Om elkaar te steunen, en het samen gevoel te versterken.

  Onlangs deelde een aantal initiatieven in een online bijeenkomst van LSA hun mooie verhalen over hoe zij dit voor elkaar krijgen. Hoe kun je naar een herstart werken als we elkaar straks weer mogen ontmoeten? Deze bewonersinitiatieven maken hun eigen openingsplan.

  Een Groningse wolkenwaslijn

  In de Groningse Oranjewijk moesten initiatiefnemers van het oplooppodium, een open podium waar wijkbewoners culturele activiteiten kunnen ondernemen, hun ontmoetingsplek sluiten. Maar, zo besloten ze met elkaar, we gaan niet kijken naar wat er allemaal niet meer kan, maar wat er nog wel mogelijk is. Zo is de digitale wolkenwaslijn geboren. Een simpele vraag aan de inwoners: kom met ideeën wat we wel kunnen doen met elkaar. Anneke Helder, initiatiefneemster vertelt: “Zet je idee in de wolk en we proberen het met elkaar uit te werken.” Zo zijn er 12 voorleesclubjes ontstaan, want dat kan. “Wij koppelen de 2 mensen, ze maken zelf afspraken over wanneer ze lezen en hoelang.,” zegt een van de betrokken bewoners. En is er een plan in uitvoering voor een raamexpositie: de koninklijke kunsthoproute. Een samenwerking tussen de plaatselijke middenstand in de wijk die de kunst exposeren in hun etalages en bewoners die hun kunstcreaties willen delen. En de winkeliers kondigen direct aan dat we in het najaar het oploopodium organiseren. Zo staat het direct weer bij inwonersop het netvlies.

  Buurtkoelkasten in Leeuwarden

  “Hoe kan jij een buurvrouw zijn?” Met deze vraag zet de Buurvrouw&BuurvrouwBus in Leeuwarden mensen aan het denken over de rol van een buurvrouw. Helaas kan in coronatijd de bus niet meer op pad. Maar een buurvrouw (of buurman) kun je altijd nog zijn! Esmeralda de Vries: “We zien dat andere activiteiten een vlucht hebben genomen. Er zijn bijvoorbeeld meer buurtkoelkasten gekomen waar mensen voedsel kunnen delen.” Dat doen ze omdat ze zien dat een grotere groep buurtbewoners van een te klein budget afhankelijk is. Er zijn ook online buurvrouw koffie momenten georganiseerd. Veel dingen kunnen niet, maar je kan wel een buurvrouw zijn!

  Anderhalvemeter bankjes in Nieuwegein

  In Nieuwegein zochten buurtbewoners en community builders een manier om toch kleine ontmoetingen te organiseren op anderhalve meter afstand. Ze kwamen uit bij een sociale onderneming in Amsterdam die banken maakt die daar heel geschikt voor zijn. Initiatiefneemster Cecile Custers, “Er ontstonden ambassadeurs die een bankje adopteerden. Een leuke activiteit was het gezamenlijk opleuken en schilderen van de bankjes, dat kan je met z’n tweeën doen.” En bij de bankjes werden anderhalve meter ontmoetingen georganiseerd met kleine groepjes mensen. Een kop zelf meegenomen koffie erbij en er ontstaan waardevolle gesprekken. De bankjes hebben een vaste plek in maar liefst 12 straten in Jutphaas/Wijkersloot verworven! Een uitgebreid verhaal over dit initiatief vind je op onze site.

  5 tips voor de herstart

  Waar kan je nu alvast over nadenken en je op voorbereiden als we straks elkaar weer gemakkelijker kunnen ontmoeten in de straat of buurthuis?

  1. Check hoe het met de betrokkenen en vrijwilligers bij je initiatief is. Wat kunnen en willen ze doen als er straks weer meer mogelijk is? Hun vrijwilligerswerk draagt op een belangrijke manier bij aan zingeving, Voer daarover het gesprek: wat heb je gemist, waar kijk je naar uit en wat zou je willen?
  2. Zoek naar vormen hoe je contact ook nu al kunt houden met de inwoners in de wijk. Stel de vraag: welke ideeën heb jij voor als we elkaar straks weer kunnen ontmoeten?
  3. Overdenk de bezetting, rol en inrichting van je dorps- of buurthuis. Zijn er andere dingen die je kan doen die je nooit deed, maar nu wel heel logisch zijn na deze periode?
  4. Heb ook oog voor de zorgen van mensen over veiligheid, vaccineren of wat wel en niet kan. Faciliteer (online) gesprekken hierover.
  5. Bereid alvast een plan voor hoe je met elkaar kleine feestje kan vieren (hoe klein dat ook mag). Stuur warme uitnodigen naar de mensen die je daar bij wilt uitnodigen.

  Blijf op de hoogte

  Elke maand maken we een nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws van en voor actieve bewoners. Wil je dit nieuws graag ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van LSA.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >