Waarom een breiclub voor de politie belangrijk is

 • Tijdens de Popeldag komen mensen samen die hun wijk opbouwen op de ABCD (Asset Based Community Development)manier. Kort gezegd: een wijkaanpak waar niet problemen, maar capaciteiten van mensen centraal staan. Philip Booth van de Barnwood Trust werkt met de politie in Gloucestershire samen om ABCD onderdeel van hun dagelijkse praktijk te maken. Op de Popeldag vertelt hij hierover, wij vroegen hem alvast een voorschot te nemen. 

  Philip, waarom is community building zo belangrijk voor de Barnwood Trust?

  “Onze focus is altijd de geestelijke gezondheid van mensen in Gloucestershire geweest. En wanneer we mensen vroegen waar hun leven beter van zou worden, kregen we antwoorden als: “ik wil echt onderdeel uitmaken van de gemeenschap” en “ik wil mensen ontmoeten met dezelfde interesses”. Eigenlijk geen bijzondere of vreemde wensen. Dat betekent dat we van Gloucestershire een plek moeten maken waar iedereen zich thuis kan voelen. Ongeacht een handicap en je geestelijke gezondheid. Dat zette ons aan het denken. Wij als Trust kunnen zo’n gemeenschap niet maken, dat doen mensen zelf. Maar daar kunnen we wel bij helpenDus hoe zorgen we ervoor dat mensen hun kwaliteiten kunnen inzetten om die gemeenschap te maken? 

  ABCD

  “Voor ons was ABCD daar een logische methode voor. De impact is vaak lastig uit te leggen aan de hand van voorbeelden. Het voelt soms heel klein, maar voor een persoon kan het gigantisch zijn. We kwamen bijvoorbeeld iemand tegen die graag samen met andere mensen wilde breien. Met onze hulp heeft ze een groepje mensen gevonden. Die breiclub loopt goed, dat is op zich al mooi. Maar bij deze club zit ook een 70 jarige vrouw die altijd erg geïsoleerd heeft geleefd. Ze heeft een verleden waarin mensen vaak misbruik hebben gemaakt van haar vertrouwen, bijvoorbeeld op financieel gebied. Zij komt nu naar de breiclub en heeft toen ze 70 werd voor het eerst in haar leven haar verjaardag gevierd! Dat moet een ongelooflijk moment zijn geweest. Naast 7 mensen van haar breiclub, waren er ook anderen. Er staan nu mensen om haar heen waar ze mee kan vieren, die ze kan vertrouwen en waar ze op kan rekenen. 

  Dat zijn de momenten en verhalen waarbij we denken dat we op het juiste pad zitten. We willen graag een katalysator voor verandering zijn. Dit voorbeeld laat zien dat dat is wat we met ABCD kunnen doen. Wij maken de gemeenschap niet, maar kunnen mensen wel ondersteunen dat zelf te doen. “

  Maar wat kan de politie hiermee?

  “Je moet je voorstellen dat de politie, net zoals bij een hoop andere overheidstaken, flinke bezuinigingen heeft moeten verwerken de laatste paar jaren. Daarnaast merkte een aantal mensen binnen de politie van Gloucestershire dat er steeds meer van ze gevraagd werd op onderwerpen waar ze eerder veel minder mee te maken hadden Een belangrijk voorbeeld is de overlast door verwarde personen. Het was niet realistisch om te denken dat ze met minder geld en minder mensen deze problemen op konden lossen. Bovendien kwamen ze tot de conclusie dat ze het vaak ook helemaal niet oplosten, onder andere omdat ze mensen niet hielpen zichzelf te helpen en altijd afhankelijk bleven. Genoeg reden dus om niet met de kaasschaaf over het budget te gaan, maar om echt op een andere manier te gaan werken. 

  Veiligheid

  Ze zijn gaan onderzoeken wat veiligheid is en hoe dat ervaren wordt. Daar kwamen twee interessante conclusies uit op basis van onderzoek uit Chicago. Ten eerste, als je een ding zou moeten kiezen waardoor mensen zich veiliger voelen is dat het kennen van de mensen in je straat en buurt. De mensen die je dagelijks tegenkomt. Ten tweede, als er iets is dat de veiligheid in buurten vergroot, is het dat mensen samen toewerken naar iets dat ze allemaal belangrijk of leuk vinden. Traditioneel zijn dat geen onderwerpen waar de politie zich mee bezighoudt. Dus moet de politie opnieuw bedenken wat haar rol is. Er is een aantal taken die altijd voor de politie zullen blijven, maar er zijn ook dingen die de gemeenschap zelf veel beter kan doen. En dan is er iets in het midden waar we gelijkwaardig samenwerken aan die veiligheid.”

  En wat betekent dat in de praktijk voor de politie?

  “Dat betekent dat er een flinke taak ligt om op een andere manier met mensen op straat te praten. Het gaat niet alleen om handhaven, het gaat er om dat je relaties opbouwt met de gemeenschap. En misschien heeft niet iedereen iets met zo’n ‘fluffy’ breiclub. Maar als iemand opgelicht wordt, wordt het wel een zaak van de politie en als dat vermeden kan worden doordat iemand nu een sociaal vangnet heeft, dan heeft dat ook waarde voor de politie. Je ziet het ook met jongeren, er is nu weer een jongerenclub opgericht waar in 4 maanden tijd 60 jongeren aan mee doen. In die tijd is het asociale gedrag met 28% omlaag gegaan. Dat heeft een gigantische impact op de buurt en op het werk dat de politie moet doen. Natuurlijk is dat ook een cultuurverandering voor de politie. Als je dit goed wil doorvoeren kun je het niet alleen hebben over wat mensen fout doen en de focus leggen op handhaven. Je moet ook gesprekken aangaan over wat mensen wél graag willen en kunnen. Dus werken aan het opbouwen van positieve relaties. Dat is een uitdaging, maar wel eentje die we samen graag aan gaan”.

   

 • Meer van onze leden

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard behartigt de belangen van alle bewoners in de wooncomplexen voor senioren Koornhorst ...

  Lees meer >
  Kracht van Zuilen

  Kracht van Zuilen

  Stichting Kracht van Zuilen is een bewonersinitiatief in Utrecht. De Stichting werkt aan ontmoeting, verbinding, ...

  Lees meer >
  De Makassarplein Community

  De Makassarplein Community

  De Makassarplein Community in de Amsterdamse Indische Buurt is een samenwerkingsverband van actieve bewoners en ...

  Lees meer >