VSBfonds helpt bij het realiseren van zelfstandige buurthuizen

 • Het VSBfonds steunt actieve bewoners bij het realiseren van een eigen buurthuis. Onder het motto ‘iedereen doet mee’ stelt het fonds geld beschikbaar voor de bouw, verbouwing of (her)inrichting van wijkaccommodaties. De deadline voor de derde aanvraagronde van 2016 staat bijna voor de deur.

  Via de Regeling dorps- en buurthuizen wil het VSBfonds kleine, middelgrote en grote initiatieven op weg helpen of een steun in de rug geven. Met een geldbedrag om bijvoorbeeld een te klein pand via een verbouwing uit te breiden, een vers gehuurd pand van een nieuwe inrichting te voorzien, of überhaupt de realisatie van een compleet nieuw wijkcentrum. Daarbij heeft het VSBfonds toegankelijkheid van het pand hoog in het vaandel. Een gehandicaptentoilet, rolstoeltoegang of een hellingsbaan; iedereen moet welkom zijn in het buurthuis.

  Criteria

  Waar moet je aan voldoen om in aanmerking te komen? Alleen pandeigenaren maken aanspraak op een verbouwingsbudget, zo valt te lezen in de criteria; wie zijn pand huurt, mag een aanvraag doen voor geld voor een herinrichting. Voor hurende aanvragers gaat het fonds uit van de eis van een huurcontract met een periode van minstens tien jaar. Voor iedereen geldt het kunnen tonen van een exploitatiebegroting voor de komende drie jaar. VSBfonds geeft aan dat, als onderdeel van de aanvraagprocedure voor de verbouwing, het kan zijn dat het aan specialisten vraagt om mee te kijken naar je plan.

  CmMwM6TWYAAhfrk

  Naast de algemene criteria, gebruikt het VSBfonds een aantal ‘wegingsfactoren’. Hoe is je bereik? Doe je moeite om meerdere financiers te benaderen? Draagt de gemeente bij aan een eventuele verbouwing? En niet onbelangrijk: is het buurthuis ontstaan als bewonersinitiatief? Het fonds kijkt sterk naar zelfbeheer, of dat er in ieder geval een of meerdere bewoners aanwezig zijn in het bestuur en activiteiten door en voor de wijk worden georganiseerd.

  De regeling heeft vier aanvraagrondes per jaar, waarvan de derde van 2016 op 29 juli verstrijkt. Dat betekent dat je nog elf dagen hebt om een aanvraag op te stellen. De deadline voor aanvraagronde 4 is op 28 oktober. Hulp nodig? Voor meer informatie over hoe je als buurthuis aanspraak maakt op fondsengeld, lees onze Eerste Hulp bij Fondsaanvragen.

  Update 21 juli 2016: aangepaste versie. Het oorspronkelijke bericht ging er foutief vanuit dat de regeling exclusief bedoeld was voor ingrepen ten behoeve van de toegankelijkheid van een pand.

  Lees ook:

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >