Vragen over coronamaatregelen voor buurthuizen

 • We merken dat de nieuwe coronamaatregelen bij dorps- en buurthuizen voor nieuwe vragen zorgt. Dit gaat met name over het koffieschenken bij vergaderingen of bijeenkomsten. Wat mag nou wel en wat mag niet? 

  Koffie schenken?

  Het is duidelijk dat de horecafunctie ook in buurthuizen niet langer open mag zijn. Maar wat geldt als horeca en wat niet? Mag je bijvoorbeeld koffie schenken tijdens vergaderingen en bijeenkomsten? We kunnen daar niet één antwoord op geven – elke veiligheidsregio geeft net een wat andere uitwerking van de maatregelen. Check daarom wat jouw veiligheidsregio in de noodverordening opgeschreven heeft. En overleg met je gemeente hoe zij de regels interpreteren en handhaven. Er zijn ook provinciale organisaties van dorpshuizen die het al uitgezocht hebben:

  De geldende maatregelen vanuit de overheid (die betrekking hebben op buurthuizen) zijn de volgende. (bron)

  Basisregels voor iedereen

  Regels voor horeca

  Horecagelegenheden sluiten vanaf 14 oktober 22.00 uur hun deuren. De volgende uitzonderingen zijn van toepassing: afhalen en bezorgen (na 20.00 uur geen verkoop van alcohol, sluiting uiterlijk 01:00 uur), hotels voor daar verblijvende gasten, uitvaartcentra en bedrijfskantines.

  Moeten locaties met een horecafunctie, zoals bioscopen, casino’s en culturele instellingen helemaal dicht? Nee, de verplichte sluiting geldt alleen voor de eet- en drinkgelegenheden binnen de locatie.

  Binnenruimtes waar mensen op 1 plaats zijn

  De volgende regels gelden voor binnenruimtes maar niet voor de eigen woning:

  • Binnen mogen maximaal 30 personen in één ruimte aanwezig zijn, mits hierbij voldoende afstand kan worden gehouden. Dit aantal is inclusief kinderen, maar exclusief personeel. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven. Er vindt een gezondheidscheck plaats.
  • Reserveren is verplicht als het gaat om samenkomsten die zijn gericht op vermaak, zoals de bioscoop en bij congressen en beurzen.

  Er geldt een uitzondering op het maximale aantal van 30 personen per ruimte voor: zie deze link voor meer info,

  Alles in groepsverband: maximaal 4 personen buiten de eigen woning

  Buiten de eigen woning geldt dat maximaal 4 personen of 1 huishouden in groepsverband ergens heen mogen gaan of iets mogen ondernemen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen hierbij niet mee.

  • Dit geldt voor alle voor publiek toegankelijke plaatsen, binnen en buiten. Dat wil zeggen: op alle openbare plaatsen en in de buitenlucht.
  • U mag dus met 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, in de stationshal staan, naar een winkelcentrum, of naar het strand.

  Ventilatie

  De ventilatie in binnenruimtes moet voldoen aan de voorwaarden in het bouwbesluit en passen bij de bestemming van de ruimte, zodat de lucht vaak genoeg wordt ververst. Ventilatoren kunnen gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. In gemeenschappelijke ruimtes wordt geadviseerd alleen ventilatoren te gebruiken wanneer er geen andere verkoeling mogelijk is. Let er dan wel op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene persoon naar de andere gaat.

  Invulprotocol

  Wil je meer handvatten hoe je veilig open kan blijven als buurthuis? Bekijk ons invulprotocol wat kan helpen bij het maken van een eigen protocol. Hier vind je ook tips zoals het verplaatsen van activiteiten naar buiten, het aanvullen van ontmoeting met online bijeenkomsten en keuzes voor groepen wijkbewoners die je wilt blijven bedienen.

  Blijf op de hoogte

  In de LSA-nieuwsbrief vindt je altijd nieuws voor en over buurthuizen en actieve bewoners – zoals bijvoorbeeld over de coronamaatregelen. Je kunt je hieronder aanmelden als je graag op de hoogte blijft.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >