Vervoer tegen eenzaamheid?

 • Afgelopen week maakte ik kennis met het Nationaal Ouderenfonds. Interessant om eens te horen waar deze organisatie zich mee bezig houdt. Er zijn zeker links met actieve bewoners en dus met LSA.

  Het nationaal ouderenfonds zet zich in voor kwetsbare ouderen in Nederland. Anders dan de naam doet vermoeden is het geen fonds die donaties geeft voor projecten, maar ze organiseren zelf activiteiten voor ouderen. Van Samen Breien tot Walking Football of de Zilverlijn. Ze verbinden mensen en organisaties om samen bijvoorbeeld eenzaamheid en kwetsbaarheid onder ouderen aan te pakken. Ook doelen waar onze leden en achterban mee bezig zijn.

  Boodschapplusbus

  1 van hun succesvolle projecten is de boodschapplusbus. In meer dan 85 gemeenten in Nederland rijdt een bus van het Ouderenfonds rond om (meestal) ouderen te vervoeren naar de winkel of ziekenhuis of om gezamenlijk een gezellig uitstapje te maken. Tegen een kleine vergoeding kan je mee met de bus of met gezellig uitje. Een deelnemer verwoorde het zo:

  “Ik schaamde me voor mijn afhankelijkheid. Ik moest echt een drempel over, de eerste keer dat ik met de boodschapplusbus mee ging. Maar daar was ik zo overheen. Nu ga ik altijd met veel plezier mee, je bent onder de mensen en ziet ook nog eens wat. Ik wil niets anders meer!”

  https://www.ouderenfonds.nl/user-files/uploads/cache/Bpb2014-V2-2x5h2lkqjxdfpxqp1s8v7k.jpg

  De bus wordt gereden door vrijwilligers. Door een voordelige financiële constructie kan de bus worden aangeschaft via het Ouderenfonds en wordt de bus binnen 6 jaar afbetaald. “Veel bussen worden uiteindelijk gefinancierd door lokale overheden of fondsen” vertelt Anneke van Meurs van het Ouderenfonds. “Het vraagt een goede organisatie van vrijwilligers om de bus aan het rijden te houden. Wij kunnen ze daarbij begeleiden.”

  Mooi concept voor bewonersinitiatieven?

  Waren in het begin de welzijnsorganisaties die de bus organiseerden, de laatste jaren zijn het steeds meer vrijwilligersclubs. Zoals in Gennep de Wensbus of in Venlo Zuid Stichting Uw Wijkbus. Regelmatig hoor ik dat vervoer in wijken soms lastig is voor bepaalde doelgroepen. Wellicht is dit een mooi concept voor bewonersinitiatieven als aanvullend activiteit in de wijk?

  Meer info hierover en andere activiteiten kan je vinden op www.ouderenfonds.nl

   

 • Meer van onze leden

  Stichting Onze DROOM

  Stichting Onze DROOM

  De ontmoetingsplek waar iedereen welkom is! Stichting Onze DROOM organiseert ontmoetingen en biedt dagbesteding en ...

  Lees meer >
  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Zorgvrijstaat

  Zorgvrijstaat

  Zorgvrijstaat wil bewoners van Rotterdam West organiseren in het zorgen voor elkaar. In de overtuiging dat de ...

  Lees meer >