Versoepelingen geven ook buurthuizen weer meer ruimte

 • De persconferentie van 25 januari had goed nieuws voor de buurthuizen. De versoepelingen geven meer ruimte om weer die fijne ontmoetingsplek in de buurt te zijn en activiteiten te organiseren.

  De sluitingstijden zijn een stuk ruimer geworden. De horeca mag, onder voorwaarden, weer open.
  Besturen en beheerders worden opgeroepen om heldere huisregels te hanteren. In de handreiking hebben we samen met Sociaal Werk Nederland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de belangrijkste punten hiervoor op een rij gezet.

  Ga direct naar de nieuwe handreiking 

  Buurthuisactiviteiten

  Voor de reguliere ontmoetingsactiviteiten in de buurthuizen gelden géén verplichte sluitingstijden.
  Beheerders en besturen kunnen er wel voor kiezen een buurthuis eerder dan normaal te sluiten (bijvoorbeeld in overleg met de gemeente). De horeca in het buurthuis moet in elk geval om 22.00 uur sluiten.

  Horeca en doorstroomlocaties

  • De horeca in het buurthuis mag tot 22:00 uur open zijn. Een vaste zitplaats en een coronatoegangsbewijs is verplicht. (CTB)
  • Evenementen met vaste zitplaats (zoals toneelvoorstellingen) en doorstroomevementen  kunnen plaatsvinden tot 22.00 uur met een CTB en beperkte capaciteit (bezoekers moeten 1,5 meter af stand kunnen houden).
  • Kunst- en cultuurvoorstellingen (bioscopen, theaters en concertzalen) en musea mogen open zijn tot 22.00 uur met een CTB.

  Sport en Evenementen

  Bij sportwedstrijden is weer publiek welkom, zowel bij professionals als de amateurs. Binnen en buiten.  Er geldt wel een maximum aan het aantal bezoekers. Iedereen moet 1,5 meter afstand kunnen houden. Vanaf 18 jaar is een CTB verplicht.

  Uitleg Coronatoegangsbewijs

  In de handreiking wordt uitgebreid stil gestaan hoe je het coronatoegangsbewijs (CTB) moet gebruiken. Voor dorp- en buurthuizen/ wijkcentra is het CTB een ingewikkelde maatregel. Dit zijn plekken waar sociaal contact plaatsvindt en laagdrempelige activiteiten georganiseerd worden. Tegelijkertijd is het ook een gebouw dat juist multifunctioneel ingezet wordt (voor dagbesteding, inloop, horeca en evenementen). Kort samengevat: Voor de reguliere buurthuisactiviteiten is er geen CTB nodig. Iedereen die de horeca of een evenement bezoekt moet zijn coronatoegangsbewijs wel laten zien.

  Mondkapjes

  Het gebruik van mondkapjes is verplicht (vanaf 13 jaar) in het dorps- of buurthuis bij verplaatsing. Dit geldt voor zowel voor personeel als bezoekers. Het mondkapje mag af op de zitplaats als je 1,5 meter afstand kunt houden.

  Basisregels en ventileren

  Kijk per activiteit of deze fysiek en ook op dit moment moet plaatsvinden. De basisregels blijven voor iedereen gelden en zijn de komende tijd met het toch nog steeds oplopende aantal besmettingen erg belangrijk.

  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in de elleboog.
  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Blijf thuis bij klachten en laat je direct testen bij de GGD  of doe een zelftest. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht. De ramen open nadat er gebruik is gemaakt van een ruimte helpt al veel.

  Meer tips over de basisregels vind je hier

  Buurthuizen belangrijk in coronatijd

  Buurthuizen en wijkorganisaties hebben een enorme bijdrage geleverd de afgelopen tijd in het draagbaar maken van de gevolgen van de coronacrisis. Op de website van LSA of van Betrokken Buurten staat een database met berichten over hoe je contact kunt houden in tijden van corona.

  Blijf op de hoogte

  Wil je op de hoogte blijven van updates van de handreiking? Vul het formulier in:

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >