Eerste online bijeenkomst met lokale fondsen een succes

 • Zet vertegenwoordigers van acht lokale fondsen en een professioneel regionaal fonds bij elkaar in een virtuele ruimte en de kennis en energie begint meteen te stromen. Dat merkten we op 16 november toen LSA, sinds een paar maanden gecommitteerd aan het ondersteunen van de landelijke community van lokale fondsen, voor het eerst een platform bood aan gemeenschapsfondsen uit het hele land.

  De kracht van lokaal en landelijk

  Wat valt daarbij op? De kracht van al die lokale fondsen om de leefbaarheid in steden en dorpen een flinke boost te geven. Dat blijkt al uit de snelheid waarmee corona-hulp werd georganiseerd. Een corona-proof zomerfestival door het Nieuwegein Fonds, een corona flitsactie door het H.L. Druckerfonds in Leiden of samenwerking in de kleine coronahulp: voorbeelden die tot de verbeelding spreken en de kracht van het lokale laten zien.

  Ook kenmerkend is de focus op kleine, informeel georganiseerde initiatieven en projecten die vaak niet in aanmerking komen voor financiering, maar wel een enorme impact op de samenleving hebben. Bij lokale fondsen wordt niet tevergeefs aan de deur geklopt. En ondersteunen met kennis en netwerk is net zo goed een belangrijke functie van een lokaal fonds. Soms ingegeven door corona-acties, maar vaak ook omdat het uitdrukkelijk tot de doelstelling van het lokaal fonds behoort. Een aantal betrokken buren en een goed idee is dan vaak voldoende aanleiding voor een kleine bijdrage. Sommige fondsen ondersteunen bij het aanvragen van aanvullende financiering voor de initiatieven, waarbij de juridische entiteit en bankrekening van het lokale fonds wordt gebruikt.

  Erop uit!

  Erop uit! Een houding die alle aanwezige fondsen succes bezorgt. Fonds1818 – hun directeur Sanne en communicatiemanager Michel hebben hun avond beschikbaar gesteld om hun kennis en inzichten te delen – herkent veel in deze succesvolle houding. Met ‘Verrijk je Buurt’ zijn ze in alle uithoeken van hun werkgebied (Den Haag en omgeving) op zoek gegaan naar mensen met goede ideeën. Met een beetje steun om een plan te maken, een sterke communicatiecampagne en veel enthousiasme hebben ze honderden initiatieven kunnen ondersteunen in een jaar tijd. En dat zijn ook de ervaringen van de andere lokale fondsen: zoek de mensen en hun netwerken op, daar waar ze samenkomen. Op het voetbalveld, in het buurthuis, bij de kerk, in het AZC of gewoon op straat en in de buurt.

  Taaie kwesties

  Stevige uitdagingen zijn er zeker. Het is een behoorlijke klus om een lokaal fonds op te richten en het vraagt veel aandacht om het ook draaiende te houden. Daarbij ondervinden we heel wat hobbels. De ANBI-status is niet zo vanzelfsprekend voor veel lokale fondsen. Blijkbaar snapt de Belastingdienst onvoldoende wat een lokaal fonds doet en waarom vanuit het algemeen nut ook belastingvrij schenken zo belangrijk is. Spontaan bieden de deelnemers hulp aan de fondsen die hierin problemen ervaren: van meekijken naar de aanvraag, delen van statuten en ook het aankaarten bij het landelijk overleg van de vereniging van fondsen in Nederland (FIN) met de belastingdienst.

  Vermogensvorming geeft een aantal van de deelnemende fondsen ook de nodige kopzorgen. Hoe zorgen we ervoor dat de kas gevuld blijft? De samenwerking van Fonds1818 met een vijftal lokale fondsen om een startvermogen beschikbaar te stellen wordt met interesse ontvangen en geeft nieuw perspectief voor anderen. Hoe kunnen we op een respectvolle manier mensen interesseren om in hun nalatenschap ook aan een regionaal fonds te denken? In de groep is al ervaring in het contactleggen met een notaris en links naar interessante literatuur hierover wordt gedeeld. Een aantal voorbeelden van hoe de kennisdeling tussen de lokale fondsen bijna als vanzelf tot stand kwam.

  Huiswerk

  LSA-projectleider Kees Kaffka concludeert dat het wel goed zit met de kracht en de veerkracht van de lokale fondsen vanavond aanwezig, maar ook bij de fondsen die hij de laatste maanden in zijn kennismakingsronde heeft gesproken en ontmoet. Deze avond draagt bij aan een beter beeld van de rol die LSA kan nemen. Kennisdeling blijven organiseren, taaie vraagstukken uitdiepen en waar nodig de belangen behartigen: landelijk, voor de lokale kracht. Dit zijn zomaar wat eerste inzichten die binnenkort worden gebruikt voor een nieuw ‘plan van aanpak’. De uitdaging van de ANBI-status pakken we meteen op. Een zinvolle avond vol uitwisseling die hier ongetwijfeld nog lang niet stopt.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >