Veel aan de hand

 • Er is weer veel aan de hand bij het LSA! We organiseren de komende tijd mooie bijeenkomsten (Landelijke Bewonersdag!!), we hebben een nieuwe site, we zijn knalhard aan het werk voor buurtrechten en, afin: lees de belangrijkste dingen hieronder.

  Landelijke Bewonersdag: De regie terug

  LOGO DE REGIE TERUG wit op zwart 600px-424pxJa, hij komt er weer aan. Op 15 november is de grootste bewonersconferentie van het jaar in Twente. Het is misschien wel belangrijker dan ooit om samen te komen.

  In deze tijd van verandering moeten we scherp zijn, opletten en van elkaar leren. We zoeken naar mogelijkheden om de regie terug te nemen, over de zorg, over onze buurt, over ons leven. Daarnaast is het natuurlijk een groot feest voor actieve bewoners. Inspiratie, kennis, netwerk, muziek, cabaret en discussie. Ben jij erbij? Surf snel naar www.landelijkebewonersdag.nl.

  BewonersBedrijven en andere verregaande initiatieven gezocht!!

  141007-01 Elementen-02Loop je rond met het idee om je wijk te verbeteren met een eigen onderneming? En ben je op zoek naar informatie, ervaringen en een netwerk? Dan mag je onze bijeenkomst Lokaal en sociaal ondernemen. Van moestuin tot BewonersBedrijf niet missen! Kom op zaterdag 1 november naar Het Huis in Utrecht en maak kennis met het LSA, BewonersBedrijven en andere actieve bewoners. We willen je inspireren, informeren en omarmen in ons groeiend netwerk.

  Bekijk hier de uitnodiging en meld je aan.

  Stadsboeren bezoeken met LSA

  land in zichtOnze regiodagen zijn geweldige mogelijkheden om andere actieve bewoners te ontmoeten en te spreken. We organiseren samen met een actieve bewonersgroep een dag met discussie en excursies over een thema dat speelt in die wijk, en meestal ook in veel andere wijken. De eerste die eraan komt is 17 oktober in Amersfoort: Stadslandbouw in je wijk. We bezoeken mooie initiatieven, onder meer een buurttuin, bewoners die een park gaan beheren en een ondernemer die een zorgboerderij start midden in een woonwijk.

  Kijk hier voor de uitnodiging

  Update over buurtrechten

  buurtrechten-kleiner-200x300Het LSA roept al vanaf 2011 dat er meer rechten voor bewoners moeten komen. Het LSA heeft, geïnspireerd op de Localism Act uit Engeland, een pakket buurtrechten ontworpen waarmee burgerinitiatieven worden gestimuleerd. Door het (lokaal) invoeren van deze rechten krijgen gemeenschappen en groepen individuen meer bevoegdheden, passend bij de verantwoordelijkheden die ze in deze tijd ook toegeschoven krijgen.

  Onze inzet werpt al mooie vruchten af. Een update:

  • Lelystad is de eerste gemeente die de buurtrechten volledig in gaat voeren. Het burgerinitiatief om in Lelystad de buurtrechten (zoals LSA ze heeft beschreven) te erkennen en te hanteren bij actieve georganiseerde bewonersgroepen is aangenomen door de gemeenteraad van Lelystad op 2 september. Hiermee is Lelystad de eerste gemeente die de buurtrechten volledig invoert. In een aantal wijken staan buurtrechten al hoog op de politieke agenda: Amsterdam is goed op weg, Rotterdam heeft the right to challenge in het college-akkoord staan. Ook in steden als Emmen en Hengelo zijn er gesprekken tussen bewoners en gemeenten over de invoering van buurtrechten.
  • In de begroting van Wonen en Rijksdienst is de buurtwet / zijn de buurtrechten opgenomen. In de begrotingstoelichting staat dat ‘er zal worden geëxperimenteerd met open data en de Buurtwet, die burgers juridisch een positie geeft’.
  • Het recht om uit te dagen is op binnen de nieuwe WMO is opgenomen en zorgt ervoor dat bewonersgroepen betaalde zorg kunnen gaan leveren binnen hun gemeente.
  • PvdA-Kamerlid Tanamal vertelde op LSA-bijeenkomst dat ze in oktober met een initiatiefvoorstel Buurtrechten komt. Ze wil onder meer: het recht uit te dagen, het recht op maatschappelijk vastgoed en het recht op buurtplanning in de Nederlandse regelgeving verankeren.

  Meer weten over buurtrechten in begrijpelijke taal: www.lsabewoners.nl/meer-over-buurtrechten

  Onze projectwebsite beheerjebuurthuis.nl is gelanceerd

  Check onze nieuwe website van het project Beheer je buurthuis. Dit is een nieuw project van het LSA, gericht op zelfbeheer van wijkaccommodaties. De website is een belangrijk BJBnl-rgbonderdeel van het zelfbeheer-project. Je vindt er alles over het in zelfbeheer overnemen van buurthuizen en wijkaccommodaties; kennis, expertise en verhalen uit de praktijk komen hier samen op één plek.

  Binnen dit project helpen we bewonersgroepen om een buurthuis Nieuwe Stijl te creëren en te beheren. Alle informatie en praktijkervaringen die we daarbij opdoen delen we via de nieuwe projectwebsite: www.beheerjebuurthuis.nl.

  Zomerschool

  Alle deelnemers van de zomerschoolIn  augustus organiseerde LSA de jaarlijkse zomerschool, een meerdaagse bijeenkomst speciaal voor LSA-leden. Met 22 enthousiaste actieve bewoners gingen we twee dagen op pad in de regio Twente. We gingen voor verdieping en inspiratie. Op het programma stonden: een dikke discussie over mogelijkheden van buurtrechten in de wijk, een bezoek aan de ondernemende bewoners van LSA BewonersBedrijf Berflo Es, en gluren bij onze Duitse oosterburen. Daar bekeken we onder meer een dorpswinkel van bewoners, een buurtbus in zelfbeheer en het bijzondere initiatief Beien.

  Het waren leuke en leerzame dagen. We hebben veel ruimte gehad om tips en tricks uit te wisselen en we zijn door elkaar en door derden geïnspireerd geraakt!

  Er is een mooi verslag met veel doorlinks en foto’s te vinden via: www.lsabewoners.nl/zomerschool.

 • Meer van onze leden

  Huiskamer van Wezep

  Huiskamer van Wezep

  De Huiskamer is een inloophuis. Opgericht door de burger voor de burger. Er ...

  Lees meer >
  Bewoners033

  Bewoners033

  Bewoners033 is een onafhankelijke netwerk organisatie gerund door vrijwilligers. Bewoners033 ondersteunt alle ...

  Lees meer >
  Indekerngezond

  Indekerngezond

  Indekerngezond heeft als ambitie om van de wijken Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern een zesde Blue Zone gebied te ...

  Lees meer >