Vanaf vandaag financiële tegemoetkoming voor buurt- en dorpshuizen

 • Vanmiddag kregen we een verlossend telefoontje. Vandaag heeft het kabinet besloten om buurt- en dorpshuizen en gemeenschapsaccommodaties definitief toe te laten tot de TOGS-regeling. De TOGS-regeling is een eenmalige gift die speciaal bedoeld is voor ondernemers die direct getroffen zijn door de coronamaatregelen. Het gaat om 4000 euro en is naar eigen inzicht te besteden. De gift is gekoppeld aan een SBI-code, de code waarmee je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en die aangeeft welke bedrijfsactiviteit je uitvoert.

  SBI-codes

  Vanaf vandaag zijn de SBI-codes 88.999, 88.993 en 88.102 toegevoegd aan de TOGS-regeling. De meeste buurt- en dorpshuizen vallen onder deze codes (in hun hoofd- of nevenactiviteit), zo blijkt uit een inventarisatie van LVKK en LSA. Bij de aanvraag voor deze tegemoetkoming wordt een aanvullende verklaring gevraagd, waarin wordt onderbouwd dat het gaat om een organisatie die fungeert als buurt- of dorpshuis. Je vind je SBI-code via de tool op de website van de KVK.

  Kijk hier voor een lijst van veelgestelde vragen (met antwoorden) over het aanvragen van de tegmoetkoming.

  Enkele voorwaarden

  In de periode 16 maart – 16 juni moet sprake zijn van omzetverlies waar vaste lasten tegenover staan van minimaal €4.000,-. Of je in aanmerking komt, wat alle voorwaarden zijn en hoe je kunt aanvragen lees op je op de site van het RVO. Let op! Ben op tijd met aanvragen. De TOGS-regeling sluit op 26 juni a.s.

  TVL

  De TOGS-regeling wordt opgevolgd door de TVL-regeling. De regeling is specifiek gericht op mkb ondernemers die door de coronacrisis veel omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. Ondernemers die voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) in aanmerking kwamen, kunnen ook gebruikmaken van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). We gaan er vanuit dat ook buurt- en dorpshuizen als ze in de TOGS-regeling zijn opgenomen hier gebruik van kunnen maken. Deze regeling duurt vier maanden en heeft eigen voorwaarden. Zodra meer bekend is zullen we jullie hierover informeren.

  Een andere SBI-code

  Fungeer je als buurt- of dorpshuis of gemeenschapsaccommodatie en sta je ingeschreven onder een andere SBI-code? Dan is het raadzaam om dit formulier in te vullen om aan te geven dat je meent een andere SBI-code te moeten hebben.

  Opgelucht en dankbaar

  LVKK en LSA hebben gestreden voor deze regeling en zijn opgelucht dat de hoognodige financiële steun voor buurt- en dorpshuizen nu beschikbaar komt. We realiseren ons dat hiermee niet alle verliezen kunnen worden opgevangen, maar dat de regeling wel bijdraagt aan een stabielere financiële toekomst. We zien hierin erkenning voor de enorm belangrijke rol die buurt- en dorpshuizen innemen in het sociale leven en een erkenning van de inzet en het ondernemerschap van zoveel gemeenschappen in dorpen en wijken. Wij zijn dankbaar voor dit besluit van de staatssecretaris van Economische Zaken.

   Lees hier de Brief Staatssecretaris EZK over TOGS van 12 juni 2020

  Wil je ook lid worden van LSA bewoners? Sluit je aan. Samen staan we sterk. 


  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Als je je aanmeldt ontvang je voortaan updates, bijvoorbeeld als er meer info is over de TOGS-regeling en andere updates en nieuws van LSA bewoners.

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Buurtorganisatie Trompstraat 2a

  Buurtorganisatie Trompstraat 2a

  De Eindhovense buurtorganisatie Trompstraat 2a vergadert elke maand met elkaar. Bijvoorbeeld over de kleinschalige ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >