Van vergrijzing tot veiligheid

 • Het is nog steeds lekker druk op het LSA-kantoor. En naast onze eigen bijeenkomst waren LSA-ers ook veel naar bijeenkomsten van derden. Hier weer een kort overzicht.

  Positioneren in bezuinigingstijd

  We hebben weer een geslaagde regiodag gehad, dit keer in Dordrecht in de aandachtswijken Crabbehof en Wielwijk. De regiodag ging over de positie van een bewonersvereniging in de verregaande bezuinigingen. Hoe positioneer je jezelf? Wat heeft het meeste effect? Daarbij zijn er op deze dag door de 70 deelnemers erg veel sterke projecten bezocht, allemaal in een bus met pianist! Binnenkort komt er van deze dag er een verslag op de site.

  We zijn steeds meer aan het twitteren op de dagen, en onze deelnemers ook. U kunt de dagen dus ook via Twitter volgen via #regiodag. Kies op de regiodag zelf op www.twitter.com voor zoeken op #regiodag en dan leest u mee wat er gebeurt en ziet u foto’s en uitspraken voorbijkomen!

  Van meedoen naar doen!

  We hebben een folderversie van het jaarverslag gemaakt. Vaste abonnees van LSA BewonersBerichten krijgen hem bij het zomernummer van het blad. De titel is: Van Meedoen naar Doen. Daarin leest u kort wat we allemaal in 2011 hebben gedaan. Het is de verkorte versie van het jaarverslag dat we online publiceren. Mensen die geen abonnee zijn, maar wel graag de folder willen ontvangen, kunnen even mailen naar lsa@lsabewoners.nl.

  Vergrijzing en wonen

  Henk Cornelissen was een van de sprekers op het congres scheiden wonen en zorg van de TU Delft. Een congres met als thema de toenemende vergrijzing van de Nederlandse bevolking en de grote consequenties die dat heeft voor wonen en zorg. Volgens de organisatie is het ‘een opgave om onze wijken en samenleving zo in te richten, dat ouderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Dit kan alleen tot stand komen wanneer we de combinatie wonen en zorg nadrukkelijk samen op de agenda zetten en afspraken maken over duurzame woon-zorg oplossingen. Hierbij zijn woningcorporaties, projectontwikkelaars, aanbieders van zorg en andere dienstverlening en gemeenten nadrukkelijk aan zet.’ Henk Cornelissen heeft onder meer gezegd dat het sociaal netwerk van bewoners belangrijk is en dat er een daadwerkelijke omslag nodig is om ook hier de actieve bewoners de regie te geven.

  Gay in de wijk

  Tot slot is onze voorzitter Joke Bakker naar een bijeenkomst geweest die het startsein was voor de activiteiten van de GSA Natuurlijk Samen. Daaraan voorafgaand was er een debat over het pesten van homoseksuelen, lesbiennes, bi’s en transgenders in de woonomgeving. De GSA is ontstaan vanuit het idee dat iedereen (homo, hetero of iets anders) het recht heeft op veiligheid in zijn of haar wijk. Door de inzet van verschillende projectactiviteiten en een eigen website wil de GSA Natuurlijk Samen actief werken aan preventie en bescherming van LHBT’ers in de buurt. Het doel is om een wijk te maken waarin alle bewoners zichzelf kunnen zijn en elkaar kennen, randvoorwaarden om gezamenlijk een veilige buurt te creëren.

  De website www.natuurlijksamen.org geeft informatie met betrekking tot de buurt en veiligheid kan worden gevonden. Er is een sociaal calamiteitenplan te vinden, een database met voorbeelden van ‘good practises’ en een nationaal convenant. Voor LHBT’ers en wijkbewoners zal de site informatie beschikbaar stellen hoe om te gaan met onveilige situaties en mogelijkheden bieden om actief aan de slag te gaan met het verbeteren van de eigen wijk. Zo zal de site informatie over adressen, links en andere websites bevatten en komt er een forum waar ideeën en ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >