Update invulprotocol buurt- en dorpshuizen

 • Enorm veel buurt- en dorpshuizen zijn zich aan het voorbereiden op het heropenen van hun deuren. Dat blijkt wel uit het enorme aantal reacties op en downloads van het invulprotocol met toelichting.

  Op 19 mei hield premier Mark Rutte een persconferentie om nieuwe stappen naar een verdere versoepeling van de corona-maatregelen toe te lichten. Voor buurt- en dorpshuizen levert dat niet veel nieuwe inzichten op. De belangrijkste ontwikkeling is dat het openen van de deuren op 1 juni voor maximaal 30 personen definitief mogelijk is. En dat medewerkers en vrijwilligers niet meegeteld hoeven te worden bij deze 30 bezoekers. In het Kamerdebat van vanmiddag, 20 mei, heeft premier Rutte ook expliciet bevestigd dat buurthuizen weer open kunnen.

  De belangrijkste aanvullingen

  Het invulprotocol en de toelichting hebben we hierop aangepast, en meteen een aantal andere aanvullingen gedaan. De belangrijkste op een rij:

  • Uitbreiding van de paragraaf ‘programmeerkeuzes’ met een aantal functies die vaak voorkomen in een buurt- of dorpshuis: horeca, basisonderwijs, cultureel onderwijs, theaterfunctie, bibliotheek, fanfare-harmonie-koor
  • Het aantal toegelaten bezoekers, exclusief vrijwilligers/medewerkers en hoe je dit kunt registreren
  • De verplichte gezondheidstoets bij reserveren of binnenkomst
  • Een aantal oplossingen ter inspiratie die we van jullie ontvingen
  • De poster die dorpshuizen.nl met LSA ontwikkelde speciaal voor buurt- en dorpshuizen

  Klik hier voor de pagina met het protocol en de toelichting

  Status van het protocol

  Veel gemeenten wijzen buurt- en dorpshuizen actief op het protocol. In de meeste gevallen is het een bruikbaar hulpmiddel bij het heropenen van de deuren. Belangrijk om te melden is dat we het protocol niet hebben voorgelegd aan de veiligheidsregio’s of het RIVM. Deze organisaties zijn op dit moment erg druk en niet in staat om snel te reageren. Daarvoor hebben we uiteraard begrip.

  Gemeenten en veiligheidsregio’s maken soms eigen afwegingen in de interpretatie van de landelijke richtlijnen, met name als het gaat om groepsactiviteiten. Gebruik dit invulprotocol om met hen in gesprek te gaan over de toepasbaarheid en de mogelijkheden voor jouw gebouw.

  Samen weten we steeds meer

  Dank voor het meedenken en de input voor het aanvullen van dit protocol. Zo hebben we dankbaar gebruik kunnen maken van de handreiking die de OVKK heeft gemaakt. Uiteraard blijven er vragen die we nog niet altijd kunnen beantwoorden. Bijvoorbeeld voor grote locaties en de regel van 30 bezoekers. Wanneer geldt dit en kun je ook per ruimte een plan maken waardoor meer bezoekers welkom zijn? We blijven aankloppen bij beleidsmakers voor een antwoord op deze en vele andere vragen. Zo ontvangen we ook graag feedback van jullie. Hoe verloopt het opstellen van je protocol, het overleg hierover en welke creatieve oplossingen hebben jullie bedacht? Mail ze naar info@lsabewoners.nl zodat wij ze verder kunnen delen.

  Update donderdag 28 mei: de veiligheidsregio’s hebben een modelnoodverordening opgesteld (je kunt hem alvast  hier downloaden: Modelnoodverordening versie 28 mei) die de veiligheidsregio’s gebruiken in hun eigen verordening. We updaten de komende dagen het invulprotocol.

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Normaal schrijven we één nieuwsbrief per maand, maar met oog op de coronacrisis brengen we de komende weken vaker nieuws, artikelen met tips en voorbeelden en uitnodigingen voor online bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Bewonersorganisatie Beijum

  Bewonersorganisatie Beijum

  Bewonersorganisatie Beijum (BOB) in de stad Groningen wil samen met zoveel mogelijk bewoners en andere betrokkenen ...

  Lees meer >
  Stichting Onze DROOM

  Stichting Onze DROOM

  De ontmoetingsplek waar iedereen welkom is! Stichting Onze DROOM organiseert ontmoetingen en biedt dagbesteding en ...

  Lees meer >
  Hart voor de K-buurt

  Hart voor de K-buurt

  In Amsterdam Zuidoost Samen is een brede coalitie van Amsterdammers uit de K-buurt (metrostation Kraaiennest) ...

  Lees meer >