Uitdagingen van een sociale energietransitie

  • De bewoners die meedoen aan ons programma SchakelWijken laten zien dat de energietransitie grote kansen biedt voor een sociale ontwikkeling van de wijk. In een stadswijk in Leiden vechten bewoners tegen een dreigende tweedeling, Amsterdammers claimen de Sloterplas als energiebron. Ondertussen wordt in Rotterdam hard gewerkt om bewoners invloed te geven op hun omgeving. Wat zijn de plannen van deze groepen en wat zien ze als hun grootste uitdaging?

    Een tweedeling dreigt in Leiden-Noord

    Kinderen in een speeltuin in de Leidse Prinsessenbuurt

    Leiden-Noord is steeds meer een wijk met verschillende gezichten: in het westen zijn er in de afgelopen decennia welvarende nieuwbouwbuurten neergezet, terwijl in de noordelijke buurten Hoven en Prinsessenbuurt een bovengemiddeld percentage van de gezinnen in armoede leeft. Bewoners van Energie voor Energie zien een gevaarlijke tweedeling ontstaan van rijke, energiezuinige, zelfvoorzienende buurten tegenover arme buurten die hoge kosten houden en afhankelijk blijven van dure leveranciers. Ze willen deze tweedeling bestrijden met collectieve projecten en ontmoetingen die kansen ontwikkelen voor álle bewoners. Hoe ze dat doen in Leiden-Noord lees je hier.

    Amsterdamse bewoners claimen Sloterplas

    Bewoners in Amsterdam Nieuw-West

    De verschillen tussen de buurten rondom de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-West zijn groot en de buurten bruisen van diverse talenten en mogelijkheden. De Amsterdammers van Westerlicht Energie Coöperatie vinden dat de Sloterplas en de energie die er in zit toebehoort aan de mensen die in de buurt wonen. In hun duurzame ambities voor de wijk spelen zij in op kansen voor een brede groep bewoners, en willen zij bijdragen aan een solidaire samenleving. Hoe ze dat doen in Amsterdam lees je hier.

    Waar zit de energie in Bospolder-Tussendijken?

    Bewoners van Bospolder -Tussendijken, een wijk in Rotterdam

    “Alle mensen vinden het fijn om naar hun mening gevraagd te worden als er echt geluisterd wordt”. De Rotterdammers van Delfshaven Coöperatie zijn hun wijk ingedoken om in kaart te brengen wat er leeft in de wijk, wat van belang is en van waarde voor de bewoners. Vanuit die kennis werken zij aan projecten waarbij bewoners mogelijkheden ontwikkelen om de sociale, economische en klimatologische schokken op te vangen en daar zelfs beter uit te komen. Hoe ze dat doen in Rotterdam lees je hier.

     

    Bewoners community energietransitie

    Welke aspecten van bovenstaande deelnemers zijn voor jou het meest herkenbaar? En waar zou jij zelf in willen ontwikkelen? Laat het ons weten. Je kan nog meer lezen over het programma SchakelWijken.
     

    Zulke artikelen wil ik vaker lezen


    Lees je onze nieuwsbrief al? Je weet dankzij de nieuwsbrief wat bewonersinitiatieven voor elkaar krijgen en je mist geen belangrijke ontwikkelingen. Handig: je krijgt ook bericht als we bijeenkomsten organiseren. We versturen de nieuwsbrief één keer per maand. Klik hier zodat we de nieuwsbrief ook naar jou kunnen sturen.

  • Meer van onze leden

    Wijkvereniging De Leest, Veghel

    Wijkvereniging De Leest, Veghel

    Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

    Lees meer >
    Buurtbedrijf NuDe Toekomst

    Buurtbedrijf NuDe Toekomst

    Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

    Lees meer >
    Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

    Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

    "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

    Lees meer >