Tuin in de stad, uit de stad

 • Hoe aan de rand van Groningen-stad een groen paradijsje ontstaat

  Het landschap is wijds, niet het wijdse van oneindige landerijen, maar de ruimte van een heus stadspark in ontwikkeling. Rechte lijnen, dennen en coniferen. We zijn aan de westrand van Groningen-stad. In de verte de hoge torens van de Suiker Unie. Wij zijn bij de nieuwe ‘Tuin in de Stad’, de opvolger van de oude, die dicht bij het centrum van de stad lag, maar moest wijken voor woningbouw. Die overigens na 2 jaar nog niet begonnen is. In maart 2017 gingen we kijken hoe initiatiefnemer Frans Kerver met zijn laarzen in de verse blubber stond, te werken aan zijn nieuwe paradijs. Nu na anderhalf jaar, zijn we er weer. En het paradijsje krijgt vorm.

  Deze blog verscheen eerder op Urbaninspiration.nl 

  Vergeten
  ‘Als ik dit landschap zie, ben ik de oude locatie al weer vergeten’, begint Frans starend over het grote stuk land in het stadspark in wording. Het oude terrein aan de Groningse Friesestraatweg 137 mat bijna 3.500 m2. Zijn nieuwe ‘landgoed’ is het dubbele ervan.
  Ik zie kinderen op een zonnige middag al aan de slag gaan met groen, met de laarzen door een achtergebleven plas rennen. Ondertussen spitten de ouders in moestuin, snoeien de overdadig gegroeide struiken of oogsten de verse sla. Natuurlijk op de zondag even met pappa en mamma een pannenkoekje eten.’ Zo visualiseerde in maart 2017 Frans zijn toekomstige Tuin.
  Het is een droge en zonnige zondagmiddag als we zoekend onze weg over kleine fietspaadjes op weg gaan naar dit nieuwe terrein. De stad lijkt achter onze rug te verdwijnen. Van in plassen spelende kinderen geen spoor. Na deze extreem droge zomer, is het land verre van drassig. Maar het groen heeft de droogte gelukkig wel goed doorstaan.

  De nieuwe locatie van Tuin in de stad in opbouw, maart 2017.

  Het lemen huis
  Bij aankomst valt direct het grote lemen huis op. Een prachtige grote ruimte geheel opgetrokken uit stro en leem. Met de temperaturen van afgelopen zomer en wat krekels op de achtergrond, waan je je in Afrika. De bouw ervan heeft veel tijd en energie gekost. Het is ook vakwerk waarbij Frans zich door kenners heeft laten bijstaan. Om de dakrand is een afdak geplaatst. Immers de muren mogen niet nat worden. Leem wordt zacht als een stevig regenbui, die we zeker weer een keer kunnen verwachten, de muren bereikt. Dat moet hoe dan ook worden voorkomen.
  Op deze zondag is het rustig. Een buurtbewoonster komt aanwaaien. De thee wordt geschonken. ‘Ik ben nu met pensioen en voel me nu vrij,‘ begint ze. Het lijkt op een verkapte sollicitatie naar een rol bij de tuin. Frans werkt door-de-weeks met een mensen met totaal verschillende achtergrond. ‘Alles komt hier voorbij. Mensen die hier een taak zoeken, een zinvolle invulling. Maar zonder druk van een baan.‘ Frans lijkt met vingers in het groen, toch ook een sociale taak op zich te hebben genomen. ‘Ik laat mensen hun gang gaan. Ze zijn hier vrij.

  Het grote lemen huis, waar later de activiteiten zullen plaatsvinden. De overkapping is de toekomstige kas.

   

  Het is steeds weer fondsen aflopen om een volgende fase financieel op de rit te krijgen. Een zorg die het project extra zwaar maakt.

  Rijk
  Klagen doet Frans niet, hij werkt aan zijn droom. De tuin is zijn leven geworden. Toch moeten grote offers worden gebracht. Er zijn van die breekmomenten dat het even niet lukt. De last even te zwaar wordt.
  Ook de financiering is een permanente punt van zorg. Entree wordt niet geheven. De tuin is ook niet afgezet. Het is steeds weer fondsen aflopen om een volgende fase financieel op de rit te krijgen. Eigenlijk een zorg die het project extra zwaar maakt.
  In veel gemeente worstelen burgerprojecten met datzelfde probleem. Velen sneuvelen dan ook weer na enige jaren. Niet omdat het niet aanslaat, maar volgens de regels van de markt, geen ‘verdienmodel’ wist te ontwikkelen. Gecoördineerd gemeentelijk beleid voor dit soort initiatieven ontbreekt. Vaak hoor je van initiatiefnemers dat de steun van de gemeente eigenlijk leunt op een of enkele welwillende ambtenaren die wat voor je ritselen en regelen. Heb je die niet, dan kun je in de meeste gevallen niet terugvallen op een gemeentelijk beleid laat staan een gemeentelijk fonds. Politici en bestuurders laten zich graag voorstaan op actieve burgers, maar ze moeten hen niet voor de voeten lopen of erger, geld kosten.

  Frans Kerver, is samen met zijn partner Vivian, initiatiefnemer van Tuin in de Stad.

  Niet klagen
  Maar klagen doet Frans niet. Hij lijkt meestal wel zijn weg te vinden in de gemeentelijke burelen. Hard werken om je droom te verwezenlijken, niet te veel in onmogelijkheden denken. Zo ritselde en regelde Frans vorig jaar 50 zware zandauto’s vol met schone aarde om dit terrein een halve meter op te hogen.
  Het terrein heeft een recreatieve bestemming. Hierdoor zijn er vele soorten activiteiten mogelijk waardoor er misschien iets van verdiensten kunnen ontstaan, hoe minimaal ook. Want de financiering blijft een kopzorg.
  Proberen en kijken wat er van komt. Binnen een visie op de toekomst, laat Frans veel ruimte voor experiment en toeval. ‘Voorbijgangers’ die een tijdje blijven plakken, komen met eigen ideeën. Het moet wel heel gek lopen wil dat in de Tuin niet kunnen. Dit soort plekken werken als haarlemmerolie voor de samenleving van vandaag, waar in het sociale domein door bezuinigingen en een terugtredende overheid steeds meer gaten vallen.


  Wie een keer de ‘Tuin in de Stad’ wil bezoeken, het adres is Tarralaan, Westpark, Groningen-stad.
  Voor meer informatie bezoek de website van Tuin in de Stad.

  Tuinhuisje gemaakt door een van de vrijwilligers.
 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >