Door: Michaëla Merkus (adviseur op het gebied van vrijwilligersmanagement)
Veel initiatieven worstelen met een tekort aan vrijwilligers of geschikte krachten. Waarom dat is kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld door veranderingen van de bewoners populatie in de wijk, of omdat nieuwe mensen zich niet welkom voelen. Als er eenmaal een tekort is kan dat veel druk leggen op een locatie en de vrijwilligers die er wel zijn. En meestal is dat op den duur niet bevorderlijk voor de sfeer. Dus is het zaak om te kijken hoe je aantrekkelijk kunt worden (en blijven) voor potentiële vrijwilligers. Hoe kun je mensen duurzaam aan je verbinden?
Michaela Merkus neemt je mee in de do’s en don’ts voor het betrekken en behouden van vrijwilligers. Hoe creëer je een goed klimaat waar vrijwilligers willen blijven werken? En hoe zorg je dat deze plek ook aantrekkelijk is voor nieuwe vrijwilligers? Of vrijwilligers met een andere achtergrond?
In deze interactieve sessie onderzoek je aan de hand van fictieve of eigen casussen de stappen die een vrijwilliger zet als deze binnenkomt en actief wordt binnen een buurthuis. We leren van elkaars kracht en valkuilen en krijgen praktische tips waarmee je aan de slag kunt om jouw locatie aantrekkelijk te maken en te houden voor nieuwe deelnemers.
Michaëla Merkus is eigenaar van Buro Duw – training, coaching en advies en houdt zich het liefst bezig met initiatieven en organisaties die wel een duwtje kunnen gebruiken. Omdat ze vast zitten, het niet meer zien en/of iets anders willen. Het afgelopen jaar ben ik bezig geweest rond de thema’s werven en behouden van vrijwilligers en diversiteit en inclusie. Daarvoor heb ik onder andere een e-learning ontwikkeld die vrijwilligersorganisaties kan helpen om zichzelf te verbeteren en aantrekkelijker te worden/blijven voor vrijwilligers.