• Uitleg

Ronde 2: ABCD voor ontmoetingsplekken

Door: Birgit Oelkers, sociaal ondernemer en community builder

Buurthuizen, ontmoetingsplekken en speeltuinen spelen een verbindende rol in buurten en wijken. Een aanpak die aansluit bij deze verbindende rol is de ABCD aanpak. Vanuit de gedachte dat mensen in hun buurt, wijk of dorp zelf en samen verandering teweeg te brengen. Voortbouwend op de aanwezige talen die al aanwezig zijn in de wijk.  Want werken vanuit ABCD is duurzaam werken aan sterke en verbonden buurtgemeenschappen. Voor buurthuizen en ontmoetingsplekken is deze aanpak relevant omdat je op een duurzame manier en vanuit bewoners zelf een sterk netwerk ontwikkeld en talenten aan je bindt, ook op langere termijn.

Maar wat houdt de ABCD aanpak nu precies in? Hoe kan ik principes van ABCD toepassen op mijn eigen plek? Van welke succesvolle voorbeelden kan ik leren? Samen met Birgit Oelkers, onder andere auteur van Altijd Nieuw Gedoe, gaan je in deze sessie met elkaar aan de slag om antwoorden te vinden op bovenstaande vragen.

Birgit Oelkers

Birgit Oelkers

ls sociaal ondernemer en community builder. De ene keer als procesbegeleider, praktijkcoach of trainer. De andere keer past de rol als workshopleider, spreker, gangmaker of strategische kartrekker beter. Birgit pakt de rol die nodig is om mensen, talenten, dromen en acties met elkaar te verbinden. Ze is altijd in voor nieuwe plannen en een aanpak die past. Ze houd ervan om creatieve linken te leggen en matches te maken waar mensen energie van krijgen en waar ze mee verder kunnen. Birgit is ook een van de twee trainers in het ABCD trainingstraject van LSA bewoners dat in 2023 is gestart.