Training: lokale belangenbehartiging LSA bewoners (gastblog)

 • Dit blog is geschreven door Mara van Velden Van Lobbylokaal. Zij heeft in het kader van het Lerend Netwerk programma een training gegeven aan 4 initiatieven die op een korte en krachtige manier tips en trucs hebben gekregen over het opzetten van een lobby.

  De ervaringen van de deelnemers waren heel verschillend. De één maakte zich boos over luchtvervuiling en wilde graag beginnen met een lokale lobby, terwijl de ander al jaren bezig is met lobbyen voor duurzame initiatieven in de gemeente.

  gesprek met een ambtenaar vaak niks gebeurde. Hier lopen veel burgerlobbyisten tegen aan. In de sessie hebben we daarom aandacht besteed aan de verschillende rollen die ambtenaren, politici en bestuurders hebben.

  De meeste burgerlobbyisten willen echt beleid veranderen. Hoe het beleid eruit ziet in de stad is een politieke keuze en geen kwestie van de uitvoering van bestaand beleid. Het is dus de vraag of je als burgerlobbyist bij de beleidsafdeling wel op de goede plek aan het lobbyen bent.

  Tijdens de training kregen deelnemers handvatten voor het benaderen van wethouders en raadsleden. Het belangrijkste om te weten als burgerlobbyist is dat dat raadsleden zitten te wachten op jouw verhaal, jouw ervaring en jouw lobby! Alleen als inwoners laten weten hoe het beleid in de praktijk werkt en wat er anders zou moeten, kunnen raadsleden goede vragen stellen aan het bestuur en goed beleid maken.

  Tot slot hebben de initiatieven een lobbyplan meegekregen om hun lokale lobby gestructureerd op te bouwen. Volgens een van de deelnemers is het lobbyplan ‘Een mooie houvast om te gebruiken voor je lokale lobby’. Lobby Lokaal hoopt met het stappenplan meerdere burgerlobbyisten te helpen om hun belang zo goed mogelijk te behartigen in de gemeente.

  Klik hier voor de presentatie.


  Het LSA heeft samen met het VSBfonds en DOEN een project opgezet waarbij ondernemende bewonersinitiatieven gratis een expert of ervaringsdeskundige in huis kunnen halen. We werken samen aan een lerend netwerk. Heb jij een vraag? Lees verder!

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >