Toolkit betrokken buurten tegen eenzaamheid nu online

 • Veel bewoners(groepen) zetten zich met ziel en zaligheid in. Omdat ze mensen met elkaar willen verbinden door netwerken te versterken om zo eenzaamheid verminderen. Twee jaar zijn we daarom met buurtinitiatieven en coaches op onderzoek uit gegaan: hoe kun je dat het beste doen? De geleerde lessen zijn voor alle bewonersgroepen interessant, en daarom hebben we ze verzameld in een toolkit. Daar kunnen vanaf nu actieve bewoners uit het hele land daar gebruik van maken.

  >> Direct naar de toolkit

  Voor een feestelijke lancering waren we te gast in Ede, waar presentatrice Hadassah de Boer uiteenlopende gesprekken voerde over (waarschijnlijke herkenbare!) vragen als: is het buurtgevoel toegenomen de afgelopen coronamaanden? Hoe maak je echt blijvend contact met buurtgenoten?  Wat kun je doen om eenzaamheid in de buurt te verminderen?

   

  De eenvoud van liftkoffie

  Actieve bewoner Liesbeth Roks was een van de mensen die meedeed aan Betrokken Buurten de afgelopen twee jaar. Ze experimenteerde met nieuwe manieren om verbinding met de buurt te maken. Ze startte met liftkoffie in een van de flatgebouwen aan Bredase Middellaan. Haar filosofie: je kan het heel ingewikkeld maken, maar simpel werkt het best.  Dus daar ging Liesbeth, uitgerust met een tafeltje, stoel, pot koffie, pot thee en een doos koekjes. Liesbeth: “Mensen lopen in en uit, en dachten eerst vast: wat zit dat mens daar te doen? Maar mensen die eerst vlug naar boven schoten, bleven staan, maakten eens een praatje en kwamen ook met eigen ideeën. Ik hoorde levensverhalen van mensen die ik alleen kende van het voorbijgaan.”

  Rondje op de bakfiets

  Ook initiatiefnemer Ilona Zuidema zocht nieuwe manieren om te verbinden in de wijk Zandweerd in Deventer. “Mensen willen graag gezien worden,” zegt Ilona. En dat worden ze zeker, binnenkort op de meest laagdrempelige plek: de straat. Ilona vertelt dat ze met steun van het Oranjefiets een elektrische bakfiets konden aanschaffen. De bakfiets is uitgerust met tafel én prikbord, dus terwijl je een bakkie doet kun je ook je eigen ideeën en wensen voor de buurt delen. Ilona: “We gaan de wijk niet in om eenzaamheid te bestrijden, maar om elkaar te verbinden.”

  Goede bijdrage

  Liesbeth van de Bredase Middellaan, overhandigde symbolisch de toolkit aan Marieke Kleiboer, die directeur is van de directie Maatschappelijke Ontwikkeling bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij was namens minister Hugo de Jonge bij de feestelijke lancering aanwezig en zei na het in ontvangst nemen dat ze verwachtte dat de toolkit ‘’een enorm goede bijdrage’’ zou gaan leveren. Dat hopen wij ook!

  Uitzending gemist?

  We kunnen ons voorstellen dat je inmiddels denkt: was er ik maar bij geweest. Daar waren we op voorbereid; er zijn opnames van de hele show.

  Een vrolijk programma vol met (bewoners)verhalen over verbinding in de buurt, voorbeelden die uit het hart gegrepen zijn, een scherpe column van opbouwwerker Daniël Pit en prachtige opening van verhalenverteller Soula Notos waar wij niks aan toe te voegen hebben. Die moet je gewoon zien.

  >> Bekijk de uitzending hier 

  Toolkit gratis online

  De toolkit is bedoeld voor actieve bewoners die de verbinding willen leggen met andere buurtbewoners en zo eenzaamheid verminderen of misschien zelfs wel voorkomen. Er is natuurlijk veel informatie over eenzaamheid beschikbaar, maar het bijzondere aan de LSA-toolkit Betrokken Buurten tegen eenzaamheid is dat de info is geschreven met bewonersinitiatieven en actieve bewoners als uitgangspunt. Daar komt bij dat de toolkit tot stand kwam op basis van ervaringen en kennis van actieve bewoners.

  Hoe werkt de toolkit?

  De toolkit staat op deze website. Het is dus geen bestand dat je hoeft te downloaden, maar het is een verzameling van verschillende artikelen, die ieder weer passen onder een bepaald thema. Zo houden we het overzichtelijk voor iedereen die ‘m gaat gebruiken. Natuurlijk kun je de toolkit wel uitprinten, doe dat zeker ook als je mensen kent die hun steentje bijdragen aan de buurt maar niet elke dag achter de computer te kruipen. Zo zorgen we er samen voor dat de informatie echt veel mogelijk actieve bewoners bereikt.

  >> Naar de toolkit

  Met wie ga jij aan de slag?

  Dat is natuurlijk de volgende vraag, want met zo’n toolkit wordt het nog makkelijker om samen met andere buurtbewoners in actie te komen. Wil je wat tamtam in de buurt maken en anderen enthousiast maken? Denk je bijvoorbeeld dat je vrijwilligers, collega-actievelingen of buurtwerkers ook aan het werkwillen? Je kunt bij ons een stapeltje met 5 postkaarten met een gedicht van Justin Samgar bestellen om ze attent te maken op de toolkit. Zo kun je ook een leuke attentie op de deurmat laten vallen en vang je twee vliegen in een klap.

  Ja, ik wil wat kaartjes bestellen die ik in december binnen krijg

  Alle lof voor…

  …iedereen die de schouders onder deze toolkit heeft gezet. Dat zijn behalve de bewonersinitiatieven die meededen aan Betrokken Buurten: de coaches die hen begeleidden, onderzoeker Eric Schoenmakers (Fontys Hogescholen), Movisie en schrijver Maartje van den Breejen.
  Betrokken Buurten tegen eenzaamheid is een project dat tot stand kwam dankzij financiële steun van: VSBFonds, Oranje Fonds, RCOAK en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die we daar ook op deze plek heel hartelijk voor willen bedanken!

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >