[Update 22/9] Toegang tot buurthuizen: coronapas verplicht?
- 15/09/2021
- Nieuws
Moet je een coronapas laten zien om in buurthuis of ontmoetingsplek te komen? Zoals LSA de regels nu leest, is dat niet nodig. Hiermee blijven buurt- en dorpshuizen makkelijk toegankelijk voor alle bewoners.
Je bent waarschijnlijk hier om informatie te vinden over wat de huidige corona-maatregelen betekenen voor buurthuizen/buurtwerk. Dit is een update uit [maand, jaar]. Wil je weten welke regels op dit moment gelden? Check dan de berichten op onze nieuwspagina even. Ontvang je in de toekomst graag een seintje van ons als er weer zo’n update over corona-maatregelen is? Geef ons je mailadres door en we houden je op de hoogte.
Bekijk updates van dit artikel
Bij buurt- en dorpshuizen kunnen mensen gewoon even binnenlopen. Het belangrijkste doel is het stimuleren van ontmoeting, ontwikkeling en ondersteuning van buurtbewoners. Denk dan aan hulp bij de zoektocht naar werk. Of steun bij het aanvragen van zorg of gezamenlijk sporten. Dat zijn stuk voor stuk onmisbare functies in de wijk, dicht bij buurtbewoners. Bij zulke activiteiten is het vragen om een coronapas gezien de huidige regels volgens ons dan ook niet nodig. Wij vinden het belangrijk dat het makkelijk is voor mensen om gebruik te maken van deze ontmoetingsplekken. Deze activiteiten vallen onder de sociaal-maatschappelijke gemeenschapsfunctie, zoals die in de eerdere handreiking is uitgewerkt.
Kunst, cultuur en horeca
Sommige ontmoetingsplekken organiseren ook activiteiten die waarschijnlijk vallen onder de noemer kunst, cultuur of horeca. Zoals theatervoorstellingen, concerten of grote feesten. Voor die activiteiten stelt het kabinet (in het algemeen) een coronapas verplicht. Voor zover wij weten, geldt geen uitzondering op die regel voor buurthuizen. Dan is er nog de vraag hoe buurthuizen dit praktisch moeten aanpakken. Daar hebben wij op dit moment contact met het ministerie van Volksgezondheid. Heb je een specifieke vraag? Mail even naar info@lsabewoners.nl.
Dit bericht bevat onze interpretatie van de nieuwe corona-maatregelen. We hebben aan het ministerie laten weten hoe wij de maatregelen nu interpreteren. Zij hebben toegezegd hierop te reageren. De inhoud van deze reactie vermelden we op onze site zodra die er is.
Update woensdag 22 september
Belangrijk nieuws: Geen coronatoegangsbewijs in buurthuizen en wijkcentra. Lees meer en bekijk de handreiking.
Update maandag 20 september
Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk of en in welke gevallen buurt- en dorpshuizen gebruik moeten maken van een coronatoegangsbewijs. De nieuwe toelichting vermeldt dat er voor bibliotheken en voor dagbesteding in buurt- en dorpshuizen een uitzondering wordt gemaakt voor de verplichting van een coronatoegangsbewijs. Ook terrassen en voor het afhalen van eten en drinken is het niet nodig om een coronatoegangsbewijs te vragen. VWS werkt in overleg met Sociaal Werk Nederland en LSA aan een handreiking. We hopen deze zo snel mogelijk te kunnen delen met jullie. LSA heeft aangedrongen op het belang van toegankelijke ontmoetingsplekken voor iedereen.
Tot die tijd kunnen we geen zekerheid geven over de regels die gelden. We realiseren ons dat het lastig te bepalen is voor een buurt- of dorpshuis in welke gevallen wel en niet een coronatoegangsbewijs noodzakelijk is. Daarbij is er altijd sprake van interpretatie van de regels. We raden jullie aan om hierover in gesprek te gaan met je gemeente en/of veiligheidsregio. LSA beschikt niet over de deskundigheid om individuele gevallen te beoordelen.
Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 22 september 2021. Voor actuele berichten zie Nieuws en blogs.
Blijf op de hoogte
Wil je graag op de hoogte zijn? Ontvang dan een keer per maand onze nieuwsbrief.
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde kennisartikelen
Maatschappelijk vastgoed: essay Woekerruimte
Er zijn van die onderwerpen waar je écht niet zomaar over uitgedacht bent. Maatschappelijk vastgoed hoort zeker in het rijtje van lastige onderwerpen thuis. Dat weten burgerinitiatieven maar al te ...
Lees meer>
SDG's voor bewonersinitiatieven
Veel bewonersinitiatieven dragen met hun activiteiten op een of andere manier bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Een heel aantal gebruiken ze ook al in impact metingen en ...
Lees meer>
Evaluatie R2C in Rotterdam – oefenen in bescheidenheid
Sinds 2015 kent gemeente Rotterdam haar inwoners het Right to Challenge toe. Daarmee krijgen inwoners de mogelijkheid om de gemeente uit te dagen een gemeentelijke taak over te nemen. Right to ...
Lees meer>
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

Bewonersvereniging Hart van Alkmaar
- West
- Alkmaar
De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...
Lees meer >
Buurtorganisatie Trompstraat 2a
- Zuid
- Eindhoven
De Eindhovense buurtorganisatie Trompstraat 2a vergadert elke maand met elkaar. Bijvoorbeeld over de kleinschalige ...
Lees meer >
- West
- Schiedam
Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...
Lees meer >