Terugblik: Handjes, ambitie en frisse blik

 • 14 starters werkten samen met 6 ondernemende bewonersinitiatieven in het gezamenlijk programma van LSA en Starters 4 Communities (S4C). Initiatieven uit de regio Rotterdam meldden zich aan met een concrete vraag over bijvoorbeeld communicatie, bekendheid en draagvlak in de wijk. De starters kozen met welk initiatief zij aan de slag wilden. Tijdens de slotbijeenkomst op vrijdag 3 maart keken de starters terug. Wat hebben ze geleerd? En op welke manier hebben ze het bewonersinitiatief een stap verder geholpen? Ook werd de publicatie Starters 4 Rotterdam gepresenteerd.

  Samen terugkijken

  In de publicatie kijken starters en initiatiefnemers terug op de samenwerking. De starters maakten communicatieplannen, wijkonderzoeken en stappenplannen. Het oplossen van het vraagstuk van het initiatief was voor veel starters een leuke uitdaging. Ze trokken de wijken in om behoeftes te peilen en organiseerden een open dag bij Crabbehoeve in Dordrecht.

  De initiatiefnemers zijn positief over de daadkracht en het enthousiasme van de starters. “Een adviseur komt alleen met een advies maar deze starters hielpen ook met de uitvoering’, vertelt een van de initiatiefnemers.

  Supporter en co-financier

  Een samenwerking met S4C biedt de achterban van LSA voordelen. Deze bewonersgroepen hebben namelijk niet alleen behoefte aan denkkracht maar ook aan daadkracht. Aan extra handen die helpen in de uitvoering van de plannen. Aan ambitieuze starters met energie, een frisse blik en een onconventionele aanpak, die samen met de bewonersgroep hun vraag aanpakken.

  Als landelijke vereniging krijgen we verschillende vragen van onze leden. Veel kunnen we oplossen en beantwoorden met de expertise en het netwerk binnen de vereniging. Sommige vragen zijn zo specifiek dat een individuele oplossing gezocht moet worden. Na een oproep kwamen veel inzendingen van ondernemende bewonersinitiatieven die goed bezig zijn en met zo’n specifieke vraag zitten. Om hen te helpen een antwoord te vinden, is LSA als experiment supporter en co-financier van het Starters 4 Communities programma in Zuidwest-Nederland.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >