Symposium Doe-het-zelf beheer

 • Wonen in zelfbeheer heeft de toekomst. De Woonbond wil zijn enthousiasme over dit onderwerp delen op zaterdag 21 juni tijdens het Doe-het-zelfbeheer Symposium. Ze hebben daar een mooie locatie voor uitgekozen, namelijk het Bruishuis in Arnhem, dat is het pand van LSA BewonersBedrijf Malburgen. 

  Het is voor bewonersgroepen steeds interessanter om het eigendom of het beheer van hun huurwoningcomplex over te nemen. Door veranderingen in de volkshuisvesting is dat misschien zelfs urgent. Het kabinetsbeleid zet woningcorporaties onder grote druk om woning(complex)en af te stoten. Corporatiewoningen kunnen bovendien makkelijker aan beleggers worden verkocht. Voor huurders kan dat vervelende gevolgen hebben; voor het onderhoud van hun woning, de betaalbaarheid en de zeggenschap. Het samen met andere bewoners overnemen van het eigendom of beheer van een wooncomplex, is dan een goed en goedkoper alternatief.

  Zelfbeheer is en wordt een belangrijk instrument voor de zeggenschap van huurders en betaalbaarheid in de volkshuisvesting. Maar hoe werkt zelfbeheer in de praktijk? Je moet ergens beginnen, maar hoe? Tijdens het landelijke symposium worden succesverhalen verteld en komen belangrijke vragen aan bod. Wat maakt wonen in zelfbeheer aantrekkelijk en welke vormen zijn er? Welke financiële en maatschappelijke voordelen zitten er aan zelfbeheer door bewoners? Wat kan zelfbeheer betekenen voor ouderen en zorg? Welke succesvolle voorbeelden zijn er in Nederland en daarbuiten? Weke rol kunnen minister Blok en de woningcorporaties spelen als het gaat om wonen in zelfbeheer? Welke obstakels moeten bewonerscollectieven overwinnen, financieel en organisatorisch?

  Voor wie?

  De Nederlandse Woonbond organiseert deze dag voor huurders en bewoners(groepen) die geïnteresseerd zijn in of al ervaring hebben met zelfbeheer, maar ook voor professionals van woningcorporaties, de financiële sector, de gemeenten en anderen. Er hangt wel een prijskaartje aan de dag.

  € 37,50 voor leden van bij de Woonbond aangesloten huurdersorganisaties;

  € 75,- voor niet-leden en persoonlijke leden

  € 195,- (excl. btw) voor beroepskrachten.

  Documentatie en de lunch zijn bij de prijs inbegrepen

  Aanmelden en meer informatie

  Het aanmeldformulier  vind je op de site van de Woonbond, daar vind je ook de uitnodigingsfolder.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >