• Geweldig nieuws voor onze leden Zuid doet Samen uit Apeldoorn. Zij zijn net uitgeroepen tot beste leerwerkbedrijf van hun provincie Gelderland. Bij de buurtcoöperatie lopen studenten stage bij buurtbewoners!

  De buurtcoöperatie uit Apeldoorn-Zuid is in 2014 opgericht door bewoners om samen verantwoordelijkheid te nemen voor hun wijk. Zij werken onder meer met buurtassistenten die huis aan huis aanbellen bij buurtbewoners. Door aan bellen en te praten komen ze echt met iedereen in contact en weten ze mensen te activeren. De groep actieve bewoners krijgt enorm veel voor elkaar in de wijk. Ze zorgen voor verbinding en heel veel gezelligheid!

  “Ik zag hier een grote kans voor een nieuwe manier van stagelopen. Zodoende is er een ‘leerbedrijf in de wijk’ ontstaan”

  Leerbedrijf

  Eén van de andere projecten van de buurtcoöperatie is het leerbedrijf in de wijk. Via dit leerbedrijf lopen studenten stage bij oudere buurtbewoners in Apeldoorn-Zuid. Jong leert zo van oud en oud van jong! Studenten van onder andere het Hoornbeeck College en het ROC Aventus lopen zelfstandig een stage bij buurtbewoners thuis. Getrainde stagebegeleiders vanuit de Buurtcoöperatie begeleiden de studenten.

  Dit project is een groot succes. Al vele tientallen studenten liepen stage in Apeldoorn-Zuid. Veel huishoudens kregen ondersteuning van de studenten. Het idee kwam van Judith Verschoor, docent verpleegkunde: “In de wijk bij bewoners thuis is enorm veel te leren. Veel verzorgingstehuizen sluiten en mensen moeten langer thuis blijven wonen. Ik zag hier een grote kans voor een nieuwe manier van stagelopen. Zodoende is er een ‘leerbedrijf in de wijk’ ontstaan.”

  “Het is  heel huiselijk en je hebt meer tijd voor de mensen. Je leert ze daardoor echt kennen.”

  Leerzaam en gezellig

  Het doel achter het leerbedrijf is tweeledig. De studenten krijgen een inspirerende en leerzame stage. En de ouderen krijgen meer aanspraak, praktische ondersteuning en veel gezelligheid. Op deze wijze worden van elke stage minstens twee mensen blij. Lees bijvoorbeeld over het echtpaar Evers en de stagiair Anton:

  Meneer Evers: ‘De leerlingen betekenen enorm veel voor ons!’ Zijn vrouw vult aan: ‘Ze helpen bij dingen die wij moeilijk meer kunnen. Bijvoorbeeld ramen lappen of een struik snoeien. Het mooie is dat we de leerlingen van alles kunnen leren. Het is leuk om onze kennis over te dragen.’ Andersom is Anton ook blij met zijn stage. ‘Het is leuk om bij mensen thuis stage te lopen. Dit zorgt voor veel contact. Het is ook heel huiselijk en je hebt meer tijd voor de mensen. Je leert ze daardoor echt kennen. Naast klusjes doen, praten we ook veel met elkaar. Die verhalen blijven mij denk ik het meest bij van deze bijzondere stage!’

  En nu zijn ze uitgeroepen tot het beste leerbedrijf voor mbo-studenten in de sector zorg, welzijn en sport in de provincie Gelderland! De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) organiseerde de verkiezing. Zuid Doet Samen gaat met het winnen van de provinciale verkiezing door naar de landelijke. De uitreiking daarvan is op 19 november in Theater Orpheus. De jury kiest de beste mbo-student van Nederland. Gefeliciteerd Zuid doet samen!

   

  Bronnen:
  website van Zuid doet Samen

  De Stentor

 • Meer van onze leden

  Stichting Onze DROOM

  Stichting Onze DROOM

  De ontmoetingsplek waar iedereen welkom is! Stichting Onze DROOM organiseert ontmoetingen en biedt dagbesteding en ...

  Lees meer >
  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Zorgvrijstaat

  Zorgvrijstaat

  Zorgvrijstaat wil bewoners van Rotterdam West organiseren in het zorgen voor elkaar. In de overtuiging dat de ...

  Lees meer >